HomeGroupsTalkZeitgeist
Hide this

Results from Google Books

Click on a thumbnail to go to Google Books.

De snorrende snor by Willy Vandersteen
Loading...

De snorrende snor

by Willy Vandersteen

MembersReviewsPopularityAverage ratingConversations
412279,442 (3.63)None

None.

None
Loading...

Sign up for LibraryThing to find out whether you'll like this book.

No current Talk conversations about this book.

Showing 2 of 2
Personages

In dit verhaal spelen de volgende personages mee:

Suske, Wiske met Schanulleke, tante Sidonia, Lambik, Jerom, de Snor, Gaby Snoek,[1] (dingens), agent 17, commissaris, Kiko en dorpelingen, hoofdman Ag-Ben-Fuut en zijn bende, het leger van de Verbonden Naties,[2] professor Barabas.

Uitvindingen

In dit verhaal speelt de gyronef een rol.
Het verhaal
Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Tante Sidonia ziet een geheimzinnig figuur en vraagt Jerom en Lambik langs te komen. Wiske maakt een foto van de geheimzinnige man en tante schrikt erg als ze deze foto ziet. Het is namelijk haar vader, de Snor, die ze niet meer heeft gezien nadat hij is vertrokken uit het tehuis voor oude lieden. Het tehuis wordt nu verbouwd en “grootvader” komt logeren. Hij plaatst een windwijzer in de tuin en tijdens een wandeling ziet hij een Dinges, dat lijkt te komen uit een ander zonnestelsel. Niemand gelooft grootvader, maar Lambik ontmoet de Dinges later, het blijkt een robot te zijn en daarna bezoekt de Dinges het huis van Sidonia. Ze krijgen van de robot vele geschenken, de Snor krijgt bijvoorbeeld een bromstoel. De Snor wordt opgepakt door de politie en die gaan later in opdracht van het Ministerie van Landsverdediging op zoek naar de Dinges. In het park ontmoeten Suske, Wiske en de Snor Gaby Snoek en ontkomen met haar kinderwagen aan agent 17.

De Dinges ziet hoe dom de mensen zijn nu hij de boze bedoelingen van agent 17 ziet, die hen nog altijd volgt, en wil de mensheid vernietigen. Suske en Wiske komen bij Lambik logeren en zien ’s nachts dat Jerom en Lambik de Dinges in de kelder hebben en er aan sleutelen. Jerom en Lambik worden vervolgens met slaapgas verslagen door een zonderling figuur en door de robot meegenomen. De Snor volgt met de bromstoel en Suske, Wiske en tante Sidonia volgen met de gyronef. De Snor doet een ontdekking en vertelt de vrienden dat de Dingesen naar Afrika vliegen om daar een basis op te richten. Van daaruit willen ze de aarde veroveren. De vrienden worden overvallen in een dorpje en de bevolking wordt meegevoerd over de Rode Zee en wordt als slaven verkocht aan een Sjeik. De Snor vermomt zich als sjeik Ali-Ben-Zine en gaat naar hoofdman Ag-Ben-Fuut en de vrienden bevrijden de dorpelingen.

Maar de vrienden worden door de Dinges in slaap gebracht en naar de basis in de woestijn gebracht. De Snor volgt, maar ook het leger van de Verbonden Naties (leger van verschillende landen) is op zoek naar de basis. De vrienden verslaan de robots en hun leider, maar Lambik en Jerom staan aan de kant van de robots. Door een magnetisch veld wordt de basis gered van de aanval van het leger. Dan zegt de leider, dat hij van de planeet Fiksion komt en dat de mensen elkaar moeten beminnen. Het blijkt professor Barabas te zijn, die de mensheid wilde samenbrengen door de angst voor een gemeenschappelijke vijand. Lambik en Jerom moesten de professor helpen nadat ze ontdekt hadden dat hij de leider van de robots was. De professor wint de Nobelprijs voor de Goede Bedoelingen en de Snor gaat naar het tehuis terug, dat inmiddels is verbouwd.

Achtergronden bij het verhaal

Het “Dinges”-motief is hergebruikt in het album Het dreigende dinges.
Gaby Snoek, die met haar kinderwagen voorbij komt is een personage uit een andere stripreeks van Willy Vandersteen, namelijk De familie Snoek.
In strook 87 van de oorspronkelijke zwart-witversie van het album De snor van Kiekeboe (1984) in de stripreeks De Kiekeboes door Merho protesteerden verschillende bekende stripfiguren met snorren aan Kiekeboe's deur. Eén van hen was ook de Snor uit De Snorrende Snor. In de kleurenversie is hij echter verwijderd.
Opa Snor speelt ook een rol in De tijdbobijn.
Vandersteen had de dreiging van een buitenaardse aanval die aan het einde van het verhaal een farce blijkt te zijn al eerder gebruikt als plot in De gezanten van Mars.

