HomeGroupsTalkZeitgeist
This site uses cookies to deliver our services, improve performance, for analytics, and (if not signed in) for advertising. By using LibraryThing you acknowledge that you have read and understand our Terms of Service and Privacy Policy. Your use of the site and services is subject to these policies and terms.
Hide this

Results from Google Books

Click on a thumbnail to go to Google Books.

13 by Pieter Aspe
Loading...
MembersReviewsPopularityAverage ratingMentions
642186,178 (3.07)6

None.

None
Loading...

Sign up for LibraryThing to find out whether you'll like this book.

No current Talk conversations about this book.

» See also 6 mentions

Dutch (1)  English (1)  All (2)
Het boek bevat eigenlijk twee grote aspecten. Enerzijds is er de voorbereiding op het huwelijk van Van In. En anderzijds hebben we te maken met allerlei moorden die gebeuren. Op de een nacht wordt in een hotelkamer een man vermoord. Wanneer de politie en de onderzoeksrechter ter plaatse komen blijkt hij “Raes” te heten met de achternaam. Van In besluit om zelf het slechte nieuws aan de echtgenote te gaan mededelen, want hij vindt dat men op die manier kan zien aan de reactie of de persoon al dan niets iets met de moord te maken heeft. Maar bij aankomst aan et huis van meneer Raes zegt mevrouw Raes dat haar man haar zopas nog gebeld heeft om te zeggen dat hij onderweg is naar huis. Van In begrijpt het allemaal niet zo goed meer. Iemand probeert me erin te luizen denkt hij. Een tweede moord volgt. Nu is het werkelijk de echte meneer “Raes” die vermoord is. Het levensloze lichaam werd in Blankenberge gevonden onderaan de voet dan de kerktoren. Op de buik van de man staat een visakaart afgedrukt met daarop de naam van Lieven Van der Weyden. De mogelijkheid bestond erin dat hij het volgende slachtoffer zou worden. Daarom liet Van In bescherming plaatsen voor het huis van de heer en mevrouw Van der Weyden. Ze mochten ook het huis niet verlaten. Maar wat Van In niet wist is dat het weer een valstrik was van de echte moordenaar of zijn er verschillende personen bij betrokken. Van In zoekt samen met zijn Collega’s naar de juiste moordenaar en samen komen ze erachter dat de vrouwen van wie de mannen zijn vermoord dit wel eens samen op touw kunnen gezet hebben. En inderdaad Van In heeft gelijk alle drie de vrouwen hebben op één of andere manier met de zaak te maken. Maar Van In begrijpt nog steeds niet waarom en wie hem wil beetnemen. Iemand wil hem een loer draaien. Er is iemand die steeds goed weet wat iedereen uitvoert. De plaatsen van de moorden hebben ook een belangrijke rol gekend in het leven van de vermoorde mannen. Ook Van In wordt met de dood bedreigd en hij gaat op onderzoek uit. Wie wil hem vermoorden. Is het één van de drie vrouwen of is het zijn eigen toekomstige vrouw Hannelore die niet kan verdragen dat Pieter Van In steeds naar andere vrouwen kijkt, te laat thuis komt en steeds dronken is. Of moet men de moordenaar nog elders gaan zoeken? 2. Wie zijn de hoofdpersonen?

Eigenlijk zijn er heel wat personen die vrij veel in het boek aan bod komen, maar het merendeel gaat toch over Pieter Van In en zijn vrouw Hannelore.

Pieter Van In: Hij is iemand die er niet om verlegen zit vrouwen na te gapenn en hen complimentjes te geven over hun billen en borsten. Dit is natuurlijk tegen de zin van zijn toekomstige vrouw Hannelore. Van In werkt als adjunct-commissaris bij de politie. Hij is een beetje een vechtersbaas en wanneer iemand op zijn tenen trap zal die persoon het snel weten. Pieter gaat ook dagelijks gaan drinken in zijn stamcafé en zijn lievelingsdrank is Duvel. Van In is geen trouwe echtgenoot of vriend want meerdere malen moet hij hem toch sterk houden om niet naar een andere vrouw te gaan. Zijn voorkeur gaat vooral uit naar Carine. Een vrouw die bij hem werkt. Eénmaal geeft hij toe aan de verleiding en zoekt hij Carine op, maar net op tijd komt er iemand tussen.

