HomeGroupsTalkZeitgeist
This site uses cookies to deliver our services, improve performance, for analytics, and (if not signed in) for advertising. By using LibraryThing you acknowledge that you have read and understand our Terms of Service and Privacy Policy. Your use of the site and services is subject to these policies and terms.
Hide this

Results from Google Books

Click on a thumbnail to go to Google Books.

De duistere diamant by Willy Vandersteen
Loading...

De duistere diamant (1958)

by Willy Vandersteen

MembersReviewsPopularityAverage ratingConversations
403285,656 (3.67)None

None.

None
Loading...

Sign up for LibraryThing to find out whether you'll like this book.

No current Talk conversations about this book.

Showing 3 of 3
Personages

In dit verhaal spelen de volgende personages mee:

Suske, Wiske met Schanulleke, tante Sidonia, Lambik, Jerom, professor Barabas, Alwina, Baron Rijkopers, de pers, de Vierschaar, de Piekeniers, boogschutters, de Zwarte Ridder, de geest van de Alchemist.

Locaties

Dit verhaal speelt zich af op de volgende locaties:

De Ganzenhoeve
Het kasteel van de baron
Het moeras waar altijd mist hangt
De druïdentempel
De toren van de magiër

Uitvindingen

In dit verhaal spelen de volgende uitvindingen een rol:

de teletijdmachine, armbanden om terug naar het heden te gaan.

Het verhaal
Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Lambik vraagt Suske, Wiske en tante Sidonia mee op vakantie op een oude boerderij "De Ganzenhoeve". Jerom gaat niet mee, hij werkt op het ministerie. De eigenares van de boerderij, Alwina, wordt gemeden door de lokale bevolking. Suske en Wiske vinden in het naburige moeras een zwarte diamant. Alwina vertelt de legende over een toren in het moeras, die later inderdaad door Lambik wordt gevonden. De zwarte diamant wordt verkocht aan baron Rijnkopers, die een presentatie voor de pers organiseert. Suske en Wiske worden daar beschuldigd van diefstal van de diamant, en vluchten met de teletijdmachine naar het verleden (omstreeks 1400).

In het verleden aangekomen neemt Wiske een foto met flits en wordt op de brandstapel gezet, nadat ze door de Vierschaar is veroordeeld als heks. Ze wordt net op tijd gered doordat Lambik, tante Sidonia en Alwina ook op het marktplein aankomen. De jeep wordt aangevallen door de lokale drakendoder, maar de vrienden ontsnappen. Professor Barabas heeft armbanden uitgevonden, waarmee je weer naar het heden terug kan gaan als de teletijdmachine hapert.

De vrienden delen de armbanden uit. Alwina vertelt dat ze afstamt van tovenaars, die hier al eeuwen wonen. In de toren in het moeras heeft een alchemist een kunstmatige diamant gemaakt, waar zijn glimlach in zit om hem te doen schitteren. Iedereen die de diamant bezit, verliest zijn lach. De vrienden komen erg in de problemen door een Zwarte Ridder en zijn bende, maar worden net op tijd teruggeflitst. Suske komt er achter dat hij de armband van tante Sidonia nog heeft. De teletijdmachine is stuk, en tante heeft de diamant en is nog in het verleden. Nog net op tijd wordt ook tante Sidonia gered.

De Baron vertelt dat hij spijt heeft, nadat Wiske een foto ontwikkeld heeft waarop blijkt dat hij de Zwarte Ridder is. Hij heeft de diamant weer aan Sidonia verkocht en heeft Suske en Wiske vals van diefstal beschuldigd. Tante Sidonia is erg zwak en de vrienden kopen de diamant steeds van elkaar, waarna ze hun lach en daarmee hun levenskracht verliezen. Alwina koopt de diamant, en gaat richting de toren. De Alchemist koopt de diamant en daarmee wordt de magie verbroken. De Alchemist heeft zijn lach terug en verdwijnt met de toren in het moeras. Thuisgekomen ontdekken de vrienden dat Jerom een nieuwe hobby heeft; fotografie. Ook wordt verteld dat Alwina binnenkort zal trouwen met een voor ons onbekende.

Achtergronden bij het verhaal

Alwina kan objecten met haar gedachten bewegen en wordt daardoor als "heks" door de dorpelingen gemeden, dit wordt ook wel telekinese genoemd.
Alwina stamt af van de alchemist (een persoon die een oude vorm van natuurfilosofie, alchemie, beoefent).
Fotografie is een belangrijk onderwerp in dit verhaal, Wiske probeert nog uit te leggen dat de flits van haar camera door een natuurkundig proces wordt veroorzaakt, maar wordt als heks aangezien.
Jerom werkt op het ministerie en heeft als nieuwe hobby fotografie, dit zal ook een belangrijke rol spelen in het verhaal De zwarte zwaan.
De jeep wordt aangevallen door de lokale drakendoder, Lambik is een drakendoder in album De ringelingschat en samen met Jerom in De schone slaper.
Het verhaal is ook in het Frans uitgegeven (Bob et Bobette - le diamant sombre).

