HomeGroupsTalkZeitgeist
Hide this

Results from Google Books

Click on a thumbnail to go to Google Books.

De 7 schaken by Willy Vandersteen
Loading...
MembersReviewsPopularityAverage ratingConversations
221476,730 (4.25)None

None.

None
Loading...

Sign up for LibraryThing to find out whether you'll like this book.

No current Talk conversations about this book.

Op een dag merkt Sidonia, dat een onbekende het huis aan het observeren is. Lambik treedt in actie en maakt op een hilarische manier kennis met de brievenbus van tante Sidonia. De onbekende is natuurlijk al lang verdwenen. Sidonia wil nu door Antwerpen wandelen en alle plekken bezoeken die wat met hen te maken hebben. Tijdens de rit ziet Wiske de onbekende weer. Op het Stuivenbergplein ontmoeten ze Jerom, die voor het geboortehuis van Willy Vandersteen staat. Sidonia wil alle plaatsen bezoeken, die iets met Willy Vandersteen te doen hebben. Het duurt niet lang of de onbekende duikt weer op en staat weer te luistervinken. Alweer ziet Wiske hem en de onbekende besluit het hazenpad te kiezen. Lambik geniet van de sfeer van de Seefhoek en wenst zich terug in de tijd. Inmiddels is de geheimzinnige weer teruggekeerd en hoort de wens van Lambik. Ondertussen komt Lambik vast te zitten in een versgegoten betonblok waar hij door Jerom uit wordt geholpen.
Na de wandeling besluit tante Sidonia op een ijsje te trakteren en dan naar huis te rijden. De geheimzinnige wil hen voor zijn. Onze vrienden komen thuis en in de woonkamer staat de onbekende al op hen te wachten. De onbekende wil hun droom door middel van een vloeistof uit het Verre Oosten waarmaken en deze droom is een bezoek in het verleden van het Antwerpen uit de jaren 20 van de 20e eeuw. Onze vrienden drinken de vloeistof en slapen in en... ontwaken in de Seefhoek in het jaar 1925!
Lambik en Jerom zijn nu pubers zoals Suske en Wiske. Tante is als enige volwassen en is de voogdes van de vier kinderen en ze zijn juist naar de Seefhoek verhuisd.
Even later maken ze kennis met een jongen, die handig met krijt overweg kan en kruistochten etc. op de stoep tekent. Deze jongen is Willy Vandersteen. Willy besluit hun in zijn bende op te nemen.
De dag daarna gaan Suske, Wiske, Lambik en Jerom naar de St.-Eligiusschool en maken er kennis met broeder Nestor. Hij leidt de klas, waar Lambik, Suske, Jerom en Willy Vandersteen in zitten. Broeder Nestor heeft een niet al te hoge dunk van Lambik en Willy. Lambik is voor hem niet de snuggerste en Willy droomt teveel. Alleen de kleine Barabas komt er goed van af.
Tijdens de pauze schiet Lambik met een bal de ruit aan diggelen. Broeder Nestor tracht de dader te ontmaskeren. Iedereen houdt de mond, maar Lambik wordtverraden door de kleine achterbakse Krimson.
De kleine Barabas wil in de bende van Willy opgenomen worden en moet daarbij diverse tests doorstaan. Dit gaat niet van een leien dakje, want de bende krijgt het aan de stok met een agent en een andere bende. Tijdens het gevecht met die andere bende grijpt de toevallig voorbij gekomen Wiske in en Barabas probeert het verloop van het gevecht te beïnvloeden door op klassieke manier (ja, ja, Asterix zou zich nu thuis voelen!) rotte vis te smijten. De toevallig voorbij rijdende vader van Barabas krijgt de vis hardhandig op zijn voorgevel. Barabas' papa gelooft zijn ogen niet, wie voor deze vis- attack verantwoordelijk is en neemt kwaad zijn zoon mee naar huis.
Daarna gaan de kinderen naar huis en met veel moeite krijgt Sidonia de kinderen naar bed.

