HomeGroupsTalkZeitgeist
Hide this

Results from Google Books

Click on a thumbnail to go to Google Books.

De bloemen van Oscar Kristelijn by Jan…
Loading...

De bloemen van Oscar Kristelijn

by Jan Siebelink

MembersReviewsPopularityAverage ratingConversations
111820,536 (4)None

None.

None
Loading...

Sign up for LibraryThing to find out whether you'll like this book.

No current Talk conversations about this book.

Roversbende
In dit eerste verhaal wordt verteld over het afscheid van Oscar Kristelijn als docent aan De Vallei, de middelbare school waaraan hij docent is. Omdat de schooldirectie bij een conflict de zijde van de leerlingen kiest (en achterafgezien ten onrechte) staat zijn besluit vast en verlaat hij de school. Hij wordt bloemenkoopman. Zijn vrouw verlaat hem; ze heeft het al een tijdje met de tekendocent gehouden. Zijn zoon Sander blijft bij hem, totdat hij in Rotterdam gaat studeren. Op een kennismakingsdag ergert Oscar zich geweldig aan de studenten van de vereniging waarvan Sander lid is. Ze zijn hautain en gedragen zich als een roversbende. Sander schaamt zich voor zijn vader en laat een tijdje niets van zich horen. Totdat er opnieuw een Pa-Zonendagkomt en van Oscar wordt verwacht wordt erbij te zijn. Oscar gaat er heen en ergert zich opnieuw aan de studenten en de voorzitter van de club. Zo moet hij zijn hand van de zetel van de president halen en wanneer hij dat opzettelijk niet doet, ontstaat er een enorme vechtpartij. Sander wordt dan als lid geweerd van de club. In een café drinken ze nog wat samen. Sander weet dat het incident hem later zeker nog zal worden verweten. Zelfs tot in het maatschappelijk leven zal het hem blijven achtervolgen.
De motieven in dit verhaal zijn: verandering van baan, bedrog, scheiding, vader-zoonverhouding, schaamte voor je afkomst, zoeken naar de zin van je bestaan..

Erfenis
Dit verhaal gaat over de kleine Oscar. Ze gaan bij opa op bezoek, die jarig is. Deze keer gaan ze wat vroeger dan anders, want opa heeft een belangrijke mededeling te doen. Oscars vader is een eenvoudige en arme bloemenkweker, terwijl zijn broers letterlijk en figuurlijk goed geboerd hebben. Ze verwachten dat hij een mededeling doet over de erfenis.
Vader en moeder hebben ideeën over de hoogte van de erfenis en geven het geld in gedachten al uit. Op de boerderij ziet Oscar eerst nog hoe een stier op een koe wordt gezet om die te bevruchten en hij merkt dat hij bij het zien daarvan een harde plasser krijgt. Maar wanneer opa een belangrijke mededeling wil doen, doet die melding van het feit dat hij zijn boerderij nalaat aan een broer van Oscars vader en dat daar niets tegen in te brengen is. De teleurstelling is groot bij de vader van Oscar, maar veel durven zijn ouders niet tegen zijn opa in te brengen. Oscar zelf neemt wraak op zijn opa: samen met een onuitstaanbaar neefje gaan ze naar de kippenschuur en gooien met stenen alle kippen dood. Ook hiervan krijgt Oscar weer een erectie. Als na het eten opa en zijn kinderen een rondwandeling over de boerderij maken, zien ze de dode kippen en dan komen de volwassenen dreigend in zijn richting.
Het thema van het verhaal is: wraak (Oscar neemt wraak op zijn norse opa, omdat die de erfenis van de boerderij niet eerlijk verdeelt, maar aan een van zijn kinderen schenkt) Een motief is de ontluikende seksualiteit bij Oscar.

