HomeGroupsTalkZeitgeist
Hide this

Results from Google Books

Click on a thumbnail to go to Google Books.

De geverniste zeerovers by Willy Vandersteen
Loading...

De geverniste zeerovers (1957)

by Willy Vandersteen

MembersReviewsPopularityAverage ratingConversations
444262,368 (4)None

None.

None
Loading...

Sign up for LibraryThing to find out whether you'll like this book.

No current Talk conversations about this book.

Showing 4 of 4
Locaties

Dit verhaal speelt zich af op de volgende locaties:

België, thuis in het nieuwe huis van tante Sidonia, aan boord van de M.S. Kibmal en een piratenschip, op een onbewoond eiland.

Personages

In dit verhaal komen de volgende personages voor:

Suske, Wiske, tante Sidonia, Lambik, Jerom, Limbak, kapitein Bloedworst en zijn geverniste zeerovers (tinnen soldaten), stoel, een onbekende zeeman, de bemanning van de M.S. Kibmal (kok, telegrafist), kapitein van reddens schip.

Het verhaal

In het vorige avontuur (Het sprekende testament) is Lambik erg rijk geworden, hij besteedt zijn tijd door geld op straat uit te delen en wordt zelfs in de krant genoemd. Hij heeft het afgebrande huis van tante Sidonia laten herbouwen en woont hier samen met Jerom bij in. De weldoener is thuis nog even dwars als altijd, en nu ook nog eens een onuitstaanbare ijdele kwast geworden doordat hij zichzelf belangrijk vindt omdat hij geld uitdeelt. Het blijkt zelfs dat het niet zijn doel is om de armen te helpen, maar om zelf in de spotlight te staan door zijn gulle giften. Tante Sidonia zegt hem flink de waarheid en Jerom besluit als schipper te gaan werken, omdat hij genoeg heeft om op kosten van Lambik te moeten leven. Lambik koopt hierop een schip om zijn goede werken in den vreemde te vervolgen. Hij neemt Jerom in dienst als eerste stuurman en wil geld uitdelen aan de armen in Afrika, maar zijn vrienden voelen dat dit nooit goed af kan lopen en ze gaan mee als verstekelingen.

Als de vrienden zich willen verstoppen in een kist in de haven, redden Suske en Wiske een dronken zeeman uit het water met hulp van Lambiks talisman van Sholofly.[1] De zeeman geeft hen als dank een kruik met vernis die wondere krachten zou bezitten, hij heeft het ooit gekregen van een fakir, maar de vrienden geloven zijn verhaal niet. Suske en Wiske vergeten de talisman terug te vragen en tante Sidonia zegt dat dit niet geeft, want Lambik was toch niet gelukkiger met het ding. Lambik gedraagt zich op het schip ook onuitstaanbaar en laat Jerom het schip in de vernis zetten. Suske maakt een houten pop die lijkt op Lambik om de tijd te doden. Op het schip begint het te spoken en de verstekelingen worden gevonden en Lambik verdenkt hen van de vreemde gebeurtenissen. Uiteindelijk blijkt dat er een stoel tot leven is gekomen, en in opstand (Ontwaakt, bezetenen der aarde!) komt. Jerom schakelt de stoel uit, maar de bemanning neemt in paniek de benen; onze vrienden zullen het schip verder moeten besturen. Maar het begint te stormen en door Lambiks eigenwijsheid loopt het schip op een rots. De stemming blijft om te snijden, en onze vrienden verlaten het schip, waar Lambik koppig achterblijft en geen eten meegeeft aan zijn vrienden. Ze vinden een onbewoond tropisch eiland, waarop het Robinson Crusoe spelen wel wil lukken, met hulp van Jerom, die de visvangst helpt door de hele plas leeg te drinken, en een boom niet omhakt maar doorknaagt (Heb dat geleerd uit film over bevers. Alle dagen tanden poetsen. Zal nu snel gedaan zijn.).

