HomeGroupsTalkZeitgeist
Hide this

Results from Google Books

Click on a thumbnail to go to Google Books.

De kaartendans by Willy Vandersteen
Loading...
MembersReviewsPopularityAverage ratingConversations
572207,436 (3.71)None

None.

None
Loading...

Sign up for LibraryThing to find out whether you'll like this book.

No current Talk conversations about this book.

Showing 2 of 2
Op de rommelmarkt koopt Sidonia voor Wiske een grote speelkaart met een huilende harten dame. Blijkbaar is er nog meer interesse voor de speelkaart: niemand minder dan meneer Van Zwollem wil de kaart in zijn bezit krijgen. In zijn kasteel zet hij de hele boel op z'n kop en zoekt hij naar een verborgen gang die naar een kasteel vol speelkaarten op de bodem van het meer zou leiden. Suske en Wiske ontdekken de ondergrondse wereld van de speelkaarten waar ze onthoofd dreigen te worden door de valse joker. Gebeurt dit allemaal echt? Of dromen onze vrienden?
  losloper | Nov 5, 2013 |
Op een rommelmarkt ontdekt Wiske een levensgrote speelkaart met een afbeelding van een ruiten dame. Plots ziet ze hoe een grote dikke traan over de wang van de kaarten dame rolt. Wiske slaat alarm, maar niemand gelooft haar. Desondanks wil Sidonia de kaart voor Wiske kopen. Opeens komt een lange dunne man met bril en hoedje opdagen en wil eender hoe de kaart kopen. De antiquair begint een zaakje te ruiken en houdt op. Als commentaar geeft hij dat de twee morgen nog maar eens moeten terugkomen.
Die avond besluit Sidonia het nog eens een keer te proberen bij de antiquair, maar de kaart is al weg en betaald. Voor de antiquair is de zaak hiermee afgedaan.
Sidonia vertelt haar wedervaren aan Lambik, Jerom en de kinderen. Ze besluiten op onderzoek uit te gaan en komen terecht in een kroeg, waar handelaars naar binnen en naar buiten gaan. En ja hoor! Bingo! De geheimzinnige lange man met bril en hoedje vertoeft er. als hij onze vrienden ziet slaat hij meteen op de vlucht.
Na een wilde achtervolging valt de vreemde man als het ware in de handen van onze vrienden en biecht op. Een vreemde dame had hem geld geboden, maar wie die dame was weet de man niet.
Door de hulp van Tobias de straathond komen ze er achter dat die dame niemand anders is als Anne Marie van Zwollem. Zij kocht de kaart om haar vader te kunnen kalmeren, want van Zwollem loopt als markies verkleed te zoeken naar een holle ruimte in het kasteel. Suske en Wiske proberen er achter te komen wat van Zwollem zoekt, maar het lukt de kinderen niet. Wiske laat Lambik komen, want hij is de enige persoon waarmee van Zwollem kan opschieten.
Lambik en Jerom komen op het kasteel aan en ontdekken de ravage die de man heeft aangericht. Met veel geduld en moeite overtuigen Lambik en Jerom Van Zwollem ervan dat hij het zoeken naar die holle ruimte in het kasteel op moet geven. Van Zwollem ziet zich nu als astronaut. Maar dat gaat ook niet lang goed. Hij zet het kasteel op stelten door een raket in de kelder af te vuren. De raket zoekt haar weg door enige plafonds naar buiten. Lambik, Suske, Jerom, Anne Marie en Wiske, die diep aan het slapen waren, springen op en gaan op zoek naar van Zwollem. Wiske komt hierbij toevallig in de zaal waar ruiten dame hangt en ziet weer hoe de speelkaart huilt. Ondertussen hebben de anderen van Zwollem ontdekt. De verwarde man heeft een raket nagebouwd en wil er mee naar de maan. Dat kan natuurlijk niet goed gaan en het zaakje ontploft met een vreselijke knal. Wiske komt er nu ook bij en vertelt dat de kartonnen kaart weer aan het huilen is.
Van Zwollem biecht nu op wat hij aan het zoeken was in het kasteel. Hij zocht namelijk naar een geheime gang die naar een kasteel vol betoverde speelkaarten op de vijverbodem zou leiden.

