HomeGroupsTalkZeitgeist
Hide this

Results from Google Books

Click on a thumbnail to go to Google Books.

Life of Pi : a novel by Yann Martel
Loading...

Life of Pi : a novel (original 2001; edition 2001)

by Yann Martel

MembersReviewsPopularityAverage ratingConversations / Mentions
33,28383621 (3.92)2 / 1065
Member:amarie
Title:Life of Pi : a novel
Authors:Yann Martel
Info:Orlando, Fla. : Harcourt, 2003, c2001.
Collections:Read but unowned
Rating:****1/2
Tags:borrowed, paperback, religion, animals, philosophy

Work details

Life of Pi by Yann Martel (2001)

 1. 156
  Siddhartha by Hermann Hesse (JFDR)
 2. 81
  Kafka on the Shore by Haruki Murakami (tandah)
 3. 70
  The Elephant's Journey by José Saramago (joririchardson)
  joririchardson: Both books involve an exotic animal (a tiger and an elephant) and a young man who journeys with them. Both have a spiritual undertone, though "Elephant's Journey" is funnier.
 4. 40
  Lost in the Barrens by Farley Mowat (Bcteagirl)
  Bcteagirl: Both are Canadian survival stories, involve animals, are dark at times but never depressing.
 5. 41
  Mister Pip by Lloyd Jones (Booksloth)
 6. 20
  The Tiger's Wife by Téa Obreht (souloftherose)
  souloftherose: Both books contain elements of magical realism and tigers!
 7. 31
  Mr. Vertigo by Paul Auster (Smiler69)
 8. 32
  Lord of the Flies by William Golding (Hedgepeth)
 9. 10
  The Elephant Keeper by Christopher Nicholson (Booksloth)
 10. 11
  From the Mouth of the Whale by Sjón (rrmmff2000)
 11. 11
  Max and the Cats by Moacyr Scliar (JGKC)
 12. 11
  Incendiary by Chris Cleave (LDVoorberg)
  LDVoorberg: Both are graphic stories about (in part) how people deal with trauma. Narrative style is also similar.
 13. 00
  Baudolino by Umberto Eco (Cecrow)
  Cecrow: Another story where the dividing line between the narrator's reality and imagination is purposely difficult to resolve.
 14. 00
  The Dolphin People: A Novel (P.S.) by Torsten Krol (Booksloth)
 15. 00
  I Am an Executioner: Love Stories by Rajesh Parameswaran (FFortuna)
 16. 11
  The Facts Behind the Helsinki Roccamatios by Yann Martel (meggyweg)
 17. 11
  We Bought a Zoo by Benjamin Mee (Smiler69)
 18. 12
  Unbroken: A World War II Story of Survival, Resilience, and Redemption by Laura Hillenbrand (sipthereader)
  sipthereader: A true story of survival at sea.
 19. 34
  The Master and Margarita by Mikhail Bulgakov (Smiler69)
 20. 12
  In the Heart of the Sea: The Tragedy of the Whaleship Essex by Nathaniel Philbrick (BIzard)

(see all 29 recommendations)

Loading...

Sign up for LibraryThing to find out whether you'll like this book.

English (804)  Dutch (13)  German (5)  Italian (4)  French (3)  Swedish (3)  Finnish (2)  Spanish (2)  Catalan (1)  Norwegian (1)  Hungarian (1)  Russian (1)  All languages (840)
Showing 1-5 of 804 (next | show all)
Re-reading this :) ( )
  GwenMcGinty | May 13, 2016 |
The story is about a boy called Pi and his journey in a Lifeboat with a bunch of animals. But this part comes only when Pi is 16 year old, Part 2 of the book, which is the only interesting part as i felt.

Part 1 is tells us about Pi's religious interests, his confusions,confessions etc.

Part 3 is when he's rescued from the life boat.

