HomeGroupsTalkZeitgeist
Hide this

Results from Google Books

Click on a thumbnail to go to Google Books.

De Zwarte Madam by Willy Vandersteen
Loading...

De Zwarte Madam (1947)

by Willy Vandersteen

MembersReviewsPopularityAverage ratingConversations
442262,368 (3.69)None

None.

None
Loading...

Sign up for LibraryThing to find out whether you'll like this book.

No current Talk conversations about this book.

Showing 2 of 2
Locaties

Dit verhaal speelt zich af op de volgende locaties:

België, de Schelde Antwerpen, kathedraal, Het Steen, dierentuin, Brugge met Belfort, Kortrijk met Belfort en de Broeltorens aan de Leie (rivier), politiebureau, Gent, friettent, Nederland, molen, Noord-Brabant, Breda, kasteel Bouvingne, Brussel met grammofoonplatenpaleis, Grote Markt en Stadhuis, Dendermonde met Grote Markt, Stadhuis met Belfort.

Personages

In dit verhaal komen de volgende personages voor:

Suske, Wiske met Schanulleke, tante Sidonia, Lambik, straatveger, de Zwarte Madam, Kludde, Lange Wapper, man, agenten, douanebeambte, spokenparlement, Sus Antigoon, kermisklant, Marie-Angèle, Yolande.

Het verhaal
Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

In het huis van tante Sidonia gebeuren vreemde dingen, er komt water uit de gasleiding en de telefoon en uit de kraan komt inkt. Lambik ontdekt dan dat er stroom over de leidingen loopt en hij gaat naar een herberg. Op de terugweg wordt Lambik gevolgd door een zwarte kat en ziet een straatveger goud van de straat halen. Met blokken goud gaat hij naar tante Sidonia en dan staat de zwarte kat voor de deur, het beest kan praten en maakt zichzelf enorm groot. Lambik gaat ’s nachts naar Het Steen en sluit Suske en Wiske op in een telefooncel, om middernacht verandert de kat en Lambik ontmoet de zwarte madam met Kludde en Lange Wapper. Suske en Wiske kunnen uit de telefooncel ontsnappen en zien een man die zijn bankbiljetten bij het vuilnis zet, op de radio wordt verteld dat het goud van de Nationale Bank van België verdwenen is en er gebeuren geheimzinnige dingen in het hele land. Lambik komt terug en laat zien dat hij een stoel kan laten bewegen met een toverspreuk, maar hij wil niet vertellen waar hij dit heeft geleerd. Lambik krijgt een briefje van de zwarte madam en vertrekt, maar Suske en Wiske lezen dat hij naar Kortrijk gaat. Lambik ontmoet Lange Wapper en Kludde in Kortrijk en weet niet dat zij dynamiet bij het Belfort hebben geplaatst, hij gelooft het verhaal dat de twee de toren weer recht willen zetten. Suske en Wiske zien nog hoe Lambik wordt gearresteerd en ze bevrijden hem uit de gevangenis. Hij merkt niet dat de kinderen van de motor afvallen en hun plaats wordt ingenomen door Lange Wapper, hij komt opnieuw in de problemen bij het politiebureau. Suske en Wiske kunnen Lambik opnieuw bevrijden en ze horen dat Lambik denkt dat het drietal België opnieuw wil opbouwen met toverkracht. Lambik wordt achternagezeten door de zwarte madam, maar ze kan alleen zijn jas pakken en de bom die door Kludde in Lambiks zak is gestopt ontploft dan. In de krant lezen de vrienden dat een standbeeld van Rubens in Antwerpen verdwenen is, in Brugge vloog een tram rond het Belfort en in Brussel werd een knoop gelegd in de Kongreskolom. Suske en Wiske brengen Lambik naar Nederland en de geesten verdwijnen om zes uur. De vrienden komen in kasteel Bouvigne en merken dat ze ook daar niet veilig zijn, ze keren terug naar België en de zwarte kat wordt door een wolkje verslagen. ’s Nachts komen de geesten weer bij de vrienden en Lambik en tante Sidonia worden gevangengenomen. Wiske kan de zwarte kat opsluiten in een glazen pot en Lambik wordt meegenomen naar de kelders van Het Steen. De zwarte madam raadpleegt haar toverkristal (glazen bol) en maakt Lambik dronken, Lambik probeert de glazen pot te halen maar Suske en Wiske kunnen hem verslaan.