Visioen
In dit verhaal vertelt Oscar over zijn jeugd en de kwekerij van zijn vader. De kwekerij loopt niet goed en het blijft steeds maar moeilijk om het hoofd boven water te houden. In dit verhaal ziet Oscar zijn vader een keer op de grond liggen: hij heeft God in een visioen gezien en is daarna heel erg veranderd. Hij sluit zich bij een zeer gereformeerde sekte. Hij gaat zelfs naar bijeenkomsten waar hij moet getuigen van zijn visioenen. Een keer mag Oscar mee. Hij ontmoet daar een meisje en samen gaan ze terwijl hun vaders aan het Heilig Avondmaal deelnemen de omgeving verkennen. Oscar beschikt over een mes en het meisje blijkt opeens gewond te zijn: ze bloedt heel erg in haar buik. Oscar denkt dat hij haar buik voor het leven heeft geopend: later hoort hij dat ze maar liefst zeventien kinderen heeft gekregen.

Het thema is de godsdienstwaanzin van zijn vader. In 2005 schrijft Siebelink daarover een complete roman: “Knielen op een bed violen”. Ook in die roman wordt dit thema volledig uitgewerkt. Dit verhaal zou als een hoofdstuk in die roman kunnen voorkomen. Het jongetje Oscar is in dit verhaal het enige familielid dat zijn gelovige vader nog een beetje kan begrijpen. Zijn veel realistischer ingestelde moeder kan de vader helemaal niet volgen, maar blijft wel van hem houden.

Manege
In dit langste verhaal in de bundel wordt voortgeborduurd op het vorige verhaal. De buurman van de kwekerij (Berkhof) doet een aanbod aan Kristelijn om een stuk grond aan hem te verkopen, opdat hij een manege kan bouwen voor zijn dochters. Kristelijn wijst het fanatiek af: het is hun eigen grond waaraan hij herinneringen heeft, ondanks het feit dat de buurman drie keer de waarde van de grond wil betalen. Het gaat echter steeds slechter met de kwekerij: er wordt nauwelijks iets verkocht: de klanten lopen op de koopjes. (een mooie anekdote is de passage met de NSB-weduwe Rost van Tonningen, die Oscar naar de kwekerij weet te lokken, maar slechts voor 40 cent koopt) Een tweede oorzaak van de slechte financiële situatie is dat Kristelijn steeds wordt bezocht door colporteurs van zijn kerkgenootschap die hem voor veel geld antiquarische christelijke boeken verkopen. Op den duur kan de vader dit niet meer betalen. Dan schiet Oscar te hulp: eerst van zijn zelfverdiende centen van een krantenwijk. Later omdat hij voor veel geld de repetitieopgaven van een klasgenoot stiekem verbetert, door in de school in te breken. Dat loopt een keer mis, wanneer die vriend hem verraadt. Hij wordt meteen van school verwijderd. (Dit motief heeft Siebelink al eerder verteld in “En joeg de vossen door het staande koren”.) Wanneer hun huisbaas aankondigt het woonhuis te willen verkopen en hun het eerste recht van kopen aanbiedt, moeten ze noodgedwongen ingaan op het aanbod van Berkhof. Hij wil nog steeds het drievoudige betalen, maar wil ook het toegangslaantje erbij. Hij gaat bouwen en hij blijkt helemaal geen manege voor zijn dochters maar een tennishal voor de Arnhemse Tennisclub te bouwen. Dat bezorgt nogal wat overlast. (Reeds eerder beschreven in de roman “De herfst zal schitterend zijn.”) Intussen blijft de ellende voor Kristelijn doorgaan. Hij krijgt ook reuma, waardoor hij steeds minder kan werken, hij blijft zijn kerkgenootschap bezoeken en hij blijft dure boeken kopen. Tenslotte wordt besloten de tuin te saneren. De gemeente geeft hem tot zijn AOW een kleine vergoeding. Aan het einde van het verhaal is Kristelijn erg ziek.
Deze hele passage komt ook voor in de nieuwste roman “Knielen op een bed violen”uit 2005. Daarin is alleen de manege/sporthal vervangen door een subtropisch zwemparadijs.

