HomeGroupsTalkMoreZeitgeist
Search Site
This site uses cookies to deliver our services, improve performance, for analytics, and (if not signed in) for advertising. By using LibraryThing you acknowledge that you have read and understand our Terms of Service and Privacy Policy. Your use of the site and services is subject to these policies and terms.

Results from Google Books

Click on a thumbnail to go to Google Books.

De Bourgondische vorsten 1315-1530 by Edward…
Loading...

De Bourgondische vorsten 1315-1530 (edition 2008)

by Edward De Maesschalck

MembersReviewsPopularityAverage ratingMentions
462551,264 (4.29)1
Dit kleurrijke en samenhangende synthesewerk toont de Bourgondische vorsten tegen de achtergrond van hun tijd en heeft oog voor alle facetten van hun samenleving. Je leert meer over de politieke en maatschappelijke context, over de pracht en praal van het hofleven en over tal van artistieke hoogstandjes. Je maakt kennis met het dagelijkse leven, maar ook met grote, soms spectaculaire gebeurtenissen zoals de pest, de Honderdjarige Oorlog, de kruistochten, huwelijken en begrafenissen, toernooien en moordpartijen.Schitterende illustraties van miniaturen, schilderijen, beeldhouwwerk en sieraden brengen de rijkdom van een van de meest hoogstaande periodes uit ons cultureel erfgoed in beeld. Overzichtelijke stambomen en kaarten vullen aan. Een pracht van een cadeauboek dat kunst- en geschiedenisliefhebbers niet mogen missen.… (more)
Member:Ives
Title:De Bourgondische vorsten 1315-1530
Authors:Edward De Maesschalck
Info:Leuven Davidsfonds 2008
Collections:Your library
Rating:
Tags:None

Work Information

De Bourgondische vorsten 1315-1530 by Edward De Maesschalck

None
Loading...

Sign up for LibraryThing to find out whether you'll like this book.

No current Talk conversations about this book.

» See also 1 mention

English (1)  Dutch (1)  All languages (2)
'De Bourgondische vorsten (1315-1530)' is het vervolg op De Maesschalcks schitterende 'De Graven van Vlaanderen (861-1384)', dat in 2019 in een herziene editie heruitgebracht werd. Je kunt mijn recensie hier lezen.

In deze paperbackheruitgave van 'De Bourgondische vorsten (1315-1530)' werd ook begonnen met een 'Woord vooraf', maar keek De Maesschalck nog eens achterom, naar hoe de laatste gravin verging alvorens de macht over te laten aan de Bourgondiërs. Kwestie van de aansluiting beter te kaderen.

Indeling:
01) De laatste hertog van Bourgondië uit het geslacht der Capetingen
02) Filips de Stoute, de stamvader
03) Jan zonder vrees, de geweldenaar
04) Filips de Goede, de overwinnaar
05) Karel de Stoute, de verliezer
06) Maria van Bourgondië, de erfgename
07) De kinderen van Maria: Fiiips en Margaretha

(zie ook o.a. Wikipedia)

Dit vervolg is iets minder dik, gezien de Bourgondiërs ook minder lang geregeerd hebben over Vlaanderen, Brabant, Bourgondië, delen van Nederland, en nog enkele verspreide gebieden. Dat is het grote verschil met bijv. Frankrijk: het Bourgondische rijk was versnipperd, geen samenhangend geheel. Elk hertogdom of gebied had een eigen cultuur. Vlaanderen =/= Brabant =/= Henegouwen =/= Franche-Comté =/= Spanje =/= Oostenrijk, enz. Ook was niet iedereen steeds de toenmalige Bourgondische heerser(s) gunstig gestemd.

De Bourgondiërs brachten dan wel welvaart, maar waren eveneens tuk op machtsuitbreiding, taksen om hun oorlogen en eigen levensstandaard te bekostigen, en meer. Zoals gewoonlijk betaalde de werkende klasse het gelag.

