HomeGroupsTalkZeitgeist
This site uses cookies to deliver our services, improve performance, for analytics, and (if not signed in) for advertising. By using LibraryThing you acknowledge that you have read and understand our Terms of Service and Privacy Policy. Your use of the site and services is subject to these policies and terms.
Hide this

Results from Google Books

Click on a thumbnail to go to Google Books.

De zwarte zwaan by Willy Vandersteen
Loading...
MembersReviewsPopularityAverage ratingConversations
463251,994 (3.5)None

None.

None
Loading...

Sign up for LibraryThing to find out whether you'll like this book.

No current Talk conversations about this book.

Showing 3 of 3
Personages

In dit verhaal spelen de volgende personages mee:

Wiske met Schanulleke, Suske, tante Sidonia, Lambik, Jerom, Bessy (beroemde (strip) hond), de Zwarte Zwaan, Lasido, Remifa, Carlos en zijn vrouw en dochtertje, Miguel (visser), weerman/regenmaker, Miguel Monaleta (matador).

Locaties

Dit verhaal speelt zich af op de volgende locaties:

Wereldtentoonstelling van 1958 in Brussel (Expo 58), dierentuin, Barcelona met de Sagrada Familia, Sitges, hotel Los Moreras.

Het verhaal
Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Lambik en Jerom zijn beide aan het werk voor de pers, en bedenken zelf verhalen. Wiske belooft niks tegen de krant te zeggen, als ze in het vervolg maar eerlijke verhalen maken. Tante Sidonia werkt als gids op de Wereldtentoonstelling (Expo 58) in Brussel en helpt Lambik telefonisch aan een interview met de beroemde hond Bessy. Hierdoor worden Lambik en Jerom concurrenten.

Jerom krijgt veel exclusieve verhalen, en blijkt die te krijgen van een zigeunerin. Deze vrouw, de Zwarte Zwaan, is verliefd op Jerom. De Zwarte Zwaan heeft een glazen bol, en helpt Lambik en Jerom hiermee aan een foto van de achterkant van de maan. Hierdoor worden Lambik en Jerom beroemd, en ze verzoenen zich.

De Zwarte Zwaan wordt door haar broers ontvoerd, omdat ze willen dat ze met iemand van haar eigen volk, de Gitanos, trouwt. De vrienden gaan met de gyronef naar Barcelona om haar te zoeken. Onderweg vernielen Lasido en Remifa de gyronef, en de vrienden gaan per ezelkar verder. Na veel tegenslag, doordat alle Gitanos de vrienden proberen te stoppen, bereiken de vrienden Barcelona. Lambik hoort dat de Zwarte Zwaan tot koningin wordt gekroond in Sitges, en de vrienden gaan naar deze badplaats.

Ze worden tegengehouden bij het kamp, en later geholpen door een zigeuner-echtpaar waarvan Suske het kindje eerder heeft gered van een stier. Suske en Wiske worden vermomd als zigeuners, en als beren gaan Jerom en Lambik naar de Zwarte Zwaan. Daar horen ze dat de Zwarte Zwaan met Jerom wil trouwen in ruil voor nieuws. Jerom vraagt haar ten huwelijk, als alleen zij bij de eerste regenbui nat wordt.

De Zwarte Zwaan geeft weer exclusieve verhalen met foto's, welke Suske en Wiske in Barcelona naar de krant sturen. De broers stemmen uiteindelijk in met het huwelijk, maar Jerom wil eigenlijk niet. Hij heeft de Zwarte Zwaan alleen gevraagd voor de verhalen, en zelfs Lambik krijgt hier spijt van. De Zwarte Zwaan laat een regenmaker komen, en zo moet Jerom toch echt met haar trouwen.

Maar Jerom wil niet een matador worden, omdat hij de stier niet wil doden. Dit valt de Zwarte Zwaan erg tegen. Als Miguel Monaleta haar van de stier redt, trouwt de Zwarte Zwaan met hem. Zo wordt ze toch nog koningin van de Gitanos. De vrienden keren met zijn allen in een herstelde gyronef terug naar huis en tante Sidonia.

Achtergronden bij het verhaal

Lambik en Jerom zijn fotograaf en journalist bij een krant, Jerom heeft in het album De duistere diamant al de hobby fotografie (in dat album speelt de pers en fotografie ook al een belangrijke rol).
Tante Sidonia is gids bij de wereldtentoonstelling Expo 58.
De hond Bessy, uit een andere stripreeks waar Willy Vandersteen toen net mee begonnen was, speelt een kleine bijrol; ze wordt door Lambik en Jerom geïnterviewd.
Het verhaal is ook in het Frans verschenen (Bob et Bobette - Le cygne noir).
Lasido en de zigeuners komen nog eens terug in het album Jeromba de Griek.

Bron: Wikipedia
  Besselina | Nov 10, 2013 |
Jerom is reporter geworden en heeft als belangrijke bron de helderziende zigeunerin de Zwarte Zwaan. Zij wil kost wat kost zigeunerkoning worden maar dan moet ze trouwen. Haar absolute favoriet is Jerom. Ze belooft hem een exclusief bericht over een gebeurtenis in de toekomst als hij haar man wordt. Gaat Jerom daarop in?
  losloper | Nov 6, 2013 |
Lambik en Jerom zijn reporters geworden. Na aanvankelijk co-operatie worden de beiden geduchte tegenstanders die met alle middelen elkaar bestrijden. Jerom heeft bij zijn berichtgeving een nieuwe bron aangetapt, een helderziende zigeunerin met name de Zwarte Zwaan. Haar broers, Lasido en Remifa, zien dit echter niet graag en bedreigen Jerom. Met de hulp van onze vrienden blijft Jerom echter doorgaan met zijn berichtgeving. Plots is de Zwarte Zwaan verdwenen. Wiske komt erachter, dat zij met haar broers naar een zigeunerbijeenkomst in Barcelona te Spanje gegaan is. Onze vrienden reizen hen achterna. De Zwarte Zwaan is van plan om zigeunerkoningin te worden en moet hiervoor trouwen. Natuurlijk is Jerom de favoriet. Deze voelt er echter niets voor, maar wordt door haar gechanteerd. Voor een exclusief bericht over een gebeurtenis in de toekomst is hij bereid met haar te trouwen. Plots ziet de Zwarte Zwaan een knappe torero en laat Jerom vallen.

Bron: http://suskeenwiske.ophetwww.net...
Tekst: Alain Stienen ( )
  Besselina | Mar 21, 2008 |
Showing 3 of 3
no reviews | add a review
You must log in to edit Common Knowledge data.
For more help see the Common Knowledge help page.
Series (with order)
Canonical title
Information from the Dutch Common Knowledge. Edit to localize it to your language.
Original title
Alternative titles
Original publication date
Information from the Dutch Common Knowledge. Edit to localize it to your language.
People/Characters
Important places
Important events
Related movies
Awards and honors
Epigraph
Dedication
First words
Quotations
Last words
Disambiguation notice
Publisher's editors
Blurbers
Publisher series
Information from the Dutch Common Knowledge. Edit to localize it to your language.
Original language

References to this work on external resources.

Wikipedia in English

None

Book description
Haiku summary

No descriptions found.

No library descriptions found.

Quick Links

Popular covers

Rating

Average: (3.5)
0.5
1
1.5
2 1
2.5
3 2
3.5 1
4 2
4.5
5 1

Is this you?

Become a LibraryThing Author.

 

About | Contact | Privacy/Terms | Help/FAQs | Blog | Store | APIs | TinyCat | Legacy Libraries | Early Reviewers | Common Knowledge | 125,546,026 books! | Top bar: Always visible