Bastaard
Oscar Kristelijn krijgt een rouwkaart van zijn neef Godfried. Een wat zonderlinge jonge man die echter in zijn leven veel geld heeft verdiend. Oscar denkt in flashbacks aan hem terug. Hij verdiende o.a. zijn geld met zijn werkzaamheden als magnetiseur. Hij bezat het vermogen om pijnen weg te nemen. Zijn vader, Oom Willem, was eveneens een zonderlinge figuur en van hem werd verteld dat hij een bastaardkind had verwekt. Oscar heeft als kind zijn oom eens gezien toen hij een envelop overhandigde aan een jongetje op straat. Dit jongetje staat jaren later voor zijn deur. Op het sterfbed van zijn moeder heeft hij vernomen wie zijn vader was en dat blijkt inderdaad zijn oom te zijn. Hij geeft het adres van zijn neef door en als hij een keer bij die neef Godfried op bezoek is, komt ook die bastaardzoon aanbellen. Hij wordt van de deur gevloekt. Oscar heeft hem daarna nooit meer gezien. Hij bezoekt vervolgens de begrafenis van zijn neef.

Eksters
Een kort verhaal waarin Oscar zijn zonderlinge oom bezoekt die teruggetrokken op een boerderij woont. Hij vindt het altijd erg prettig om bij die oom te zijn, totdat hij van zijn godsvruchtige oom merkt dat hij de eksters die de stilte verstoren met een lokekster vangt en ze vervolgens de nek omdraait. Als hij vertrekt, ziet hij een waslijn met dode eksters die allemaal door de oom om het leven zijn gebracht.

Christusstand
Dit verhaal past eigenlijk niet in de bundel. Het gaat namelijk over ene mijnheer Savelkous, die heel erg sterk in zijn handen is. Hij is bovendien doof en bejaard. In dit niet-chronologische verhaal wordt hij aan het begin door een jonge vrouw opgehaald uit zijn bejaardentehuis. Hij moet dienen als klapvee bij een kerst-in waarop vrijwel niemand is afgekomen. Er wordt verteld over zijn sterke handen: hij kan een glazen vaas in elkaar knijpen. Savelkous is een eenzame figuur. Hij heeft op de grote vaart gevaren en heeft zijn liefdesleven meestal laten bepalen door hoeren in havensteden. Hij verstaat dan ook dat hij naar een “bordeel” mag in plaats van naar het “toneel” . Wanneer hij in de aula van de school De Vallei komt, zijn er nog meer bejaarden en daklozen en allochtonen opgetrommeld. De voorstelling wordt in de gymzaal opgevoerd. Wanneer hij de gymzaal betreedt, deinst hij terug onder de ringen in de zaal. Hij wordt op de eerste rijgezet naast een fragiel blind vrouwtje. Tijdens de voorstelling krijgt hij een flashback over zijn jeugd. Hij was een goed turner en bij een opvoering kon hij de Christusstand (beide armen zijwaarts gestrekt hangend in de ringen) uitvoeren. Na afloop van het toernooi had een meisje Saskia hem gevraagd de oefening nog eens te doen. Naïef als hij was had hij het voor haar en haar vriendinnen nog een keer gedaan, maar de meisjes hadden zijn broek uitgetrokken, waardoor hij poedelnaakt (als een echte Christus) in de ringen hing. Ook het adres van Saskia in Almelo bleek onjuist te zijn geweest. Nu hij dit herbeleeft, komt de haat terug in zijn leven. Hij omklemt de hals van het blinde vrouwtje naast hem, begint die dicht te knijpen en op Tweede Kerstdag helpt hij haar een heel eind op weg naar de hemel.