Op het schip blijft het intussen spoken en Lambik ontmoet zijn dubbelganger, die eerst denkt dat hij Lambik is, maar zich dan maar Limbak laat noemen. Limbak vertelt dat hij een pop was, maar tot leven is gekomen en hij mag aan boord blijven als hij maar niet zo eigenwijs zal zijn als de vrienden van Lambik. Al snel botsen de karakters van Lambik en Limbak en als de dubbelganger ook nog eten geeft aan tante Sidonia schopt Lambik hem van boord. Bij een poging het schip weg te laten varen blaast Lambik het hele schip op; gelukkig kan hij, zittend op de drijvende Limbak, de kust bereiken. Hierdoor komt Lambik tot inkeer en hij biedt zijn excuses aan. De vrienden kiezen Jerom als leider en bouwen paalwoningen, maar ze worden aangevallen door een geheimzinnige vijand. Jerom gaat op onderzoek in het schip en neemt een kalmeringsmiddel als hij door een kier gluurt, maar na enige tijd is hij nog altijd niet teruggekeerd op het eiland. Suske en Wiske zoeken Jerom en inmiddels komt op het schip een heel piratenschip tot leven. Het wordt nu duidelijk dat de vernis de oorzaak is, en die lekte over de tinnen soldaatjes van Lambik heen. Het piratenschip groeit in de resten van de Kibmal en Suske en Wiske kunnen de slapende en vastgebonden Jerom nog redden voordat het schip zinkt. Een oorlog volgt, waarbij Lambiks allerbeste ik tevoorschijn komt; maar Limbak verliest het leven en wordt weer een pop. Bovendien dreigen de piraten met een ramp voor de mensheid, door een kist te vernietigen, waarin de Goede Wil verborgen zit.

Lambik verdedigt de vesting en Suske en Wiske gaan naar het schip en stelen wapens van de piraten. Lambik vliegt door een ontploffing over het eiland en Suske en Wiske zien de rovers een grot binnen gaan. Ze horen dat de goede wil van de mensen in de kist is opgeborgen. De kinderen kunnen de rovers verslaan en gaan er met de kist vandoor. Lambik kan het piratenschip opblazen door een list, maar Suske en Wiske worden dan door de rovers gevangengenomen. Kapitein Bloedworst wil de kist in een afgrond gooien, maar Lambik kan hem verslaan. Jerom wordt eindelijk weer wakker, hij had in plaats van een kalmeringsmiddel een slaapmiddel genomen toen hij de zeerovers voor het eerst zag verschijnen, en verslaat de rovers maar de kist valt door een onhandigheid van Lambik toch in de afgrond. De zeerovers worden verslagen en veranderen weer in kleine tinnen soldaatjes, Jerom legt uit dat goede wil niet in een kist kan worden opgeborgen maar in het hart van de mensen te vinden is. De rovers wilden enkel gewichtig doen omdat ze geen mensen zijn en daarom bedachten ze de diefstal van de goede wil. De vrienden worden door een schip opgepikt en naar huis gebracht. De houten pop Limbak is meegenomen en kan dienstdoen in een poppenkast.

Achtergronden bij het verhaal

Op pagina 45, beginnen alle woorden in de tekstballonnetjes, zes prentjes en twee stroken lang, met de letter "V".
Het verhaal is ook in andere talen uitgegeven:
Frans (Bob et Bobette - les corsaires ensorcelés).
Italiaans (Bob e Bobette - i corsari indemontiati).

