HomeGroupsTalkZeitgeist
This site uses cookies to deliver our services, improve performance, for analytics, and (if not signed in) for advertising. By using LibraryThing you acknowledge that you have read and understand our Terms of Service and Privacy Policy. Your use of the site and services is subject to these policies and terms.
Hide this

Results from Google Books

Click on a thumbnail to go to Google Books.

Ja, maar mevrouw, deze schrijven Nederlands…
Loading...

Ja, maar mevrouw, deze schrijven Nederlands een uitgeefster aan het woord…

by Angèle Manteau

MembersReviewsPopularityAverage ratingConversations
811,035,133 (3.17)None

None.

None
Loading...

Sign up for LibraryThing to find out whether you'll like this book.

No current Talk conversations about this book.

Angèle Manteau, bejubeld door mensen als Ward Ruyslinck en Jos Vandeloo, maar in de annalen die ons zullen overleven neergeschreven door Julien Weverbergh en vooral Jeroen Brouwers, mag in deze 10 lezingen - bijeengebracht ter ere van haar 90ste verjaardag - 10 maal haar levensgeschiedenis herhalen. Of het nu gaat om de toekomst van het boek, het uitgeven van gedichten, Louis Paul Boon, Hanna Kahan, Gerard Walschap, Godfried Bomans ... in elk van deze (vrij chaotische) lezingen lees je dezelfde kleine en grote feitjes en 'mijlpalen' van Angèle Manteau: begonnen als secretaresse, importbedrijf, uitgeverij, Daisne, van de Woestijne, Ruyslinck, 50 jaar in het vak.

Het is dat ik Jeroen Brouwers' boeken al zo veelvuldig en ginnegappend heb gelezen, over zijn Vlaamse jaren, over zijn lectorenwerk, over de schrijverscontracten, over de rondslingerende correspondentie, over de weigering om De Kapellekensbaan uit te geven, over de hagiografie die Manteau zich liet schrijven door Greta Seghers. Het is dat ik Weverbergh al las, over 'de boeken' van Manteau en de 'vlucht' naar Elsevier. Het is dat ik het werk van Jos Vandeloo minacht en er geen kwaad woord over Manteau kon geschreven worden of uitgerekend die Vandeloo poogde er tegen te ageren. (Vandeloo is, samen met o.a. R.H. Schoemans, die tekende voor het pathetische voorwoord, één van de initiatiefnemers van dit boek dat - niet bij Manteau! - maar bij Standaard Uitgeverij verscheen ...)
Angèle Manteau serieus nemen lukt me daarom niet meer. Net zo min als ik de Nederlandse cultuurminister Plasterk, Ronald Dietz, Rudy Kousbroek, ... nog ooit zonder in lachen uit te barsten een hand zal kunnen schudden. Ook daar, immers, liet Brouwers weinig spaanders van heel ...

Maar dat, en de ontelbare herhalingen, maakte dit boek slechts een beetje minder interessant. Toegegeven, de lezingen zijn futiel en komt er al een originele gedachte in naar voor dan is dat veelal wanneer een collega-uitgever geciteerd wordt. Maar Manteau schetst wel een beeld van het Vlaamse uitgeverslandschap van de jaren '30 en '40 - niet al te uitgebreid, maar bijvoorbeeld wel welke uitgeverijen er toen actief waren en wat voor boeken ze publiceerden. En dat boeit me. Dat er tot vier jaar na de tweede wereldoorlog een Nederlands invoerverbod op Belgische producten (inclusief boeken) bestaan heeft, bijvoorbeeld, was me onbekend. De eerste Vlaamse boekenbeurs (zonder signeersessies!) in 1932 is ook een aardige anekdote.

Manteau haalt uit haar geschiedenis dat wat ze tot geschiedenis wil weten. De rest verzwijgt ze of verschuilt ze onder gemeenplaatsen (zo nam ze het initiatief om Sagan en Malaparte uit te geven, 'om maar enkele namen te noemen' ... maar Sagan en Malaparte zijn de enige buitenlandse namen die in vrijwel elke lezing (daterend van 1960 tot 1998) vermeld worden ... dus op welke andere namen zou ze nog prat gaan?)
Geloof je haar, dan valt haar niets aan te wrijven, zelfs niet het niet uitgeven van De Kappelekensbaan - de economische situatie liet het uitgeven van dat boek immers niet toe. Ze zou in 1970 zelf de beslissing genomen hebben om naar Elsevier te stappen. Bij Brouwers, en bij Weverbergh las ik een andere versie: Manteau, zo meen ik me te herinneren, moest sinds kort de (tegenvallende) financiële resultaten verantwoorden t.o.v. overkoepelend bestuur ...

http://occamsrazorlibrary.blogspot.com/2009/11/ja-maar-mevrouw-deze-schrijven.ht... ( )
  razorsoccamremembers | Jan 12, 2010 |
no reviews | add a review
You must log in to edit Common Knowledge data.
For more help see the Common Knowledge help page.
Series (with order)
Canonical title
Original title
Alternative titles
Original publication date
People/Characters
Important places
Important events
Related movies
Awards and honors
Epigraph
Dedication
First words
Quotations
Last words
Disambiguation notice
Publisher's editors
Blurbers
Publisher series
Original language

References to this work on external resources.

Wikipedia in English

None

Book description
Haiku summary

No descriptions found.

No library descriptions found.

Quick Links

Popular covers

Rating

Average: (3.17)
0.5
1
1.5
2
2.5
3 2
3.5 1
4
4.5
5

Is this you?

Become a LibraryThing Author.

 

About | Contact | Privacy/Terms | Help/FAQs | Blog | Store | APIs | TinyCat | Legacy Libraries | Early Reviewers | Common Knowledge | 125,551,199 books! | Top bar: Always visible