Bron: Wikipedia
  Besselina | Nov 10, 2013 |
Op een dag belt Sidonia Lambik en Jerom op en vraagt hen of ze willen komen vanwege een onbekende die het huis van Sidonia sinds een tijd staat te bespieden. Het blijkt dat deze onbekende helemaal niet zo onbekend is voor Sidonia, want het is haar vader, bijgenaamd de Snor.
Het is zo dat het tehuis voor ouderen, waar de Snor woonde, afgebroken werd. Nu is de oude man zonder woning en trekt tijdelijk bij Sidonia in. De oude man heeft echter een kleine tik. Telkens als de wind gunstig staat wil hij voor zijn bloeddruk wandelen, al regent het pijpestelen. Op zo'n avond gaat hij weer wandelen en komt een vliegende robot met tentakelachtige armen tegen.
Sidonia, die ongerust is over het wegblijven van haar vader, belt Lambik op en vraagt hem of hij niet kan gaan kijken waar de Snor uithangt. Ofschoon Lambik lekker gezellig in bed juist een boek aan het lezen is zegt hij toe om te gaan kijken. Hij vindt de Snor en die begint hem te vertellen over de ontmoeting met de robot. Natuurlijk gelooft Lambik hem niet en vertelt dit onverbloemd, waar de Snor bij is, aan Sidonia. De Snor windt zich op en Sidonia ziet zich genoodzaakt haar vader bij te staan.
Lambik neemt afscheid en besluit in een café een pintje te nemen, maar het worden er meer! Aangeschoten keert hij huiswaarts en ontmoet ook de vliegende robot, maar houdt het voor een hallucinatie omdat hij dronken is. De dag er na gaat hij weer naar Sidonia en vertelt zijn relaas, maar wordt door de Snor geplaagd. Lambik gaat woedend weg en wil nooit meer een voet in huis zetten zolang de oude man daar nog is.
Sidonia, kwaad over de uit de hand gelopen situatie tussen Lambik en haar vader, gaat het huis in en treft er de robot. Sidonia, hoe kan het ook anders, valt flauw van schrik. Nadat ze weer bij haar positieven is gekomen haalt ze de Snor en de kinderen.
De robot legt hen uit dat hij een verkenningstocht voor de bewoners van de planeet Fiksion maakt en zich graag wil verschuilen in het huis van tante Sidonia. Als dank wil de robot hen overladen met geschenken.
Zo gezegd, zo gedaan. De robot trekt in en begint met geschenken rond te strooien. Lambik, nieuwsgierig als hij is, bespiedt het huis met een telescoop en de nieuwe weelde in het huis van Sidonia valt hem natuurlijk op. Hij besluit op die avond met Jerom samen naar het huis van Sidonia te sluipen om er achter te komen wat er daar aan de hand is. Ze ontdekken dat de robot achter al die weelde steekt. Om de robot te testen, vraagt Lambik nu ook om een gunst en wil sigaren hebben. Even later keert de robot terug met de sigaren.
Tot zijn verbazing meent Lambik nu het geheim van de vliegende robot te kennen!

De Snor, die een bromstoel van de robot gekregen heeft, krijgt het ondertussen aan de stok met agent 17. De agent wil weten hoe hij aan dit voertuig is gekomen en Snor begint te vertellen over de planeet Fiksion en de robots. De ongelovige agent neemt hem mee naar het bureau, maar ook daar wil niemand het verhaal van de Snor geloven en ze laten hem gaan. Even later krijgt de commissaris van het politiebureau een telefoontje van het ministerie van Landsverdediging en die nemen het gevaar dat van de robot uitgaat wel ernstig.
Agent 17 begint nu een klopjacht op de snorrende Snor te houden om meer over die robot te weten te komen. Tevens beginnen de regeringen, niet alleen die van België, nerveus te worden en verlangen informatie omtrent de vliegende robot. Suske en Wiske helpen de Snor om agent 17 te ontlopen maar worden gepakt. Nu komt de robot plots in actie en demonstreert de onthutste agent zijn macht door een stuk beton te verpulveren. De agent loopt van angst weg.