Eten-vreten
Zittend op een terras hoort Oscar een Marokkaanse vrouw ineens de termen “eten-vreten”gebruiken. Hij herkent haar, maar spreekt haar niet aan. Zijn gedachten gaan terug naar de episode waarvan hij haar kent. Hij werd jaren daarvoor opgebeld door zijn vriend cabaretier Hans D.(orrestein) die weer eens aankondigde zelfmoord te willen plegen uit eenzaamheid. Oscar spoedt zich naar zijn vriend, maar in diens flat is er een fikse herrie vanwege een Marokkaanse vrouw die door haar Hollandse vriend het huis wordt uitgezet. Dan ziet hij ook Hans, levend en wel. Ze besluiten met de vrouw wat te gaan drinken in de binnenstad van E.
Daar vertelt Oscar om de boel wat op te leuken een anekdote over zijn school. Hij was gevraagd een novelle ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van de school te schrijven. De rector was eerst erg enthousiast geweest, maar nadat twee collega’s het verhaal hadden afgekeurd omdat het te seksistisch was en dat niet in het imago van de school paste, durfde de rector niet goed door te zetten. Het verhaal “Ereprijs” maakt weinig kans meer te worden gepubliceerd. Het Marokkaanse meisje is inmiddels in slaap gevallen. Hans en Oscar besluiten langs de school De Vallei te rijden en de commissieleden die het besluit moeten nemen te bespieden. Het is natuurlijk gênant, als ze daarbij ontdekt worden. Ze gaan met de staart tussen de benen weg. Thuisgekomen bij de flat van Hans zien ze dat de Hollandse vriend van het Marokkaanse meisje hen staat op te wachten.

Brood voor De Vallei
Oscar Kristelijn wordt als docent Frans in de vakantie aangenomen door de rector. Hij kan erg goed met deze jonge man opschieten en geldt als zijn vertrouweling. Zelf doet hij het ook goed op school en de rector maakt hem begeleider van de leerlingenvereniging. In die functie weet hij Herman Brood naar de school te lokken. Na het concert krijgt hij een schilderij van Brood, die altijd na een concert zijn emoties afreageert. Het is een cadeau aan de school, maar de lerares kunstvakken tevens galeriehoudster Saskia Ottenvanger wil het graag hebben. Oscar zorgt er echter goed voor dat het niet wordt weggegeven. Saskia neemt echter steeds meer zijn plek in als vertrouweling van de rector:er wordt gefluisterd in school dat ze een verhouding hebben. Wanneer hij bij toeval in een kunstgalerie in een Overijssels dorp is, ziet hij dat Broods schilderij door S.Ottenvanger wordt aangeboden voor 10.000 gulden. Oscar belt zijn rector en die laat het schilderij weer terughalen naar school. Maar zijn plek als vertrouweling is hij nu definitief kwijt. In het kerstnummer met als thema sprookjes schrijft Oscar een sprookje over een koning die in de macht is van een fatale vrouw. Het ligt er natuurlijk duimendik bovenop wat hij hiermee bedoelt. Direct na de vakantie houdt de rector een vlammende toespraak waarmee hij Oscar vernietigend toespreekt. Het personeel houdt zijn mond, maar het is duidelijk dat het met Oscar op school is gedaan. Alleen de verlegen docent Tim Paulides die geen orde kan houden en daarmee een sukkel in de school is, kiest zijn zijde.

Burcht
Dit verhaal is een vervolg op het vorige. De Vallei wordt afgebroken en tijdelijk in een kazerne gevestigd. In de geschiedenissectie komt een prachtig jong meisje Sarah dat net afgestudeerd het hart van Tim Paulides op hol brengt. En hij had al twee hartinfarcten doorstaan. Ze trouwt echter spoedig daarna om nog sneller te scheiden en het met een andere
docent aan te leggen. Allemaal tot groot verdriet van Tim. Beide mensen (Sarah en de aan haar verbonden docent) doen daarna veel om het leven van Tim nog onaangenamer te maken. Ze wordt sectiehoofd en probeert hem uit de eindexamenklas te krijgen o.a. door een actie te starten onder de leerlingen. Ook strooien ze na een discofeest foutieve praatjes over Paulides rond. Met haar lieve gezichtje maar haar sluwe streken maakt ze Trim het leven zuur. Die kan er op een dag niet meer tegen en in mei van dat jaar krijgt hij zijn volgende ditmaal fatale hartinfarct. De weg van de examenklassen voor Sarah komt vrij. Oscar die het verhaal vertelt als een ik-verteller met een getuigenfunctie bezoekt in het half gesloopte oude schoolgebouw nog steeds zijn kelder. Daar staat ook nog steeds het schilderij van Herman Brood. Op een avond hoort Oscar dat de rector en Saskia Ottenvanger in de kelder van de gesloopte school rondspoken. De deur waait door de wind dicht en Oscar sluipt erheen om hem op slot te draaien. Hij hoort Saskia gillen en hem smeken om de deur open te maken. Maar hij verlaat het schoolgebouw zonder daarop in te gaan.