Bron: Wikkipedia
  Besselina | Nov 10, 2013 |
Suske vindt in een moeras een donkere diamant die ongeluk brengt: degene die hem vindt, verliest alle levensvreugde en kwijnt langzaam weg. Als Suske en Wiske ervan beschuldigd worden de diamant gestolen te hebben, vluchten ze naar Barabas die hen naar het jaar 1400 flitst. Als wat later ook Lambik, Sidonia en Jerom aankomen, gaan ze met z’n allen op zoek naar het geheim van de diamant. Ze worden daarbij lastiggevallen door de Zwarte Ridder die telkens hun pad kruist.
  losloper | Nov 6, 2013 |
Op vrijdag 28 februari 1958 verscheen de aankondigingsstrook van De duistere diamant in De Standaard. Het avontuur, waarvan de eerste aflevering een dag later te lezen viel, begint als Lambik samen met Suske, Wiske en Sidonia op vakantie gaat naar de Ganzenhoeve, een oude boerderij. De hoeve wordt bewoond door Alwina, een jonge vrouw die over toverkracht blijkt te beschikken omdat ze afstamt van tovenaars uit de Middeleeuwen.

In het nabij de boerderij gelegen moeras vinden Suske en Wiske een donkere diamant die ze nietsvermoedend meenemen. Al snel wordt duidelijk dat degene die de diamant in zijn bezit heeft het lachen letterlijk vergaat. Iedereen die het juweel vrijwillig koopt verliest alle levensvreugde en kwijnt langzaam weg.

De diamant wordt gekocht door baron Rijkoders, de huisbaas van Alwina. Wanneer Suske en Wiske, die aanwezig zijn bij een presentatie van de steen aan de pers, ervan worden beschuldigd de steen te hebben gestolen vluchten ze naar professor Barabas. Vanuit zijn laboratorium flitsen ze met de Teletijdmachine naar het jaar 1400. Korte tijd later krijgen ze in dat jaar gezelschap van Lambik, Sidonia en Alwina. Samen proberen ze het geheim van de diamant te achterhalen en de vloek ervan te verbreken door op zoek te gaan naar een toren die in het midden van het moeras staat. Bij deze queeste worden ze steeds lastig gevallen door een geheimzinnige Zwarte Ridder.

De zoektocht in het verleden levert uiteindelijk niets op maar bij terugkomst in het heden ontdekt men dat de baron het geheim van de diamant kent. In een poging om de vloek te verbreken offert Alwina zich op om, als afstammelinge van de alchemist die de diamant heeft gemaakt, de steen terug te brengen naar de toren in het moeras...

Bron: http://suskeenwiske.ophetwww.net... ( )
  Besselina | Mar 21, 2008 |
Showing 3 of 3
no reviews | add a review
You must log in to edit Common Knowledge data.
For more help see the Common Knowledge help page.
Series (with order)
Canonical title
Information from the Dutch Common Knowledge. Edit to localize it to your language.
Original title
Information from the Dutch Common Knowledge. Edit to localize it to your language.
Alternative titles
Original publication date
Information from the Dutch Common Knowledge. Edit to localize it to your language.
People/Characters
Information from the Dutch Common Knowledge. Edit to localize it to your language.
Important places
Information from the Dutch Common Knowledge. Edit to localize it to your language.
Important events
Related movies
Information from the Dutch Common Knowledge. Edit to localize it to your language.
Awards and honors
Epigraph
Dedication
First words
Quotations
Last words
Disambiguation notice
Publisher's editors
Information from the Dutch Common Knowledge. Edit to localize it to your language.
Blurbers
Information from the Dutch Common Knowledge. Edit to localize it to your language.
Publisher series
Information from the Dutch Common Knowledge. Edit to localize it to your language.
Original language

References to this work on external resources.

Wikipedia in English

None

Book description
Haiku summary

No descriptions found.

No library descriptions found.

Quick Links

Popular covers

Rating

Average: (3.67)
0.5
1
1.5
2 1
2.5
3
3.5
4 1
4.5
5 1

Is this you?

Become a LibraryThing Author.

 

About | Contact | Privacy/Terms | Help/FAQs | Blog | Store | APIs | TinyCat | Legacy Libraries | Early Reviewers | Common Knowledge | 125,759,768 books! | Top bar: Always visible