Anne Marie besluit haar vader naar een rustoord te brengen. Lambik en Jerom helpen haar en de twee kinderen blijven alleen achter op het kasteel. Wiske wacht niet lang en duikt naar de bodem van de vijver en ontdekt er inderdaad een kasteel. Bij haar onderzoek om in het kasteel te komen raakt ze opgesloten in een duistere gang, maar wordt op het laatste nippertje gered door Suske.
Tezamen vinden ze de geheime gang naar het kasteel op de vijverbodem. In het kasteel heeft sinds een paar honderd jaren de speelkaarten joker de macht in handen met welwillende hulp van klaveren en schoppen kaarten. Zij dansen er op los voor de joker.
In de tussentijd laat de joker harten koning uit het gevang brengen. Hij verlangt dat de koning zijn macht moet accepteren en eist dat deze als blijk van erkenning van zijn macht voor hem knielt. Harten koning weigert en wordt door de andere kaarten gesard en afgeranseld. Suske en Wiske grijpen in maar moeten het onderspit delven. Ze worden samen met de andere ruiten en harten kaarten in een gevangenis opgesloten.
Ondertussen zijn Lambik en Jerom weer teruggekeerd naar huis. Anne Marie is bij haar vader in het rustoord gebleven. Sidonia is er niet gerust op dat de kinderen alleen in het kasteel gebleven zijn. Tevergeefs proberen Lambik en Jerom de kinderen op te bellen.

Die nacht wordt lambik gewekt door de telefoon en aan de andere kant van de lijn is niemand anders als ruiten dame! Zij waarschuwt Lambik dat als hij niet ingrijpt de kinderen zullen omkomen. Niet lang daarna zijn Lambik en Jerom onderweg naar het kasteel.
De joker heeft ondertussen ook niet stilgezeten en beveelt de ruiten dame te laten doden. Daarmee is dan voorgoed de macht van harten koning gebroken. Jerom en Lambik weten dit te verhinderen en dringen via de onderaardse gang het kasteel op de vijverbodem binnen. Na enkele hevige gevechten moeten ze echter stoppen want de valse joker dreigt Suske en Wiske te onthoofden. Op dat moment komen de gelukkig herenigde harten koning en ruiten dame de danszaal van het kasteel in. De macht van de joker is hiermee gebroken. De koning verleent de klaveren en de schoppen amnestie en voor de eerste keer in tweehonderd jaren wordt de kaartendans in vrede gedanst.

Het avontuur is zowat ten einde en harten koning tovert hen in slaap, zodat onze vrienden zich niets meer van het gebeuren kunnen herinneren. 's Anderendaags komt Sidonia naar het kasteel van de Van Zwollems toe en ontdekt de vier al slapend in de bibliotheek. Ze wekt haar vrienden en die berichten dat ze alle vier iets gedroomd hebben over ruiten dame. Ze gaan nog eens op onderzoek uit, maar vinden niets.
De Van Zwollems keren weer terug naar hun kasteel, waar ruiten dame 's nachts een uur lang tevreden glimlacht.

Bron: http://suskeenwiske.ophetwww.net/
Tekst: Alain Stienen ( )
  Besselina | Mar 20, 2008 |
Showing 2 of 2
no reviews | add a review
You must log in to edit Common Knowledge data.
For more help see the Common Knowledge help page.
Series (with order)
Canonical title
Information from the Dutch Common Knowledge. Edit to localize it to your language.
Original title
Alternative titles
Original publication date
Information from the Dutch Common Knowledge. Edit to localize it to your language.
People/Characters
Important places
Important events
Related movies
Awards and honors
Epigraph
Dedication
First words
Quotations
Last words
Disambiguation notice
Publisher's editors
Blurbers
Publisher series
Information from the Dutch Common Knowledge. Edit to localize it to your language.
Original language

References to this work on external resources.

Wikipedia in English

None

Book description
Haiku summary

No descriptions found.

No library descriptions found.

Quick Links

Swap Ebooks Audio

Popular covers

Rating

Average: (3.71)
0.5
1
1.5
2
2.5
3 3
3.5
4 3
4.5
5 1

Is this you?

Become a LibraryThing Author.

 

About | Contact | Privacy/Terms | Help/FAQs | Blog | Store | APIs | TinyCat | Legacy Libraries | Early Reviewers | Common Knowledge | 119,700,954 books! | Top bar: Always visible