Hannelore Martens: Zij is van beroep onderzoeksrechter en komt
dus dagelijks in contact met moordzaken en lijken. Maar daar kan ze allemaal niet goed tegen. Wanneer een persoon vermoord werd, dan durft ze nauwelijks naar het lijk te kijken en blijft ze op een verre afstand staan. Hannelore is een harde tante die niet veel kan verdragen van haar man. Wanneer deze iets zegt om te lachen, kijkt zij hem met grote boze ogen aan. Op die pmanier wil ze duidelijk maken aan Van In dat hij moet ophouden. Ook wanneer Van In naar een andere vrouw kijkt, mag hij het later horen. Maar in de grond is Hannelore een goede vrouw die gewoon de piuntjes op de “i” wil zetten wat haar man betreft.

2b. Wat houdt hen bezig?

Het enige wat ze willen te weten komen is wie het hoofd is van de bende die hun man vermoordt. Ook Van In wordt met de dood bedreigd en dat is geheimzinnig, want wat heeft Van In daarmee te maken. Is het een afrekening of is het gewoon een spel van iemand die hem op stang wil jagen?

2c. Hoe is hun relatie?

Hannelore en Pieter zijn een koppel die in het huwelijksbootje willen stappen. Er loopt van alles mis omdat Van In nooit op tijd komt bij de juwelier om de ringen te kiezen. Even staat hun relatie op een helling.

3. In welke tijd speelt het verhaal zich af?

Er staat niet expliciet een dag of data in vermeldt, maar volgens mij is het “nu” in het jaar 2003-2004.

4. Waar speelt het verhaal zich af?

Het verhaal speelt zich af in en rond Brugge. Soms wordt ook wel eens de badplaats Blankenberge vernoemt maar hoofdzakelijk gaat het over Brugge.

4a. In welke omstandigheden speelt het verhaal zich af?

Als we denken aan de maatschappelijke situatie dan denk ik wel dat het gaat over de eerste klasse maatschappij. Dit boek maakt het duidelijk. Er wordt gesproken over villa’s, over het erven van grote bedragen en pachten, over zeilen met de boot. Alleen mensen die er warmpjes inzitten kunnen zich dit alles veroorloven.
Maar daarnaast hebben ze het ook over bepaalde personen die het niet breed hebben en andere manier moeten zoeken om rond te komen. Een voorbeeld in het boek is “Pipo” dat is zijn bijnaam, maar zijn echte naam is Frank Vandermarliere. Hij probeert verhalen te schrijven en deze dan aan uitgeverijen te verkopen in de hoop dat er een goed verhaal tussenzit dat geld opbrengt. Hij zit bijna dagelijks in “The Harbour Inn”, een louche zaak waar vreemd volk over de vloer komt.

5. Door wiens of wat ogen volg jij het verhaal?

De auctoriale verteller (staat buiten het verhaal, kent de gedachten van de personages).
Voorbeeld: Heb je Van In vandaag al gezien, vroeg ze.
Versavel zetten het zwaailicht af voor hij de Freren Fonteinstraat indraaide.

6. Welke boodschap wil de verteller duidelijk maken en hoe ervaar je dat?

Ik denk niet dat hij iets wil duidelijk maken, maar eerder waarschuwen voor bepaalde zaken. Een voorbeeld uit de relatie van Van in en Martens. Hun relatie staat op een heel laag pitje en ze hebben bijna alle dagen ruzie om kleine dingen. Toch besluiten ze te trouwen. Dit heeft tocg geen zin. Zelfs een paar dagen voor de huwelijksdag gaan ze uit elkaar en zitten beiden met de vraag of de één de ander nog wel graag ziet en of het wel een goed idee is dat ze trouwen. Wanneer ze daarna weer samenkomen en met elkaar gevreeën hebben, is alles weer koek en ei en is alles weer vergeten en vergeven. Zonder eens deftig over hun problemen te praten. Dan kan volgens mij geen goede en zuivere relatie zijn.