Die nacht droomt Wiske onrustig over de godin Minerva, die plots uit de Schelde opduikt en via de haven naar de Grote Markt schrijdt om bij het standbeeld van Brabo stil te staan. Zij mijmert over vergane tijden en verlangt nog eens naar het gevecht, dat Brabo samen met de zeven edellieden gevoerd heeft tegen de reus Antigoon. Zij geeft toe aan haar gevoelens en besluit Brabo terug te laten keren en de zeven edellieden te laten vervangen door zeven nieuwe!
De dag erna staat de stad Antwerpen op haar kop. De figuren van Brabo en Antigoon op het standbeeld zijn verdwenen!
Iedereen is radeloos. Wiske vertelt, dat het de godin Minerva was die hen heeft laten verdwijnen. Wiske wordt voor gek verklaard. De jongens willen het zelf zien en lopen naar de Grote Markt alvorens Willy af te halen. Na enkele grappen en grollen uitgehaald te hebben, worden ze door tante Sidonia afgehaald. Lambik weet er met Willy er tussenuit te piepen en zij lopen naar de haven.
Tegen de avond willen de jongens naar huis en horen in een verlaten steeg vreemde geluiden. Ze gaan op onderzoek uit en treffen er tot hun verwondering de levend geworden Brabo aan. Ze verstoppen hem op een oude boot. Daarna gaan de jongens naar huis toe.
Ondertussen is het ontzettend laat geworden en Willy probeert ongemerkt via de achterdeur naar binnen te glippen. In een oude koffer vol met toneelkostuums weet Willy nog een Romeinse harnas met helm te vinden. Lambik trekt het harnas aan en waant zich nog al luidruchtig als Julius Caesar.
Willy krijgt van zijn vader een hardhandige uitbrander omdat hij te laat naar huis komt. Lambik weet te vluchten en gaat door de verlaten straten naar huis. Hij merkt echter niet dat hij door Krimson gevolgdt wordt. Die vraagt zich nl. af waar Lambik en Willy vandaan kwamen op een zo laat tijdstip.

Thuis aangekomen maakt Lambik zoveel lawaai dat iedereen er van wakker wordt. Lambik vertelt wat hij samen met Willy beleeft heeft. Onze vrienden besluiten Brabo te helpen en gaan hem kleren brengen. Krimson volgt hen ongemerkt.
Barabas wil een beveiliging rond het schip, waar Brabo zich schuilhoudt, bouwen en ze gaan het materiaal ervoor halen. Hierbij merken ze dat Krimson hun geheim ontdekt heeft. Jerom maakt er korte metten mee en zet Krimson in een bootje zonder roeiriemen op de Schelde. Krimson zweert zich te wreken. De kinderen bouwen de beveiliging en gaan weer terug naar huis.
Krimson is ondertussen weer aan de oever en probeert op het schip te komen. Het mislukt en hij belandt in de modder rondom het schip.
Die avond brengen Sidonia en Wiske eten naar het schip en worden achtervolgd door Krimson. Sidonia gaat aan boord en betrapt Brabo met Minerva. Jaloers begint Sidonia een babbeltje te houden met de twee. Minerva vindt dat alles behalve leuk.
Buiten wordt Wiske tijdens een plenzende regen neergeknuppeld door Krimson. Die sluipt nu aan boord en ziet zijn vermoeden bevestigd dat Willy en zijn bende Brabo verstopt houden. Hij gaat weer van boord en besluit de reus Antigoon te vinden. Sidonia, die nu ook van boord gaat, vindt de bewusteloze Wiske. Zij brengt het kind terug naar huis. Hier wordt Wiske weer tot bewustzijn gebracht en ze vertelt dat het Krimson was die haar neersloeg.

