HomeGroupsTalkZeitgeist
Hide this

Results from Google Books

Click on a thumbnail to go to Google Books.

Tazuur en Tazijn by Willy Vandersteen
Loading...

Tazuur en Tazijn (1991)

by Willy Vandersteen

MembersReviewsPopularityAverage ratingConversations
192537,190 (3.83)None

None.

None
Loading...

Sign up for LibraryThing to find out whether you'll like this book.

No current Talk conversations about this book.

Showing 2 of 2
Leuk verhaal waarin Krimson weer voorkomt en verslagen wordt. Nu met een draaikolk in de rivier naar het verleden. Sidonia aanbeden. Wiske een meeuw, Jerom een steur en op het eind komt alles goed. ( )
  HiramHolliday | Oct 15, 2012 |
Onze vrienden bezoeken professor Barabas in de stad Temse, want er wacht hen daar een verrassing. De enthousiaste professor presenteert hen met trots zijn nieuwste uitvinding, de duikboot de "Steur". Met deze duikboot wil hij op de bodem van de Schelde naar de poorten Tazuur en Tazijn zoeken.
Een bende van ongure elementen dwarsboomt de professor waar het maar gaat. Zodoende landt de arme professor in het ziekenhuis met een gebroken sleutelbeen en een ontwrichte schouder. Onze vrienden beloven de professor nu naar de poorten te gaan zoeken.
De Steur wordt te water gelaten en plots duikt een andere duikboot op en de eigenaar ervan is niemand anders als Dr. Krimson, de aartsvijand van onze vrienden. Hij is natuurlijk verantwoordelijk voor al de ongelukken die gebeurd zijn, want hij wil als eerste achter het geheim van Tazuur en Tazijn komen.
Ondertussen weet Jerom de duikboot van Krimson te saboteren en onze vrienden vertrekken met de Steur langzaam in het Scheldewater.
In het donkere water ontdekken onze vrienden onderwaterelfen. Die zijn diepbedroefd, want hun heer en meester, de God van de Schelde, wordt door een boze tovenaar gevangen gehouden. De onderwaterwezens vragen onze vrienden of ze kunnen helpen om hem te bevrijden. Natuurlijk willen onze vrienden alles doen om de elfen te helpen. Ze volgen de elfen en landen met de Steur in een grijs en ver verleden.

Ze duiken op aan de oppervlakte en worden met alle glorie door Karel Kwartel, een burchtheer, ontvangen. Die ziet in onze vrienden magiërs, die goed of kwaad kunnen zijn en wil zodoende geen problemen met hun hebben.
Onze vrienden kleden zich naar de tijd en Karel Kwartel gooit een oogje op Sidonia. Lambik kijkt met lede ogen toe en maakt spottende opmerkingen. Niet iedereen schijnt blij te zijn met de komst van onze vrienden, want in de hoogste torenkamer vloekt iemand hardop.
Midden in de nacht hoort Wiske gestommel. Ze gaat op onderzoek uit en ziet een gedaante met een lange baard en een grote sleutel naar beneden het gewelf in gaan. Een paar vleermuizen laten haar schrikken en ze valt rechtstreeks op de gedaante. Dit blijkt Crimsonius te zijn, de boze magiër en tevens een van de voorvaderen van Krimson.
Wiske ziet tot haar grote vreugde, dat de magiër de gouden sleutel heeft die de poorten Tazuur en Tazijn kunnen openen. Woedend verandert Crimsonius Wiske door betovering in een meeuw. Wiske vliegt uit angst weg het donker in.
Crimsonius daalt met de gouden sleutel de trap der duizend treden af, glijdt uit en valt naar beneden. Bewusteloos blijft hij liggen op een van de treden.

Ondertussen treurt Wiske om het feit dat ze nu in een meeuw veranderd is. Plots ziet ze hoe de duikboot van Krimson uit de Schelde opduikt. De schurk heeft een paar van de onderwaterelfjes gegijzeld en hen zo gedwongen de weg te wijzen die onze vrienden ook gegaan zijn. Wiske bevrijdt de elfjes en woedend probeert Krimson Wiske dood te schieten.
Wiske vliegt nu naar de burcht om Suske in te lichten. Wiske legt aan Suske uit wat er gebeurd is en onmidelijk gaan de twee op weg naar de trap der duizend treden. Ze vinden er de bewusteloze Crimsonius, pakken hem de gouden sleutel af, en gaan de dalen de rest van de treden af.
Tot hun verbazing vinden ze beneden de twee grote poorten Tazuur en Tazijn. Suske opent de poort aan de linkerkant en gaat naar binnen. Hij ziet er een groot grotgewelf met een ondergronds meer. Plots begint het water te kolken en een groot monster, een soort van krab, duikt uit het water op. Angstig rennen en vliegen de twee kinderen weg, pikken snel nog de sleutel mee, maar laten de poort open, zodat het monster kan ontsnappen.
Even later zijn ze bij Lambik, Jerom en Sidonia. Sidonia krijgt een van haar aanvallen als ze merkt, dat Wiske in een meeuw veranderd is. Karel Kwartel, die al de hele tijd bij Sidonia aan het flikflooien is, rent snel weg, uit angst ook betoverd te worden. Ondertussen dringt Krimson met een paar handlangers het kasteel in en Jerom beklimt de trap der duizend treden op zoek naar Crimsonius. Hij vindt de magiër en vraagt om uitleg over Tazuur en Tazijn. De magiër weigert en betovert Jerom in een steur. De arme Jerom vlucht en vanuit een toren springt hij de Schelde in om niet uit te drogen.
Het krabbemonster maakt intussen de Schelde onveilig en vernielt alles wat in zijn weg komt.