Heilig Avondmaal
Oscar Kristelijn verwacht bezoek van zijn zoon Sander. Het is 23 augustus: de sterfdag van zijn vader. In een lange flashback denkt hij terug aan die laatste dagen van zijn vader. Hij had geen reuma zoals aanvankelijk was verondersteld, maar kanker. Hij kan niet veel meer en wordt thuis verpleegd. Maar nu komen de broeders van de christelijke gemeente waarvan Kristelijn lid is hem “ondersteunen” Er is eigenlijk geen plaats meer aan het bed voor moeder en zoon. Een en ander culmineert in de organisatie van het Heilig Avondmaal vlak voor de dood van Kristelijn. De broeders maken het hem zo moeilijk hieraan deel te nemen, want je moet uiterst zondeloos hebben geleefd, anders wordt je niet aan de tafel toegelaten. De doodzieke Kristelijn durft niet deel te nemen tot grote woede van zijn moeder. Tenslotte sterft zijn vader heel verdrietig, eenzaam en somber.

Wedergeboorte
Eigenlijk is dit het vervolg op het voorgaande verhaal. Oscar en Sander bezoeken na het graf van Oscars vader ook de vorige tuinderij. Er staat een sporthal. Als ze op het terrein lopen, worden ze aangesproken door een man met een kruiwagen. Eerst denkt Oscar dat hij een reïncarnatie van zijn vader ziet. Hij wil hen wegsturen, maar als ze vertellen wie ze zijn, mogen ze in de sporthal lijken. Oscar kijkt zijn ogen uit, waar eerste tennisbanen lagen, heeft de man, de nieuwe eigenaar, een inheemse tuin aangelegd. Er lag namelijk een servituut op de bestemming. (tuinderij) De man heeft eigenlijk alles zo veel mogelijk in de oude staat hersteld en verbouwt zelfs dezelfde planten als Oscars vader. Hij doet dat niet eens voor de verkoop maar min of meer als hobby. Oscar is er heel blij mee. Het maakt de vernedering goed die de vorige buurman Berkhof hun ooit heeft aangedaan. Aangezien de ter ziele gegane kwekerij in het werk van Siebelink altijd symbool heeft gestaan voor “het verloren paradijs”, is er in dit laatste verhaal dus sprake van een wedergeboorte. ( )
  gormel | Aug 2, 2010 |
no reviews | add a review
You must log in to edit Common Knowledge data.
For more help see the Common Knowledge help page.
Series (with order)
Canonical title
Original title
Alternative titles
Original publication date
People/Characters
Important places
Important events
Related movies
Awards and honors
Epigraph
Dedication
First words
Quotations
Last words
Disambiguation notice
Publisher's editors
Blurbers
Publisher series
Original language

References to this work on external resources.

Wikipedia in English

None

Book description
Haiku summary

No descriptions found.

No library descriptions found.

Quick Links

Swap Ebooks Audio

Popular covers

Rating

Average: (4)
0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5
4 2
4.5
5

Is this you?

Become a LibraryThing Author.

 

You are using the new servers! | About | Privacy/Terms | Help/FAQs | Blog | Store | APIs | TinyCat | Legacy Libraries | Early Reviewers | Common Knowledge | 116,927,348 books! | Top bar: Always visible