Ook werd er vaak getrouwd, hertrouwd, uitgehuwelijkt, verhuisd, ... Dochters (en dus toekomstige gravinnen/hertoginnen/koninginnen/...) en zonen (toekomstige graven/hertogen/koningen/...) werden al op zeer jonge leeftijd uitgehuwelijkt. Als een huwelijk door omstandigheden niet kon doorgaan, dan werd snel gezorgd dat men zoon of dochter aan een andere politiek interessante partij kon linken. Liefde was, afgaande op het boek, in veel gevallen van ondergeschikt belang.

Vrouwen waren ook van ondergeschikt belang. Op politiek vlak mochten ze dan wel mee de onderhandelingen voeren of zelfs regeren, maar echt leiderschap was nog steeds iets voor mannen. Ook lidmaatschap van bepaalde ordes - bijv. het Gulden Vlies, Orde van de Kouseband, ... - was enkel voor mannen weggelegd.

De leefomstandigheden waren niet altijd ideaal. Sommige troonopvolgers stierven een vroegtijdige dood, hetzij door een miskraam, hetzij door ziekte, hetzij door een ongeval. Cruciaal voor de verdere opvolging was dat er minstens één zoon geboren werd. Een dochter of geen kinderen betekende verlies van eigendom, tenzij men via-via (neef of een ander mannelijk familielid) de eigendom kon overdragen. Mij kwam het vaak voor dat de kinderen wellicht geen echt gelukkige jeugd hebben beleefd; ze waren immers van bij de geboorte al voorbestemd om te trouwen met (vul aan), en als dat niet lukte, dan werd voor hen naar een andere partner gezocht. M.a.w., ze werden geleefd.

O ja, elke hertog(in) had ook een enorm (tientallen tot zelfs honderdtallen) gevolg aan personeel, aan hofmeesters, dienaren, en dergelijke meer. Voor henzelf én voor hun kind(eren). Maar ook die dienaren/assistenten/... - al naargelang de functie - hadden ondergeschikten. Geen wonder dat de belastingen erg hoog waren.

Engeland en Frankrijk bleven Vlaanderen en co. in de tang houden. Vlaanderen bleef afhankelijk van de Franse kroon - de leenheer -, maar was economisch (en politiek) ook afhankelijk van Engeland. Meermaals kwam Engeland - zoals voorheen - tussen, in het nadeel van Frankrijk. Andermaal was het mét Frankrijk tegen de toenmalige Bourgondische heerser, wanneer gedeelde belangen in gevaar kwamen. Zeker toen men uitbreiding zocht in gebieden van het Heilige Roomse Rijk.

Verder hadden de Honderdjarige Oorlog en eventuele Kruistochten mede hun stempel gedrukt op het politieke beleid doorheen de eeuwen.

Maar eind goed, al goed... want Vlaanderen verkreeg uiteindelijk zijn onafhankelijkheid, bevrijd van het Franse juk, al heeft het veel bloed, zweet en tranen gekost.

Hoewel het boek niet zo dik is als 'De Graven van Vlaanderen', is het minstens zo interessant, zij het bij momenten wat droog; wellicht dat ene Bart Van Loo het iets toegankelijker naar voor brengt. ;-) Bepaalde stukken zijn immers een opeenvolging van data en namen. Uiteraard wordt hier enkel/hoofdzakelijk de politieke kant van de geschiedenis belicht en de impact op de economie, bijvoorbeeld. Voor gedetailleerdere informatie over het dagelijkse leven en andere aangelegenheden, moet je natuurlijk andere boeken en websites raadplegen. Een groot deel daarvan kun je terugvinden in de lijst met vermelde werken achteraan het boek.

In de bijlagen bevinden zich ten slotte de noodzakelijke stambomen, zonder dewelke je het overzicht nogal snel kunt kwijtraken. Indertijd was men immers niet zo origineel in het geven van namen: Jan, Maria, Margaretha, Karel, Filips, Hendrik, Isabella, Lodewijk, ... passeren meermaals de revue, maar de ene Lodewijk is de andere niet, net zo min als de tig Karels of Hendriken. Of maar te zwijgen over variaties.

