HomeGroupsTalkZeitgeist
This site uses cookies to deliver our services, improve performance, for analytics, and (if not signed in) for advertising. By using LibraryThing you acknowledge that you have read and understand our Terms of Service and Privacy Policy. Your use of the site and services is subject to these policies and terms.
Hide this

Results from Google Books

Click on a thumbnail to go to Google Books.

Inleiding comparatieve filosofie by Ulrich…
Loading...

Inleiding comparatieve filosofie

by Ulrich Libbrecht

MembersReviewsPopularityAverage ratingConversations
111820,536NoneNone

None.

None
Loading...

Sign up for LibraryThing to find out whether you'll like this book.

No current Talk conversations about this book.

Uitgangspunt van deze inleiding in de comparatieven filosofie is enerzijds de filosofische noodsituatie van de westerse mens, zich uitend in een rationaliteitcrisis die niet alleen het lichaam, maar ook de religie 'aan haar hegemonie voelt ontsnappen; anderzijds het groeiend mondiaal bewustzijn dát ons dwingt te kiezen tussen integratie van alle levensbeschouwingen in een dieptestructuur en de vlucht in de onvergelijkbaarheid van culturen. Kiezen we voor integratie, dan hebben we niet het recht daarbij in een post -koloniale reflex onze westerse levensvisie als criterium te gebruiken en ons wetenschappelijk- technologisch model als alleenzaligmakend aan anderen op te dringen'. We moeten integendeel kiezen voor een integratie -model, dat een huis is waar alle filosofieën hun intrek kunnen nemen, hoe sterk zij ook van elkaar mogen verschillen. uitgaande van de basisideeën van het Grieks -westerse, het Indische en het Chinese denken, komt de auteur tot de slotsom dat het versmallend rationalisme geen verklarende grond weet te geven voor het mystieke denken dat de Indische filosofie beheerst, noch voor het organisch -natuurlijke denken van China. Om de integratie van deze drie levensbeschouwingen mogelijk te maken, wordt een model ontworpen dat uitgaat van de basisconcepten energie en informatie, waaruit een, driedimensionaal stelsel (naturaliteit, rationaliteit, mysticiteit) wordt afgeleid. Bij het doorvoeren van dit onderzoek staat op de achtergrond een praktisch gerichte bekommernis. De wereld wordt door de moderne communicatie voortdurend kleiner. Het is evenwel nog lang niet zeker dat het wederzijds begrip er ook op vooruitgaat. Comparatieven filosofie doet dan ook een poging om de horizont van de moderne westerse mens te verbreden door een venster te openen op de oosterse filosofieën en, door vergelijking vanuit een modelperspectief, bij te dragen tot een werkelijk multiculturele samenleving, waardoor verhinderd wordt dat de 'eenheid' van de wereld alleen maar een kwestie van het, geld-en-macht-systeem zou zijn, ofwel van politiek en economie. Alleen wederzijds begrip zal leiden tot respect en betere verstandhouding.

Recensie(s)

Als orientalist vertrouwd met oosterse denkwijzen ontwerpt prof. dr. U. Libbrecht (1928) een filosofisch model dat in staat stelt de grondtonen van het westerse logische, het Chinees-Taoistische organische en het boeddhistische mystieke denken te vergelijken. Door grondbegrippen als energie, natuur, realiteit en transcendentie en de verschillende visies op zijn en worden te analyseren poogt hij de dualistische en logicistische tendensen van het westerse denken te boven te komen en voorwaarden te scheppen die vergelijking mogelijk maken. De mens ziet hij als rationeel-spirituele eenheid. Diens subjectiviteit stelt hij centraal: zonder dat kunnen wij geen kosmologisch model opbouwen, ervaring van de wereld is altijd mijn ervaring. Libbrechts onderzoek resulteert in een gedifferentieerd beeld, dat sterk tendeert naar complementariteit der grote denktradities. Met zijn gewaagde onderneming draagt hij bij tot wijsgerige dialoog en tot bezinning op de grondslagen der westerse filosofie. Het lijvige boek is zijn levenswerk. Wanneer de lezer de filosofische dilemma's kent, heeft hij er intrigerend studiemateriaal aan.
  aitastaes | Apr 22, 2016 |
no reviews | add a review
You must log in to edit Common Knowledge data.
For more help see the Common Knowledge help page.
Series (with order)
Canonical title
Original title
Alternative titles
Original publication date
People/Characters
Important places
Important events
Related movies
Awards and honors
Epigraph
Dedication
First words
Quotations
Last words
Disambiguation notice
Publisher's editors
Blurbers
Publisher series
Original language

References to this work on external resources.

Wikipedia in English

None

Book description
Haiku summary

No descriptions found.

No library descriptions found.

Quick Links

Popular covers

Rating

Average: No ratings.

Is this you?

Become a LibraryThing Author.

 

About | Contact | Privacy/Terms | Help/FAQs | Blog | Store | APIs | TinyCat | Legacy Libraries | Early Reviewers | Common Knowledge | 127,255,516 books! | Top bar: Always visible