Part 1- 3/5
Part 2- 5/5
Part 3- 3.5/5

Overall -3/5
( )
  PallaviSharma | May 9, 2016 |
I’m having a really hard time formulating a review of this one. Very well written, but brutal and gut-wrenching. Oddly, left me cold. I would never read it again. ( )
  memccauley6 | May 3, 2016 |
I'm so damn confused. And did the middle section really need to be THAT long?! I found myself wishing the tiger had eaten him. ( )
  KimMeyer | May 2, 2016 |
"Mọi việc ở đời có bao giờ diễn ra như ta vẫn tưởng, nhưng biết làm sao. Cuộc đời đem cho ta cái gì thì ta phải nhận cái đó và chỉ còn cách làm cho chúng tốt đẹp nhất mà thôi."

Cuộc đời của Pi mở đầu với lời chào ấn tượng của tác giả, Yan Martel và hành trình tưởng như bế tắc khi ông mò mẫm đi tìm một câu chuyện cho sự nghiệp của mình. Lời chào ngắn ngủi ấy giúp người đọc hình dung được hoàn cảnh ra đời của cuốn sách và chẳng cần thắc mắc gì nhiều đến bối cảnh của câu chuyện. Và như thế, một Ấn Độ từ những năm 60, 70 của thế kỷ trước sống dậy cùng Pi, cùng vườn thú Poddicherry và cùng những ngày thơ ấu rối rắm và kỳ lạ.

Piscine Molitor Patel, hay bị gọi nhầm thành Pissing cho đến khi cậu tự đặt cho mình biệt danh Pi - con số 3,14 huyền thoại. Ngẫu nhiên thay, cái tên ấy cùng những biến cố sau này đã biến cuộc đời Pi trở thành huyền thoại. Mà ngay cả nếu không phải huyền thoại thì Pi đã là một cậu bé kỳ lạ, đứa trẻ lớn lên cùng những người bạn trong vườn thú và có niềm tin mạnh mẽ vào Thượng đế. Chắc hẳn trên thế giới này, Pi là cậu bé duy nhất theo đến ba tôn giáo: Hindu, đạo Hồi và đạo Cơ đốc. Trong con người Pi, tôn giáo cũng như dân tộc, như quốc tịch và nếu như chúng ta đều tôn thờ Thượng đế thì tại sao lại không thể tin theo nhiều đạo.

Gandhi đã dạy, mọi tín ngưỡng đều là chân lý. Tôn giáo là để giúp chúng ta giữ được nhân phẩm của mình chứ không phải để hạ nhục nó.

Sự thật đã chứng minh rằng chính niềm tin tôn giáo có phần kỳ dị trong mắt người khác ấy của Pi đã giúp cậu sống sót và tồn tại mà vẫn giữ được sự tỉnh táo, thông minh và cứng rắn sau biến cố tưởng như có thể vắt kiệt mọi sinh mạng sống.

Piscine Molitor Patel, tên thường gọi là Pi, quốc tịch Ấn Độ, là người sống sót duy nhất trong vụ đắm tàu Tsimtsum ngày 2 tháng 7 năm 1977, đã lênh đênh trên biển suốt 227 ngày với xuồng cứu hộ và một con hổ Bengal tên là Richard Parker. Nói như Ravi - anh trai của Pi, thì là "Phiêu lưu đang vẫy gọi", chỉ có điều 227 ngày phiêu lưu này cũng là 227 ngày đấu tranh và giành giật sự sống trên bề mặt mênh mông của Thái Bình Dương.

Cuộc Đời Của Pi là một cuốn sách nhỏ, không quá dày và không nổi bật với bìa sách màu xanh biển mênh mông có đàn cá làm nền cho chiếc xuồng cứu hộ. Pi và Richard Parker nằm trên hai đầu của chiếc xuồng ấy, lặng lẽ và tuyệt vọng với cái chết rình rập quanh mình.

"Lí do sự chết cứ bám riết lấy sự sống như vậy ko phải là vì nhu cầu sinh học - đó là sự ghen tị. Sự sống đẹp đến nỗi sự chết đã phải lòng nó, một mối tình tư vị đầy ghen tuông quắp chặt lấy bất cứ thứ gì nó có thể động đến."