----------

Enkele decennia later zouden in Frankrijk dan de godsdienstoorlogen losbarsten.

----------

Edward De Maesschalck zette zijn reis door de geschiedenis verder in 'Oranje tegen Spanje (1500-1648)', dat onlangs (augustus 2021) heruitgegeven werd.

----------

Gerelateerde boeken, i.v.m. de Honderdjarige Oorlog, de Kruistochten, ...:

* Le Bâtard de Kosigan van [author:Fabien Cerutti|8037738]:
Boek 1: [book:L'Ombre du pouvoir|21417064] (mijn recensie)
Boek 2: [book:Le Fou prend le Roi|26106270] (mijn recensie)
Boek 3: [book:Le Marteau des sorcières|35612355] (mijn recensie)
Boek 4: [book:Le Testament d'involution|40222016] (mijn recensie)
Kortverhalen: [book:Les secrets du premier coffre|53914961] (nog te lezen)

* Grail Quest van [author:Bernard Cornwell|12542]:
Boek 1: [book:Harlequin|6975461] (nog te lezen)
Boek 2: [book:Vagabond|6975460] (nog te lezen)
Boek 3: [book:Heretic|6975459] (nog te lezen)
Boek 4: [book:1356|21490842] (nog te lezen)

* [book:Azincourt|6499535], eveneens van [author:Bernard Cornwell|12542] (mijn recensie)

* [book:A Brief History of the Hundred Years War|337693] van [author:Desmond Seward|87772] (nog te lezen)

* De Brethren-trilogie van [author:Robyn Young|34228]:
Boek 1: [book:Ridder van de Tempeliers|8077918] (nog te lezen)
Boek 2: [book:Kruistocht van de tempeliers|17369450] (nog te lezen)
Boek 3: [book:Requiem voor de tempeliers|8479874] (nog te lezen)

* [book:The Crusades: The War for the Holy Land|8853666] van [author:Thomas Asbridge|36381] (nog te lezen) ( )
  TechThing | Feb 28, 2022 |
no reviews | add a review
You must log in to edit Common Knowledge data.
For more help see the Common Knowledge help page.
Canonical title
Original title
Alternative titles
Original publication date
People/Characters
Important places
Important events
Related movies
Epigraph
Dedication
First words
Quotations
Last words
Disambiguation notice
Publisher's editors
Blurbers
Original language
Canonical DDC/MDS
Canonical LCC

References to this work on external resources.

Wikipedia in English

None

Dit kleurrijke en samenhangende synthesewerk toont de Bourgondische vorsten tegen de achtergrond van hun tijd en heeft oog voor alle facetten van hun samenleving. Je leert meer over de politieke en maatschappelijke context, over de pracht en praal van het hofleven en over tal van artistieke hoogstandjes. Je maakt kennis met het dagelijkse leven, maar ook met grote, soms spectaculaire gebeurtenissen zoals de pest, de Honderdjarige Oorlog, de kruistochten, huwelijken en begrafenissen, toernooien en moordpartijen.Schitterende illustraties van miniaturen, schilderijen, beeldhouwwerk en sieraden brengen de rijkdom van een van de meest hoogstaande periodes uit ons cultureel erfgoed in beeld. Overzichtelijke stambomen en kaarten vullen aan. Een pracht van een cadeauboek dat kunst- en geschiedenisliefhebbers niet mogen missen.

No library descriptions found.

Book description
Haiku summary

Current Discussions

None

Popular covers

Quick Links

Rating

Average: (4.29)
0.5
1
1.5
2
2.5
3 1
3.5
4 2
4.5 2
5 2

Is this you?

Become a LibraryThing Author.

 

About | Contact | Privacy/Terms | Help/FAQs | Blog | Store | APIs | TinyCat | Legacy Libraries | Early Reviewers | Common Knowledge | 204,714,028 books! | Top bar: Always visible