De robot vraagt om geduld, maar wil wel dat niemand contact opneemt met anderen. Ondertussen heeft agent 17 verslag uitgebracht en de regering besluit de klopjacht op de Snor uit te breiden.
De robot begint nu Sidonia, de Snor en de kinderen te sarren. Ze overmeesteren de robot, doen hem in een zak en gooien hem in een grote beek. Thuis merken ze echter dat de robot niet klein te krijgen is, want hij is weer daar! Nu dreigt de robot en Sidonia besluit de kinderen voor de zekerheid bij Lambik en Jerom te laten logeren. Al snel ontdekken Suske en Wiske dat Lambik en Jerom 's nachts met een lasapparaat aan de robot aan het knoeien zijn. Suske verwittigt hierop heimelijk Sidonia en de Snor. Dezen gaan meteen op weg naar Lambik en Jerom. Ze merken echter niet dat ze door de wakende agent 17 gezien worden. Die zet hierop het hele politieapparaat in beweging om de Snor te pakken te krijgen.
Sidonia wil Lambik en Jerom ter verantwoording roepen maar ze worden gestoord door een vermomde bewoner van de planeet Fiksion. Deze komt zijn robot halen. Lambik houdt dit voor een grapje want hij weet, zoals hij meent, de ware oorsprong van de robot te kennen. De bewoner van Fiksion bedwelmt Lambik en Jerom en ontvoert de twee.
De politie is ondertussen bezig met het omsingelen van Lambiks huis en valt uiteindelijk binnen. Ze worden bedwelmd en de bewoner van Fiksion verdwijnt met Lambik en Jerom.

Sidonia zet de achtervolging in met de Gyronef. Na een lange rit en een paar avonturen landen ze in de woestijn dichtbij de Arabische grens. Ze krijgen het daar aan de stok met slavenhandelaars maar weten ze te verschalken. Eén van de vrijgelaten slaven weet de basis te liggen van de bewoner van Fiksion. Onze vrienden vliegen er meteen heen en merken dat de regeringen op de Aarde zich hebben verenigd om iets te doen tegen een dreigende invasie van de robots van de planeet Fiksion.
Sidonia en de kinderen worden nu op hun beurt ook ontvoerd door de robots. In de basis ontdekken ze dat Lambik en Jerom gedwee de robots helpen. Ze saboteren de boel en de bewoner van Fiksion wil al opgeven. Buiten de basis wil het verenigde leger aanvallen, maar de Snor verhindert dit door op de basis te klimmen. Hij wil nl. verhinderen dat er iets met Sidonia en de kinderen gebeurd. Dat geeft Lambik, Jerom en de bewoner van Fiksion de nodige tijd om alles te repareren. Ze halen de Snor naar binnen en het leger begint zijn ongenadige aanval. De basis blijkt echter onverwoestbaar door een elektromagnetisch schild. Rond middernacht laten Jerom en Lambik grote aantallen robots in de liftkoker van de basis en de bewoner van Fiksion begint op de koepel zijn voorwarden te stellen aan het leger van de verbonden naties der Aarde. Daarop laat hij de robots vrij die metalen vormen met zich mee laten vliegen en er woorden mee vormen die een duidelijke boodschap laten zien: BEMINT ELKANDER!

De zogenaamde bewoner van Fiksion is... professor Barabas. Hij was de oorlogstokerij van de laatste tijd zo moe dat hij besloot de wereld een spiegel voor te houden.
De professor vernietigt de basis met de robots. Thuis gekomen horen onze vrienden door de radio dat Barabas de Nobelprijs voor goede bedoelingen zal krijgen. Na een tijd verlaat de Snor onze vrienden om in een nieuw opgbouwd bejaardentehuis te gaan leven.

Bron: http://suskeenwiske.ophetwww.net/
Tekst: Alain Stienen ( )
  Besselina | Mar 19, 2008 |
Showing 2 of 2
no reviews | add a review
You must log in to edit Common Knowledge data.
For more help see the Common Knowledge help page.
Series (with order)
Canonical title
Information from the Dutch Common Knowledge. Edit to localize it to your language.
Original title
Alternative titles
Original publication date
Information from the Dutch Common Knowledge. Edit to localize it to your language.
People/Characters
Important places
Important events
Related movies
Awards and honors
Epigraph
Dedication
First words
Quotations
Last words
Disambiguation notice
Publisher's editors
Blurbers
Publisher series
Information from the Dutch Common Knowledge. Edit to localize it to your language.
Original language

References to this work on external resources.

Wikipedia in English

None

Book description
Haiku summary

No descriptions found.

No library descriptions found.

Quick Links

Swap Ebooks Audio

Popular covers

Rating

Average: (3.63)
0.5
1
1.5
2 1
2.5
3
3.5 1
4 1
4.5
5 1

Is this you?

Become a LibraryThing Author.

 

About | Contact | Privacy/Terms | Help/FAQs | Blog | Store | APIs | TinyCat | Legacy Libraries | Early Reviewers | Common Knowledge | 120,819,317 books! | Top bar: Always visible