Bron: Wikipedia
  Besselina | Nov 10, 2013 |
Lambik koopt een schip en wil ermee de wereld rondreizen. Onze vrienden reizen als verstekelingen met hem mee om hem voor stommiteiten te behoeden. Als er op het schip allerlei spookachtige dingen gebeuren, vlucht de bemanning en strandt het schip met onze vrienden op een verlaten eiland. Is de vernis die ze gekregen hebben van een dronken zeeman de oorzaak van de spokerij? En zijn daardoor ook de gevaarlijke piratenpoppen tot leven gekomen?
  losloper | Nov 6, 2013 |
Lambik koopt een schip en wil ermee de wereld rondreizen. Onze vrienden reizen als verstekelingen met hem mee om hem voor stommiteiten te behoeden. Als er op het schip allerlei spookachtige dingen gebeuren, vlucht de bemanning en strandt het schip met onze vrienden op een verlaten eiland. Is de vernis die ze gekregen hebben van een dronken zeeman de oorzaak van de spokerij? En zijn daardoor ook de gevaarlijke piratenpoppen tot leven gekomen?
  losloper | Nov 6, 2013 |
Na het avontuur in Het sprekende testament ( oftewel Het taterende testament ) zwemt Lambik in geld. Hij wordt langzaam maar zeker uit verveling een zuurpruim, die zijn naaste omgeving treitert en sart. Naar buiten heen geeft hij zich uit als weldoener, die in de arme sloppenwijken geld uitdeelt. Om niet meer onder de grillen van Lambik te lijden, monstert Jerom op een schip aan als kapitein. Lambik is jaloers op het mooie uniform van Jerom en laat dit duidelijk zien. Nu wordt het tante Sidonia teveel ( en neemt voor de eerste keer in de reeks haar bril af!!!! ) en zegt Lambik vijf minuten de waarheid over zijn walgelijk gedrag. Verbolgen gaat Lambik weg en keert later terug met een kapiteinsuniform aan. Hij heeft het schip gekocht, waarop Jerom kapitein is en is nu dus de werkgever van Jerom. Lambik wil rond de wereld reizen en de filantroop uithangen, omdat hij thuis, volgens hem, niet genoeg gewaardeert wordt.
Om erger te voorkomen willen Sidonia, Suske en Wiske aan boord gaan als verstekelingen. Op de weg neaar het schip redden ze een tamelijk dronken zeeman met de talisman der Shings, die Lambik tijdens het avontuur met het sprekende testament onschatbare diensten bewezen heeft. Uit dankbaarheid geeft de zeeman hun een kruik met toververnis.
Aan boord vervelen onze vrienden zich al snel en Suske begint uit hout een poppetje te snijden met Lambik´s uiterlijk en noemt het Limbak. Ook vernist hij het met de toververnis uit de kruik.
Aan boord beginnen echter mysterieuze dingen overhand te nemen. Stoelen verplaatsen zich op onverklaarbare wijze. De bemanning begint hierdoor aan spokerij te geloven en begint te muiteren. Hierdoor worden onze vrienden ontdekt. Tijdens een naderende storm ontdekt Lambik het geheim van de stoel. De stoel is tot leven gekomen door de toververnis. Dit is voor de bemanning teveel en vlucht. De storm vernietigt het schip en onze vrienden landen hierdoor op een prachtig, maar verlaten tropisch eiland.
Lambik geeft zich weer als zuurpruim en verweigert onze vrienden het voedsel, maar de door de toververnis plotseling tot leven gekomen poppetje van Suske, Limbak, krijgen ze toch nog genoeg voedsel. Als neveneffect van het toververnis is nog te berichten, dat de geverniste objecten op levensgrootte groeien. Limbak en Lambik krijgen ruzie en tijdens het gevecht tussen de twee ontploft het schip.
Lambik ziet het hopeloze van zijn situatie in en verbroedert zich weer met zijn vrienden.
Het leven op het eiland neemt zijn loop, maar door mysterieuze aanslagen op hun leven ontstaat er paniek. De oorzaak hiervan zijn piratenpoppetjes, die door de ontploffing van het schip van Lambik, in aanraking zijn gekomen met het toververnis en op levensgroote zijn gegroeid. Zoals piraten zijn beginnen ze herrie te schoppen.
Een strijd om het leven van onze vrienden begint....

Bron: http://suskeenwiske.ophetwww.net...
Tekst: Alain Stienen ( )
  Besselina | Mar 21, 2008 |
Showing 4 of 4
no reviews | add a review
You must log in to edit Common Knowledge data.
For more help see the Common Knowledge help page.
Series (with order)
Canonical title
Information from the Dutch Common Knowledge. Edit to localize it to your language.
Original title
Information from the Dutch Common Knowledge. Edit to localize it to your language.
Alternative titles
Original publication date
Information from the Dutch Common Knowledge. Edit to localize it to your language.
People/Characters
Information from the Dutch Common Knowledge. Edit to localize it to your language.
Important places
Important events
Related movies
Awards and honors
Epigraph
Dedication
First words
Quotations
Last words
Disambiguation notice
Publisher's editors
Blurbers
Publisher series
Information from the Dutch Common Knowledge. Edit to localize it to your language.
Original language

References to this work on external resources.

Wikipedia in English

None

Book description
Haiku summary

No descriptions found.

No library descriptions found.

Quick Links

Swap Ebooks Audio

Popular covers

Rating

Average: (4)
0.5
1
1.5
2
2.5 1
3
3.5
4 3
4.5 1
5 1

Is this you?

Become a LibraryThing Author.

 

About | Contact | Privacy/Terms | Help/FAQs | Blog | Store | APIs | TinyCat | Legacy Libraries | Early Reviewers | Common Knowledge | 119,760,197 books! | Top bar: Always visible