7. Wat meer over Pieter Aspe

Pieter Aspe(pseudoniem Pierre Aspeslag), was tijdens de jaren zestig actief in de jeugdbeweging en de schoolraad. Hij studeerde Latijn-Wetenschappen aan het Sint-Leocollege in Brugge.

Pieter Aspe heeft 2 kinderen: Tessa (°1972) en Mira (°1974) en 1 kleindochter: Lisa (°2000).

De loopbaan van deze schrijver beperkt zich niet tot zijn schrijverscarrière. Tussen 1972 en 1985 werkte Aspe o.a. als magazijnier, verkoper, seizoenagent bij de zeevaartpolitie, fotograaf, studiemeester,... Tussen 1985 en 1996 was Pieter Aspe conciërge van de Heilige-Bloedkapel in Brugge.

Sinds 1996 is hij voltijds auteur en scenarist. Pieter Aspe schrijft misdaadromans met als hoofdpersonen adjunct-commissaris Pieter Van In en substituut (officier van justitie)

Aspe werd driemaal genomineerd voor de Hercule Poirotprijs. In 2001 ontving hij deze prijs voor zijn roman Zoenoffer. Van de boeken van Pieter Aspe werden in totaal al meer dan 300.000 exemplaren verkocht.
Zijn thrillers worden nu ook bewerkt tot radiofeuilletons en verfilmd: momenteel gaan de opnames door in Brugge – in opdracht van VTM – van de eerste 10 misdaadromans van Pieter Aspe met commissaris Van In in de hoofdrol. De reeks van 10 afleveringen (van 90 minuten) zullen uitgezonden worden in het voorjaar van 2004. ( )
  carllycke | Feb 16, 2011 |
no reviews | add a review
You must log in to edit Common Knowledge data.
For more help see the Common Knowledge help page.
Series (with order)
Canonical title
Information from the Dutch Common Knowledge. Edit to localize it to your language.
Original title
Alternative titles
Original publication date
People/Characters
Information from the Dutch Common Knowledge. Edit to localize it to your language.
Important places
Information from the Dutch Common Knowledge. Edit to localize it to your language.
Important events
Related movies
Awards and honors
Epigraph
Dedication
Information from the Dutch Common Knowledge. Edit to localize it to your language.
Voor Dette
First words
Quotations
Information from the Dutch Common Knowledge. Edit to localize it to your language.
Fantasie hebben wil niet zeggen dat je iets verzint,
het betekent dat je van de dingen iets weet te maken.
(Thomas Mann)
Last words
Disambiguation notice
Publisher's editors
Blurbers
Publisher series
Original language

References to this work on external resources.

Wikipedia in English

None

Book description
Pieter Van In en Hannelore Martens hebben het plan opgevat om te gaan trouwen. Een rustige voorbereiding van het huwelijksfeest wordt hun niet gegund.In een Brugs hotel vindt men Wim Raes, vermoord. Van In gaat de echtgenote mededelen dat haar man overleden is. Als Raes even later kwiek en gezond het huis komt binnengestapt heeft Pieter een levensgroot probleem.Een paar dagen later wordt een tweede lijk gevonden en ditmaal is het wel degelijk Wim Raes. Op de borst van het slachtoffer vindt men de visa kaart van een andere man; misschien wel een aanwijzing naar het volgende slachtoffer ?
Haiku summary

No descriptions found.

No library descriptions found.

Quick Links

Popular covers

Rating

Average: (3.07)
0.5
1 1
1.5
2 1
2.5
3 9
3.5
4 2
4.5
5 1

Is this you?

Become a LibraryThing Author.

 

About | Contact | Privacy/Terms | Help/FAQs | Blog | Store | APIs | TinyCat | Legacy Libraries | Early Reviewers | Common Knowledge | 127,199,522 books! | Top bar: Always visible