Pi và Richard Parker tồn tại bên nhau, duy trì sự sống cho nhau và khuất phục nhau. Pi cho Richard Parker đồ ăn, thức uống để sống. Richard Parker cho Pi lý do để không buông mình tuyệt vọng nhưng cũng chẳng hề hi vọng (thật khó để giữ cho mình hy vọng sau chuỗi ngày dài cô đơn trên biển cả mờ mịt). Cứ thế, cặp đôi đồng hành lăn qua lăn lại giữa lằn ranh sống chết, quật qua quăng lại giữa bão biển và những cơn đói mặn chát... để trở về và chia ly không một lời từ biệt.

Cuộc Đời Của Pi, hay đúng hơn, là câu chuyện Pi Patel tự thuật về cuộc đời mình và Yan Martel là người ghi lại cảm xúc, hành động, khát vọng sống,... Trong câu chuyện ấy không có phép lạ, không có điều kỳ diệu, Pi chỉ có đức tin và lời cầu nguyện để giữ lại cái phần người cho chính mình.

"Khi chính cuộc sống của ta bị đe dọa, ý thức thương cảm bị cùn đi bởi một thèm khát sống đầy ích kỷ". Và, trong một phiên bản nhân hóa đáng tin hơn thì câu chuyện của Pi kỳ lạ, hoang đường, trần trụi đến tàn khốc khi mô tả bản năng của con người qua hình ảnh những con vật. Nhân hóa ấy hợp nhất Pi - một cậu bé ăn chay 16 tuổi với đức tin vào Thượng đế, cầu nguyện ba lần một ngày - với Richard Parker - một con hổ Bengal nặng 450 pound mạnh mẽ, tàn bạo và hoang dã.

Khi trang sách khép lại, những gì còn lại cho người đọc hẳn không nhiều, bởi, câu chuyện về sinh tồn trong tuyệt vọng vốn không còn xa lạ trong phim ảnh, sách báo nữa. Yan Martel đã hoàn thành trọng trách của một người kể chuyện, còn Pi - đã trưởng thành và sống hạnh phúc cùng gia đình nhỏ của mình - không còn là huyền thoại xa vời mà chỉ như một dấu ấn mờ mịt trong muôn ngàn sinh mạng đang tồn tại trên thế giới này. Đến cuối cùng, đâu là thực, đâu là ảo giác? - Chắc chẳng quan trọng nữa rồi. Pi vẫn sống cùng niềm tin đa tôn giáo, cùng triết lý kỳ lạ về con người và sự sống, cùng gia đình nhỏ bên người vợ xinh đẹp và hai đứa con - Một cái kết có hậu cho người đã mất đi tất cả trong cuộc phiêu lưu đáng sợ nhất đời mình. ( )
  Phuong_Susu | Apr 5, 2016 |
Showing 1-5 of 804 (next | show all)
The story is engaging and the characters attractively zany. Piscine Molitor Patel (named after a family friend's favourite French swimming pool) grows up in Pondicherry, a French-speaking part of India, where his father runs the local zoo. Pi, Hindu-born, has a talent for faith and sees nothing wrong with being converted both to Islam and to Christianity. Pi and his brother understand animals intimately, but their father impresses on them the dangers of anthropomorphism: invade an animal's territory, and you will quickly find that nearly every creature is dangerous
added by dovydas | editThe Guardian, Aida Edemariam (Oct 23, 2002)
 
Granted, it may not qualify as ''a story that will make you believe in God,'' as one character describes it. But it could renew your faith in the ability of novelists to invest even the most outrageous scenario with plausible life -- although sticklers for literal realism, poor souls, will find much to carp at.
 