Het wolkje vertelt Lambik dat hij zich weer moet aansluiten bij Suske en Wiske en ze trekken zijn kleding aan en gaan naar Het Steen. De kinderen worden al snel ontmaskerd, maar ze kunnen de geesten verslaan maar de zwarte kat kan uit de glazen bol ontsnappen en hij verslaat Lambik. De vrienden keren terug naar huis en enkele nachten later gaan de geesten naar het grammofoonplatenpaleis in Brussel. Op de radio wordt een bericht verspreid dat oproept om Lambik te mishandelen om de rust in het land te doen wederkeren, hij zou al het goud gestolen hebben. De zwarte madam verspreid dit bericht en de vrienden verschansen zich in hun huis. De bevolking valt het huis aan en ze kunnen Lambik ontvoeren. Lambik wordt aan een lantaarnpaal vastgebonden en komt voor een vuurpeloton, maar hij vliegt op de lantaarnpaal naar huis omdat hij de toverspreuk herinnerde. Tante Sidonia besluit Lambik in een apenpak te stoppen, ze verwijst naar het avontuur De vliegende aap, en ze brengen hem naar de dierentuin. Suske en Wiske gaan ’s nachts naar Het Steen en volgen de geesten naar de rivier, maar ze worden gezien en vastgebonden in de rivier gegooid. Het wolkje komt langs en hij zet de wijzers van de klok van de kathedraal vooruit waarna de geesten verdwijnen en het bevrijdt de kinderen uit het water. Het wolkje vertelt dat het zich moet klaarmaken voor het spokenparlement en vliegt weg, tante Sidonia betoverd haar stoel en gaat op zoek naar de kinderen. Lambik blijkt verdwenen te zijn uit de dierentuin en als ze ’s nachts terugkomt bij de Schelde ziet ze dat de boot verdwenen is. Suske en Wiske zitten op de boot en zien grote kisten met corned beef, ze vallen in slaap en komen aan in Dendermonde. Ze volgen de geesten naar de Grote Markt en zien dat de geesten in de kelder van het Stadhuis zijn gekomen, ze veranderen zichzelf in muizen en worden door een toverspreuk van de zwarte madam weer normaal. De zwarte madam vliegt met de kinderen op haar bezemsteel de lucht in en laat hen vallen, ze keert snel terug naar het stadhuis waar het spokenparlement samen gekomen is. Ze vertelt dat het land in chaos is door de diefstal van het goud en wil dat de spoken haar kiezen om meer kanonnen dan boter te bezorgen aan het volk. De wolk komt ook aan en vertelt dat hij zich ook verkiesbaar stelt, het blijkt Sus Antigoon te zijn. De spoken vinden dat de mensheid het zichzelf al moeilijk genoeg maakt met de atoombommen en dan blijkt Sus Antigoon de kinderen gered te hebben tijdens hun val. De zwarte madam, Kludde en Lange Wapper vragen vergiffenis en de spoken verlaten het stadhuis. Bij de Schelde zien de kinderen dat een kermisklant de gezonken boot gevonden heeft en de man vlucht weg als hij een kist met een duikerpak ontdekt, waaruit een sprekende aap ontsnapt. De pakjes vol corned beef blijken vol te zitten met het goud en de vrienden laden het op een wagen en rijden naar Brussel om het af te leveren bij de Nationale Bank.

Achtergronden bij het verhaal

Twee Vlaamse folklorefiguren duiken in dit album op: de Antwerpse kwelgeest Lange Wapper en de Dendermondse watergeest Kludde.
De Zwarte Madam is geen folkloristisch personage, maar een creatie van Vandersteen zelf.
Kludde, Lange Wapper en de Zwarte Madam keerden later terug in albums als Amoris van Amoras, De verdwenen verteller en De stuivende stad.
De Belforten staan op de Werelderfgoedlijst van UNESCO, de Grote Markt van Brussel ook.

Bron: Wikipedia
  Besselina | Nov 9, 2013 |
Een bende, die zich zelf De Kwade Hand noemt steelt het goud van de Nationale Bank van België. Deze bende bestaat uit drie kwelgeesten die luisteren naar de namen de Zwarte Madam, Lange Wapper en Kludde. ( Kludde is in de volksmond van de stad Temse in de Scheldestreek van Belgie een waterduivel. ) Zij zoeken iemand op wie ze de schuld kunnen afschuiven en vinden die persoon in Lambik. Naief als hij is, aanvaardt hij dit onder het voorwendsel toveren te kunnen.
De bende echter voert de ene terroristische aanslag na de andere uit en Lambik wordt zodoende publieke vijand nr. 1 in de lijst. Onze vrienden beschermen Lambik tegen de meute en nemen zelfs de strijd op tegen de kwelduivels. Ze worden hierbij geholpen door een medestrijder, gehuld in een wolk. Na de strijd tegen de Zwarte Madam en haar bende gewonnen te hebben blijkt de geheimzinnige tegenstander van de Zwarte madam niemand anders te zijn als... Sus Antigoon, het spook uit en tevens de oprichter van het eilandstaat Amoras!
Na afloop van dit avontuur worden onze vrienden als helden te Brussel met het gestolen goud ontvangen.

Bron: http://suskeenwiske.ophetwww.net/
Tekst: Alain Stienen ( )
  Besselina | Apr 26, 2008 |
Showing 2 of 2
no reviews | add a review
You must log in to edit Common Knowledge data.
For more help see the Common Knowledge help page.
Series (with order)
Canonical title
Original title
Alternative titles
Original publication date
Information from the Dutch Common Knowledge. Edit to localize it to your language.
People/Characters
Important places
Important events
Related movies
Awards and honors
Epigraph
Dedication
First words
Quotations
Last words
Disambiguation notice
Publisher's editors
Blurbers
Publisher series
Original language

References to this work on external resources.

Wikipedia in English

None

Book description
Haiku summary

No descriptions found.

No library descriptions found.

Quick Links

Swap Ebooks Audio

Popular covers

Rating

Average: (3.69)
0.5
1
1.5
2
2.5
3 3
3.5 2
4 1
4.5 1
5 1

Is this you?

Become a LibraryThing Author.

 

You are using the new servers! | About | Privacy/Terms | Help/FAQs | Blog | Store | APIs | TinyCat | Legacy Libraries | Early Reviewers | Common Knowledge | 117,056,003 books! | Top bar: Always visible