HomeGroupsTalkZeitgeist
Hide this

Results from Google Books

Click on a thumbnail to go to Google Books.

De steensnoepers by Willy Vandersteen
Loading...
MembersReviewsPopularityAverage ratingConversations
451256,992 (3.5)None

None.

None
Loading...

Sign up for LibraryThing to find out whether you'll like this book.

No current Talk conversations about this book.

Lambik is sinds korte tijd klusjesman en valt niet alleen bij zijn klanten op in handvaardigheid maar ook door zijn onvriendelijkheid jegens de klanten. Zo ook bij Sidonia, die een kapotte koelkast heeft.
Lambik, meent in een kanaal een periscoop van een duikboot te zien. Ook Suske heeft iets te vertellen over een duikboot. Lambik laat zich overhalen om de koelkast van Sidonia alsnog te repareren mits Suske het verhaal over zijn ontmoeting met de duikboot vertelt. Na het verhaal laat Lambik alles vallen en liggen voor een televisieserie.
Thuis aangekomen wil hij zich juist ontspannen voor de tv, maar wordt door twee onguur uitziende kleerkasten in regenmantel en hoed hardhandig meegenomen voor een klus op een grote villa dicht bij het kanaal waar de duikboot gezien werd. De eigenaar van deze villa is Poweril (grappige naamgeving afkomstig van de Engelse woorden "power" en "ill". "power" betekent macht en "ill" betekent ziek, dus machtziek!), een groot zakenman die overal ter wereld bergen, zoals de Mont Blanc, aan het kopen is. Lambik moet de motorpomp in de kelder repareren en ontdekt hierbij een valluik met een slot erop.
De volgende dag komt Lambik goed geluimd bij Sidonia aan en repareert zonder meer de koelkast. Sidonia vindt dat vreemd en informeert per telefoon bij Jerom, waarom Lambik zo verandert schijnt te zijn. Jerom weet het ook niet. Ondertussen komen de twee kleerkasten van Poweril bij Jerom aan de deur en vragen naar Lambik. De twee merken echter dat Jerom geen kat is om zonder handschoenen aan te pakken. Lambik, die hierop toevallig naar huis komt wordt gevankelijk door de twee afgevoerd. De niets vermoedende Jerom vindt Lambiks gereedschapstas en rijdt naar Sidonia om te melden, dat dit alles verdacht is. Wiske vindt een bericht van Lambik op de deksel van de gereedschapstas. Er staat vermeld dat als hem iets gebeurt ze in de kofferbak van zijn auto moeten kijken. Meteen gaan onze vrienden naar buiten naar de auto en zien tot hun verbazing dat de kofferbak open staat.
Lambik hangt intussen aan zijn twee armen in de kelder van Poweril en wordt uitgevraagd.

Sidonia en de kinderen worden ondertussen thuis geplaagd door iets dat gaten in de muren maakt. Suske krijgt het uiteindelijk te pakken onder een emmer en is nu verplicht op de emmer te blijven staan om te voorkomen dat het wegloopt en nog meer schade aanricht.
Lambik weet ondertussen uit de kelder van Poweril te ontsnappen en gaat op weg naar huis.
Het schiet Sidonia plotseling te binnen dat het wezentje zich beslist niet laat stoppen door een emmer en zo is het ook. Het heeft een put gegraven om te ontsnappen. Wiske volgt het spoor van het wezen en botst buiten op Lambik die iets met zich meedraagt. Het iets is een Toeketoe, een voorhistorische diersoort die in een verborgen vallei leeft in Tunesië. Poweril vond dit diertje per toeval en ontdekte dat het stenen eet. Hij wil het spijsverteringsstelsel van het diertje doorgronden om er zaken mee te doen. Op het moment is hij bezig alle rotsen en bergen op te kopen om een steenmonopolie op te richten. Zo wil hij het voedselprobleem op de Aarde oplossen, maar fortuinen verdienen door zijn steenmonopolie. Toko, de naam van het diertje, moet hem dan de weg naar de vallei verraden. Toko (het diertje beheerst, weliswaar stotterend, verschillende talen, waaronder het Nederlands (!) ) weigerde echter de weg te verraden. Lambik smokkelde hem naar buiten en door het diertje leerde hij ongedwongen gedienstig te zijn, tot vreugde van hemzelf (en van zijn medemensen).

Het diertje wordt aan professor Barabas voorgesteld, maar ze worden door Poweril en zijn trawanten gestoord, die het diertje willen ontvoeren. Opnieuw maakt Jerom er korte, zelfs héél korte, metten mee en kegelt ze naar buiten.
Met de Gyronef maken onze vrienden zich onmiddelijk op weg naar Tunesië om Toko naar huis te brengen voordat Poweril en zijn kornuiten weer opduiken. Deze laat zich niet afschepen en vaart met zijn duikboot achter hen aan. Poweril lukt het weer Toko te ontvoeren en in Tunesië hervatten onze vrienden de strijd om Toko en bevrijden het diertje weer uit de klauwen van Poweril. Poweril laat zich niet kisten en presenteert zijn geduchte wapen: de "Scorpioen". Dit is een tank waarmee men tonnen zand op een tegenstander kan spuiten.
Onze vrienden bereiken als eerste de vallei met de voorhistorische diertjes en moeten het nu verdedigen tegen Poweril en zijn "Scorpioen".

Bron: http://suskeenwiske.ophetwww.net...
Tekst: Alain Stienen ( )
  Besselina | Mar 21, 2008 |
no reviews | add a review
You must log in to edit Common Knowledge data.
For more help see the Common Knowledge help page.
Series (with order)
Canonical title
Original title
Alternative titles
Original publication date
Information from the Dutch Common Knowledge. Edit to localize it to your language.
People/Characters
Information from the Dutch Common Knowledge. Edit to localize it to your language.
Important places
Information from the Dutch Common Knowledge. Edit to localize it to your language.
Important events
Related movies
Awards and honors
Epigraph
Dedication
First words
Quotations
Last words
Disambiguation notice
Publisher's editors
Blurbers
Publisher series
Information from the Dutch Common Knowledge. Edit to localize it to your language.
Original language

References to this work on external resources.

Wikipedia in English

None

Book description
Haiku summary

No descriptions found.

No library descriptions found.

Quick Links

Swap Ebooks Audio

Popular covers

Rating

Average: (3.5)
0.5
1
1.5
2 1
2.5
3 1
3.5 1
4 1
4.5
5 1

Is this you?

Become a LibraryThing Author.

 

You are using the new servers! | About | Privacy/Terms | Help/FAQs | Blog | Store | APIs | TinyCat | Legacy Libraries | Early Reviewers | Common Knowledge | 117,007,355 books! | Top bar: Always visible