» Add other authors (9 possible)

Author nameRoleType of authorWork?Status
Martel, Yannprimary authorall editionsconfirmed
Allié, ManfredTranslatorsecondary authorsome editionsconfirmed
Baardman, GerdaTranslatorsecondary authorsome editionsconfirmed
Bützow, HeleneTranslatorsecondary authorsome editionsconfirmed
Bridge, AndyCover artistsecondary authorsome editionsconfirmed
Castanyo, EduardTranslatorsecondary authorsome editionsconfirmed
Engen, BodilTranslatorsecondary authorsome editionsconfirmed
Kempf-Allié, GabrieleTranslatorsecondary authorsome editionsconfirmed
Marshall, AlexanderNarratorsecondary authorsome editionsconfirmed
Ottosson, MetaTranslatorsecondary authorsome editionsconfirmed
Southwood, BiancaTranslatorsecondary authorsome editionsconfirmed
Stheeman, TjadineTranslatorsecondary authorsome editionsconfirmed
Targo, LindaTranslatorsecondary authorsome editionsconfirmed
Torjanac, TomislavIllustratorsecondary authorsome editionsconfirmed
Woodman, JeffNarratorsecondary authorsome editionsconfirmed
You must log in to edit Common Knowledge data.
For more help see the Common Knowledge help page.
Series (with order)
Canonical title
Original title
Alternative titles
Original publication date
People/Characters
Important places
Important events
Related movies
Awards and honors
Epigraph
Dedication
à mes parents et à mon frère
First words
My suffering left me sad and gloomy.
Quotations
The reason death sticks so closely to life isn't biological necessity — it's envy. Life is so beautiful that death has fallen in love with it, a jealous, possessive love that grabs at what it can. But life leaps over oblivion lightly, losing only a thing or two of no importance, and gloom is but the passing shadow of a cloud.
Evil in the open is but evil from within that has been let out. The main battlefield for good is not the open ground of the public arena but the small clearing of each heart.
I know what you want. You want a story that won't surprise you. That will confirm what you already know. That won't make you see higher or further or differently. You want a flat story. An immobile story. You want dry, yeastless factuality.
Animals in the wild lead lives of compulsion and necessity within an unforgiving social hierarchy in an environment where the supply of fear is high and the supply of food is low and where territory must constantly be defended and parasites forever endured.
If you take two steps toward God, God runs toward you
Last words
(Click to show. Warning: May contain spoilers.)
Disambiguation notice
Publisher's editors
Blurbers
Publisher series
Original language

References to this work on external resources.

Wikipedia in English (2)

Book description
After the tragic sinking of a cargo ship in the Pacific, one solitary lifeboat remains, carrying a hyena, a zebra, a female orangutan, a Bengal tiger, and a 16-year-old Indian boy named Pi. His story is a dazzling work of imagination that will delight and astound listeners in equal measure. It is a triumph of storytelling and a tale that will as one character puts it, make you believe in God. (from PPL catalog record)
Haiku summary
Boat on the ocean
Was there really a tiger?
We will never know.
(mamajoan)

No descriptions found.

(see all 2 descriptions)

Life of Pi is the adult book selection for 2004. Life of Pi is a daring, redemptive tale of adventure and survival where the most unusual Pi manages to survive on a lifeboat with a 450-pound Bengal Tiger named Richard Parker.

(summary from another edition)

» see all 20 descriptions

Quick Links

Popular covers

Rating

Average: (3.92)
0.5 26
1 257
1.5 25
2 525
2.5 139
3 1782
3.5 516
4 3620
4.5 548
5 3148

Audible.com

8 editions of this book were published by Audible.com.

See editions

Canongate Books

3 editions of this book were published by Canongate Books.

Editions: 184195392X, 1841958492, 1847676014

HighBridge

An edition of this book was published by HighBridge.

» Publisher information page

LibraryThing Early Reviewers Alumn

Life of Pi by Yann Martel was made available through LibraryThing Early Reviewers. Sign up to possibly get pre-publication copies of books.

Is this you?

Become a LibraryThing Author.

 

Help/FAQs | About | Privacy/Terms | Blog | Store | Contact | LibraryThing.com | APIs | WikiThing | Common Knowledge | Legacy Libraries | Early Reviewers | 105,898,762 books! | Top bar: Always visible