HomeGroupsTalkZeitgeist
Hide this

Results from Google Books

Click on a thumbnail to go to Google Books.

De mysterieuze mijn by Willy Vandersteen
Loading...

De mysterieuze mijn (1990)

by Willy Vandersteen, Willy Vandersteen

Other authors: See the other authors section.

Series: Suske en Wiske (226)

MembersReviewsPopularityAverage ratingConversations
211495,208 (4)None

None.

None
Loading...

Sign up for LibraryThing to find out whether you'll like this book.

No current Talk conversations about this book.

Ergens midden in het verregende Belgisch-Limburg hebben Lambik, Suske en Wiske een ongeluk met de auto. Ze zijn daardoor gedwongen in een verlaten hoeve te overnachten. Plots hoort wiske gestommel in de bovenkamer van de hoeve. Angstig gaan onze vrienden kijken wat er aan de hand is en ontdekken er tot hun grote verrassing Tobias, het straathondje!
Kort daarna hebben Lambik en Tobias weer zoals gewoonlijk ruzie. Wiske gaat als afleiding water uit de put nabij de hoeve scheppen, maar als ze de emmer te water wil laten gaan komen er stemmen uit de put!
Ondertussen heeft Suske een boek gevonden waar het relaas van een zekere Leyn Wecks te lezen valt, die in 1725 van brandstichterij en hekserij beschuldigd werd. Zij kon ontsnappen en leefde voortaan in een hoeve in Berkenbos en verdween dan spoorloos... in de put nabij de hoeve!
Wiske stormt nu naar binnen en beweert, dat ze stemmen uit de put hoort. Angstig gaan de drie op onderzoek uit en smijten metalen voorwerpen in de put, maar niets gebeurt. Wiske begint aan haar waarnemingen te twijfelen.
Lambik wil nu na de schrik gaan slapen en langzaam dommelen onze vrienden voor het knetterende haardvuur in. Tobias echter waakt en gaat kijken wat er voor de hoeve gebeurt, ziet hoe de metalen voorwerpen een voor een weer uit de put komen en wordt door een van die metalen dingen getroffen. Wiske wordt door het opgewonden geblaf van Tobias wakker, wekt haar vrienden en ze stormen naar buiten om er de bewusteloze Tobias te vinden, omringd door de metalen voorwerpen.
Wiske draagt Tobias de hoeve in om hem te verzorgen en Lambik trekt de wacht op om de hoeve te beschermen. Hierbij valt hij in slaap en merkt niet, dat er uit de put spookachtige gestalten kruipen. Door een fakkel, die een van de spookachtige gestalten draagt, wordt Lambik wakker en meent dat hij een nachtmerrie heeft door de honger en slaapt weer in.
Nu komt een zekere Leyn Wecks uit de put gekropen. Zij wil zich met Lambik bezighouden en beveelt de spoken hout te sprokkelen. Leyn Wecks wekt Lambik en legt hem tijdens een wandeling die van de hoeve weg leidt uit dat de spoken ter dood veroordeelden waren die op vrijwilligersbasis in de mijnen werkten en dat zij hen onder haar hoede neemt om de kerels af en toe een verzetje te gunnen.
Lambik neemt nu plotseling brandlucht waar rent er heen en ziet tot zijn verschrikking dat de hoeve in lichterlaaie staat.
Ondertussen is Sidonia, ongerust over het wegblijven van de drie, op onderzoek uit gegaan en ontdekt de wagen van Lambik in de greppel. Ze stapt uit haar wagen en ruikt brandlucht. Haar voorgevoel meldt zich nu en ze rent naar waar de brandlucht vandaan komt en ziet er Lambik huilend in het gras liggen. Lambik biecht Sidonia op dat de kinderen in de hoeve omgekomen zijn, waarop zij onmiddelijk flauw valt.
Een luik opent zich ploteling in het as van de hoeve en Suske, wiske en Tobias komen er springlevend uit.

Lambik legt een verklaring af over wat er gebeurd is en vindt dat Leyn Wecks onschuldig is aan de zaak. Vanuit het struikgewas in de buurt luistert Leyn het gesprek echter af.
Tobias verveelt zich, pikt Wiskes Schanulleke en rent er mee weg. Wiske ziet dit en rent het hondje achterna. Tobias vindt dit leuk en denkt dat Wiske met hem wil spelen en verstopt zich voor haar.
Plotseling loopt de putheks met een stapel hout en een flacon vol tovermiddel voor zijn neus langs. Tobias wil de putheks wat opjutten, wat ook lukt. Leyn loopt als een bezeten achter Tobias aan en die verstopt zich achter een klein denneboompje, maar de heks gooit de flacon vol tovermiddel tegen hen aan. Door dit tovermiddel kan Tobias spreken, Schanulleke begint te leven en kan ook praten en ook het denneboompje komt tot leven.
Uit woede door haar falen begint Leyn het denneboompje te mishandelen en kapt het kaal. Tobias en Schanulleke laten dit niet op zich zitten, grijpen in en slagen er in om de heks op de vlucht te laten slaan.

Tobias, het boompje en Schanulleke gaan weer terug naar onze vrienden en die zijn stomverbaasd dat de drie plotseling kunnen praten en lopen. Tobias stelt Pijntje, het boompje, voor aan onze vrienden en legt hun uit, dat het de spoken waren die de brand gesticht hebben en dat Leyn er ook wat mee te maken heeft. Lambik krijgt het nu lichtelijk op zijn heupen en verdedigt Leyn nogal luidruchtig.
Tobias heeft er genoeg van en scheldt Lambik als dikkop uit, waarna Lambik achter het hondje aan loopt en daarbij in de put valt. Suske en Wiske gaan Lambik achterna en diep onder de grond, in de mijnen, komen ze achter het geheim van Leyn Wecks. Ze wil namelijk de mijn opblazen met mijngas! Kunnen onze vrienden dit verhinderen? ... En wat is dat voor een geheimzinnig licht, dat onze vrienden in nood in de mijn helpt? ... En hoe gaat het verder met Pijntje, Tobias en Schanulleke? Zullen zij ooit onttoverd worden?

Bron: http://suskeenwiske.ophetwww.net/
Tekst: Alain Stienen ( )
  Besselina | Apr 26, 2008 |
no reviews | add a review

» Add other authors

Author nameRoleType of authorWork?Status
Willy Vandersteenprimary authorall editionscalculated
Vandersteen, Willymain authorall editionsconfirmed
Geerts, PaulAuthorsecondary authorsome editionsconfirmed
You must log in to edit Common Knowledge data.
For more help see the Common Knowledge help page.
Series (with order)
Canonical title
Information from the Dutch Common Knowledge. Edit to localize it to your language.
Original title
Alternative titles
Original publication date
Information from the Dutch Common Knowledge. Edit to localize it to your language.
People/Characters
Important places
Important events
Related movies
Awards and honors
Epigraph
Dedication
First words
Quotations
Last words
Disambiguation notice
Publisher's editors
Blurbers
Publisher series
Information from the Dutch Common Knowledge. Edit to localize it to your language.
Original language

References to this work on external resources.

Wikipedia in English

None

Book description
Haiku summary

No descriptions found.

No library descriptions found.

Quick Links

Swap Ebooks Audio

Popular covers

Rating

Average: (4)
0.5
1
1.5
2
2.5
3 1
3.5
4 1
4.5
5 1

Is this you?

Become a LibraryThing Author.

 

About | Contact | Privacy/Terms | Help/FAQs | Blog | Store | APIs | TinyCat | Legacy Libraries | Early Reviewers | Common Knowledge | 119,397,026 books! | Top bar: Always visible