Na een harde dag op het St. - Eligius gaan de kinderen weer naar huis. Ze zien er Krimson en willen met hem afrekenen. De angstige Krimson vlucht en vindt in de gewelven van Het Steen een schuilplaats. Hij is er echter niet alleen! De reus Antigoon is er ook! De beide besluiten nu de Schelde weer onveilig te maken. Krimson gaat tol heffen en als de schippers niet willen betalen boort de reus gaten in de boten, waardoor ze zinken!
De eersten moeten er al aan geloven en na een tijd heerst er in Antwerpen paniek. Tante en de kinderen gaan Brabo over het gebeuren inlichten. Hij wil er meteen op af, maar Lambik hindert hem hierbij. Ze besluiten eerst inlichtingen te winnen bij de gedupeerde schippers en prompt krijgen ze te horen, dat niet alleen Druon Antigoon er achter steekt, maar ook Krimson.
De scheepvaart op de Schelde ligt nu zo goed als lam. Barabas heeft echter een plan om zowel de reus als Krimson uit te schakelen. Ze kalefateren een schuit op met enkele geraffineerde trucs en varen de Schelde op. Krimson ziet de schuit, komt aan boord om tol te heffen en ontdekt er onze vrienden. Onmiddelijk springt hij weer terug in zijn sloep om de reus te waarschuwen. Deze komt ook prompt en wordt na een vreselijk gevecht verslagen. Het levenloze lichaam van de reus ligt nu op de oevers van de Schelde en wacht op Brabo.

Krimson wil zich wreken en probeert Brabo met een riek uit te schakelen. Door de komst van onze vrienden en een menigte druipt Krimson af. Triomfantelijk wordt Brabo op een schild Antwerpen naar binnen gedragen. Iedereen huldigt hem en onze vrienden. Bij het ontzielde lichaam van de reus herhaalt hij het ritueel; hakt de reus de hand af en werpt ze in de Schelde.
Op de plaats waar de hand het water raakt duikt plots Minerva, de godin, op om hulde te brengen aan de zeven dapperen.
Brabo kruipt terug op het standbeeld en wordt weer tot het symbool van de stad. De vaders van Willy en Barabas komen ook opdagen en de twee verwachten weer een uitbrander, maar... integendeel! De twee mannen hebben niets dan lof over voor hun zonen.
Sidonia, Suske, Wiske, Jerom en Lambik voelen zich plots heel raar en... worden wakker op het bankstel in het huis van Sidonia. Lambik en Jerom zijn weer volwassen en alles is weer zoals het hoort.
De geheimzinnige vraagt nu hoe hun gemeenschappelijke droom was en onze vrienden antwoorden met : "FANTASTISCH!"
De onbekende gaat nu weer weg, zonder zich aan onze vrienden voor te stellen. Alleen wij, de lezers, komen achter het geheim van zijn identiteit! Het is niemand anders als... Paul Geerts! ( )
  Besselina | Feb 15, 2008 |
no reviews | add a review
You must log in to edit Common Knowledge data.
For more help see the Common Knowledge help page.
Series (with order)
Canonical title
Information from the Dutch Common Knowledge. Edit to localize it to your language.
Original title
Alternative titles
Original publication date
Information from the Dutch Common Knowledge. Edit to localize it to your language.
People/Characters
Important places
Important events
Related movies
Awards and honors
Epigraph
Dedication
First words
Quotations
Last words
Disambiguation notice
Publisher's editors
Blurbers
Publisher series
Information from the Dutch Common Knowledge. Edit to localize it to your language.
Original language

References to this work on external resources.

Wikipedia in English

None

Book description
Haiku summary

No descriptions found.

No library descriptions found.

Quick Links

Swap Ebooks Audio

Popular covers

Rating

Average: (4.25)
0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5 1
4
4.5
5 1

Is this you?

Become a LibraryThing Author.

 

About | Contact | Privacy/Terms | Help/FAQs | Blog | Store | APIs | TinyCat | Legacy Libraries | Early Reviewers | Common Knowledge | 119,653,783 books! | Top bar: Always visible