HomeGroupsTalkZeitgeist
Hide this

Results from Google Books

Click on a thumbnail to go to Google Books.

Historical Dynamics: Why States Rise and…
Loading...

Historical Dynamics: Why States Rise and Fall

by Peter Turchin

MembersReviewsPopularityAverage ratingMentions
451256,992 (3.5)2

None.

None
Loading...

Sign up for LibraryThing to find out whether you'll like this book.

No current Talk conversations about this book.

» See also 2 mentions

Régóta keresett könyvet találtam meg a könyvtárban. Elsőre meglepett a rengeteg képlet, szinte semmi ábra felépítés, mert tudományos népszerűsítőre számítottam. Ehhez képest az anyag teljesen tudományos, néha kicsit mesélős, de akkor is inkább az érvelős fajtából.

Turchin megpróbál a történelmi folyamatokhoz matematikai hátteret nyújtani. A probléma jellegéből adódóan - viszonylag egyszerű - differenciálegyenleteket ír fel, melyeket szerencsére bevezet az egyszeri olvasó számára. Az egyenletek formáját és a választott paramétereket alaposan indokolja, mindig épít az előzményekre, elemzi a többi hasonló kevés munkát.

Számomra legérdekesebb a multi-ethnic frontier theory volt, melynek az a lényege, hogy a birodalom külső és belső határán van esély arra, hogy az - Ibn Khaldun által többszáz éve megalkotott, és itt kiterjesztett értelmű - assabiya (a csoporthoz, néphez tartozás érzése) lényegesen megemelkedjen és ezáltal egy új politikai formáció, később birodalom emelkedhessen ki a környező területek, illetve a birodalom kárára.

Szintén érdekes volt az etnokinetika, melyet a keresztény, majd iszlám vallásváltás problémáján mutatott be a szerző.
A demográfai-stukturális elmélet bemutatta, hogy országon belül a népességszám és a politikai krízisek miként függenek össze, esetleg az elit viselkedését is figyelembe véve.

Minden elmélet esetében először racionális, szakirodalommal alátámasztott háttéret kapunk, majd következik egy matematikai modell, melynek működését a meglévő adatokkal veti össze a szerző.

Az utolsó fejezet a frank/francia és a rusz/orosz poltikai egységeket elemzi szövegesen.

A könyv fő erénye szerintem az, hogy a történelemben megszokott utólagos okoskodás helyett, megpróbál valódi szabályszerűségeket fölfedezni, melyek akár prediktív erővel is bírhatnak. Ennek ellenére úgy érzem, hogy túl kevés adat alapján von le következtetéseket. Amikor 1000 éves ciklusokról beszél, akkor ezzel az a gond, hogy írott történelem rövidsége miatt egyszerűen túl kicsi a minta. Hasonlóan, amikor 50 egységre osztja fel Európát és azt nézi, hogy melyik terület volt multietnikai határon, akkor igazából minden régióra igaz, hogy a határ közelében volt.
Ezt problémát különösen az utolsó fejezetnél érzem, mert az óriási kelet-európai terület sok része volt háborús határ ezer év alatt, ami után egy hercegség megerősödött a sok közül. Ezen az alapon minden terület multi-ethnic frontier volt, mindegyik megerősödhetett és ezer év alatt ez párszor meg is történt. Arról nem mond semmit az elmélet, hogy miért pont Moszkva és miért nem mondjuk Vlagyimir lett a központ. Hasonlóan indokolja, hogy hatalmi centrum lett Észak-Franciaországból, de az elmélet alapján hasonlóan megerősödhetett volna Elszáz vagy Szerbia is, ez mégsem történt meg. És ez az a pont, amikor az elmélet a szokásos történelmi logikát követi és néhány konkrét esemény alapján vezeti le az okot.
A címben fölvetett birodalmak keletkezésére és megszűnésére sem kapunk azzal választ, hogy a központ egy idő után meggyengül és új ciklus kezdődik, mert ezzel nem sokkal többet tudok meg, mintha annyit mondanánk, hogy egyszer minden véget ér, ami kellő távlatokban nézve mindig igaz.

Összességében nehéz, de érdekes olvasmány, lehet, hogy új kutatásokhoz jól használható, a multi-ethnic frontiert akár saját szimulációban is érdemes lenne vizsgálni, továbbfejleszteni.

Egy könyvtári könyvet össze-vissza firkálni, jegyzetelni bűnös szokás! ( )
  rics | Feb 15, 2012 |
no reviews | add a review
You must log in to edit Common Knowledge data.
For more help see the Common Knowledge help page.
Series (with order)
Canonical title
Original title
Alternative titles
Original publication date
People/Characters
Important places
Important events
Related movies
Awards and honors
Epigraph
Dedication
First words
Quotations
Last words
Disambiguation notice
Publisher's editors
Blurbers
Publisher series
Information from the Russian Common Knowledge. Edit to localize it to your language.
Original language

References to this work on external resources.

Wikipedia in English (5)

Book description
Haiku summary

Amazon.com Product Description (ISBN 0691116695, Hardcover)

Many historical processes are dynamic. Populations grow and decline. Empires expand and collapse. Religions spread and wither. Natural scientists have made great strides in understanding dynamical processes in the physical and biological worlds using a synthetic approach that combines mathematical modeling with statistical analyses. Taking up the problem of territorial dynamics--why some polities at certain times expand and at other times contract--this book shows that a similar research program can advance our understanding of dynamical processes in history.

Peter Turchin develops hypotheses from a wide range of social, political, economic, and demographic factors: geopolitics, factors affecting collective solidarity, dynamics of ethnic assimilation/religious conversion, and the interaction between population dynamics and sociopolitical stability. He then translates these into a spectrum of mathematical models, investigates the dynamics predicted by the models, and contrasts model predictions with empirical patterns. Turchin's highly instructive empirical tests demonstrate that certain models predict empirical patterns with a very high degree of accuracy. For instance, one model accounts for the recurrent waves of state breakdown in medieval and early modern Europe. And historical data confirm that ethno-nationalist solidarity produces an aggressively expansive state under certain conditions (such as in locations where imperial frontiers coincide with religious divides). The strength of Turchin's results suggests that the synthetic approach he advocates can significantly improve our understanding of historical dynamics.

(retrieved from Amazon Thu, 12 Mar 2015 18:10:50 -0400)

No library descriptions found.

Quick Links

Swap Ebooks Audio
4 wanted

Popular covers

Rating

Average: (3.5)
0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5 1
4
4.5
5

Is this you?

Become a LibraryThing Author.

 

You are using the new servers! | About | Privacy/Terms | Help/FAQs | Blog | Store | APIs | TinyCat | Legacy Libraries | Early Reviewers | Common Knowledge | 116,999,303 books! | Top bar: Always visible