Vanuit het torengewelf zegeviert Crimsonius want hij heeft Krabbesteur, het monster, aan zijn wil onderworpen. Krimson betreedt nu de kamer van Crimsonius en stelt zich voor. De twee kunnen onmiddelijk goed met elkaar overweg en vanaf het torengewelf bespot Krimson Lambik. Wiske maakt zich kwaad, vliegt naar het torengewelf en hakt met haar snavel op Krimson in, tevens vraagt ze aan Crimsonius wanneer de betovering voorbij is. De magiër vertelt haar dat de betovering eerst dan verbroken kan worden als Krabbesteur verslagen is.
Suske wil nu op Krabbesteur af gaan, maar Lambik verbiedt het hem. Met de gouden sleutel gewapend gaat Lambik Jerom zoeken en daalt hierbij de trap der duizend treden af. Uiteindelijk landt Lambik bij de poorten Tazuur en Tazijn, waarvan een al geopend is door Suske. Hierdoor kon Krabbesteur ontsnappen. Met een kloppend hart opent Lambik nu de andere poort en ontdekt er tot zijn grote verbazing de heer en meester van de onderwaterelfen.
Boven in het kasteel krijgt Sidonia het ondertussen warm onder haar voeten, want Karel Kwartel weet niet van ophouden en uit steeds nieuwe liefdesbetuigingen. In paniek vlucht Sidonia het kasteel uit en weet op de rug van de in een steur veranderde Jerom te ontsnappen aan Karel Kwartel.
Krabbesteur maakt meteen jacht op Sidonia en Jerom.

Suske negeert Lambiks order en wil op een vlot Krabbesteur verslaan maar merkt al gauw dat het monster noch met speer, noch met zwaard te deren valt. Onverwacht duikt koning Scaldis, de heer en meester der onderwaterelfen, op en geeft Suske zijn reusachtige drietand. Krabbesteur wil nu aanvallen en met alle macht slingert Suske de drietand in de borst van het monster. Dodelijk getroffen verwijnt het monster in de wateren van de Schelde. Wiske en Jerom zijn nu weer onttoverd. Krimson en Crimsonius hebben van op afstand alles gade geslagen. Verbitterd over de nederlaag van het monster smeden de twee weer nieuwe snode plannen.
Even later staat Temse in lichterlaaie. Als onze vrienden aankomen is er van Temse niks meer over, alleen nog wat smeulend as. Ze zien nog hoe Crimsonius, Krimson en een paar trawanten wegvluchten. Jerom zet zijn beste beentje voor en krijgt al snel de boeven te pakken. Nu duikt ook Karel Kwartel weer op en toont verantwoording. Hij wil Krimson en Crimsonius opsluiten en Temse weer opbouwen.
Een paar weken later is Temse weer opgebouwd en onze vrienden willen nu ook weer naar huis. Ze stappen in de Steur en koning Scaldis toont hen de weg naar het heden.

Thuis aangekomen gaan onze vrienden meteen naar professor Barabas, die nog in het ziekenhuis ligt. Nauwelijks aangekomen heeft Lambik zijn problemen met de draaideur van het ziekenhuis. Weinig later ligt onze goede Lambik met een been in het gips en met wat pleisters op zijn gezicht naast de professor, terwijl onze vrienden het avontuur in geuren en kleuren vertellen.

Bron: http://suskeenwiske.ophetwww.net/
Tekst: Alain Stienen ( )
  Besselina | Apr 26, 2008 |
Showing 2 of 2
no reviews | add a review
You must log in to edit Common Knowledge data.
For more help see the Common Knowledge help page.
Series (with order)
Canonical title
Information from the Dutch Common Knowledge. Edit to localize it to your language.
Original title
Alternative titles
Original publication date
Information from the Dutch Common Knowledge. Edit to localize it to your language.
People/Characters
Important places
Important events
Related movies
Awards and honors
Epigraph
Dedication
First words
Quotations
Last words
Disambiguation notice
Publisher's editors
Blurbers
Publisher series
Information from the Dutch Common Knowledge. Edit to localize it to your language.
Original language

References to this work on external resources.

Wikipedia in English

None

Book description
Haiku summary

No descriptions found.

No library descriptions found.

Quick Links

Swap Ebooks Audio

Popular covers

Rating

Average: (3.83)
0.5
1
1.5
2
2.5
3 1
3.5 1
4
4.5
5 1

Is this you?

Become a LibraryThing Author.

 

About | Contact | Privacy/Terms | Help/FAQs | Blog | Store | APIs | TinyCat | Legacy Libraries | Early Reviewers | Common Knowledge | 119,452,846 books! | Top bar: Always visible