HomeGroupsTalkZeitgeist
Hide this

Results from Google Books

Click on a thumbnail to go to Google Books.

De bokkige bombardon by Willy Vandersteen
Loading...

De bokkige bombardon (1975)

by Willy Vandersteen

MembersReviewsPopularityAverage ratingConversations
341329,500 (3.83)None

None.

None
Loading...

Sign up for LibraryThing to find out whether you'll like this book.

No current Talk conversations about this book.

Lambik wordt op een zonnige dag door tante Sidonia uitgenodigd voor een barbecuefeestje. Om er steming in te brengen wil Lambik bij een winkel voor muziekinstrumenten een oude bombardon kopen. Plots komt een kleine man, wiens gezicht door een grote hoed onherkenbaar is, naar binnen en wil ook de oude bombardon kopen. Tot zijn verbazing herkent de kleine man in de koper van de bombardon onze vriend Lambik en die zegt hem eens vijf minuten ongezouten zijn mening. Boos druipt de kleine, mysterieuze man daarop af.
Blij met zijn aanwinst loopt Lambik nu naar het huis van tante Sidonia. De kleine onbekende man volgt hem op afstand en zweert dat Lambik nog niet van hem af is.
Na het barbecuefeestje wil Lambik aan Suske, Wiske, Sidonia en Jerom zijn muzikale kunsten presenteren, maar echt lukken doet dit niet. Na een finale poging slaagt hij erin, speelt vals en verdwijnt als in het niets voor de ogen van onze vrienden. Onze vrienden zoeken hem nu, maar vinden hem niet. Op de plaats van de verdwijning vindt Suske een prop papier die uit de bombardon gevlogen is. Met deze prop gaan ze naar professor Barabas, die meteen geheimzinnig doet en de prop in de kluis van zijn laboratorium opbergt.
Suske en Wiske accepteren dit niet en gaan in de holst van de nacht naar het huis van professor Barabas om er achter te komen wat de professor tracht te verbergen. Wat de twee kinderen niet weten is dat de kleine geheimzinnige man ook achter de prop papier aan is. In het laboratorium betrappen de kinderen de kleine man bij het stelen van de prop. De kleine man weet echter de twee te overmeesteren en maakt nu bekend wie hij is. De vastgebonden kinderen geloven hun ogen niet, als ze er achter komen wie hun tegenstander is.
Sidonia is ondertussen wakker geworden en vindt de kinderen niet. Ze belt onmiddelijk Barabas op. Die gaat in zijn laboratorium kijken, vindt er de kluis opengebroken en Schanulleke, het bewijs, dat de twee kinderen daar geweest zijn.
Onmiddelijk rijdt Sidonia naar Barabas, waar de professor begint op te biechten dat het briefje van de maker van de bombardon stamde. Deze legde zijn hart en ziel in het muziekinstrument. Een goede fee wilde hem hiervoor belonen. De bombardon zou voortaan mensen lokken naar muzikale bijeenkomsten. Uit winstbejag misbruikte de man de gave van de bombardon om zijn instrumenten te verkopen. Verbolgen strafte de fee hem hiervoor en de man zou geen rust meer vinden voor de bombardon stukgeblazen is. Degene die op de bombardon vals speelt, zal als slaaf terechtkomen in het hol van het monster... en daar houdt de tekst op het stuk papier op.
Ontroostbaar over de verdwijning van Suske en Wiske en met Schanulleke rijdt Sidonia terug naar huis.

De volgende morgen vertroetelt Sidonia het lappenpopje uit eenzaamheid. Ze wast het en hangt het popje buiten te drogen an de waslijn. Na een tijd komt ze terug, maar het popje is verdwenen! Nu is Sidonia helemaal alleen en hangt zichzelf, om haar verdriet uit te laten waaien, aan de waslijn.
De morgen daarop komen Suske en Wiske, alsof er niets aan de hand geweest is, terug. Sidonia vraagt om uitleg maar de twee weigeren die te geven.
Met de hulp van Barabas komt Sidonia op het spoor van een machtige organisatie die de bombardon wil hebben uit winstbejag. De organisatie wordt geleid door de geheimzinnige, kleine man. De helpers van hem noemen zich de Baffelkassen.
Onze vrienden binden de strijd aan tegen de Baffelkassen en na vele hachelijke avonturen weten onze vrienden de strijd te winnen.
Ze bevrijden Lambik uit de klauwen van het elektronische monster Hultrasson, die er door middel van keiharde muziek voor moet zorgen dat de jeugd niet meer met elkaar praat. Jerom verslaat uiteindelijk het monster met zijn eigen wapens, door middel van een luide schreeuw en Wiske heeft Schanulleke weer.

Het is echter Lambik met zijn bombardon, die het laatste woord heeft. Door op de bombardon te spelen raken niet alleen onze vrienden betoverd, maar ook de Baffelkassen en hun mysterieuze kleine leider. Lambik leidt hen uit het onderaardse systeem naar boven en levert ze af bij de politie. De kleine, onbekende man is hun vroegere vriend en buur... Theofiel Boemerang!
Onze vrienden keren nu weer terug naar het onderaardse systeem en bevrijden er de maker van de bombardon, Fanfaron.
Nu is het aan Jerom de beurt de bombardon stuk te blazen, waardoor Fanfaron eindelijk rust vindt. Jerom blaast het muziekinstument aan flarden en Fanfaron verdwijnt tevreden.

Bron: http://suskeenwiske.ophetwww.net/
Tekst: Alain Stienen ( )
  Besselina | Apr 26, 2008 |
no reviews | add a review
You must log in to edit Common Knowledge data.
For more help see the Common Knowledge help page.
Series (with order)
Canonical title
Information from the Dutch Common Knowledge. Edit to localize it to your language.
Original title
Alternative titles
Original publication date
Information from the Dutch Common Knowledge. Edit to localize it to your language.
People/Characters
Important places
Important events
Related movies
Awards and honors
Epigraph
Dedication
First words
Quotations
Last words
Disambiguation notice
Publisher's editors
Blurbers
Publisher series
Information from the Dutch Common Knowledge. Edit to localize it to your language.
Original language

References to this work on external resources.

Wikipedia in English

None

Book description
Haiku summary

No descriptions found.

No library descriptions found.

Quick Links

Swap Ebooks Audio
1 avail.

Popular covers

Rating

Average: (3.83)
0.5
1
1.5
2 1
2.5
3
3.5
4
4.5 1
5 1

Is this you?

Become a LibraryThing Author.

 

You are using the new servers! | About | Privacy/Terms | Help/FAQs | Blog | Store | APIs | TinyCat | Legacy Libraries | Early Reviewers | Common Knowledge | 116,985,065 books! | Top bar: Always visible