HomeGroupsTalkZeitgeist
Hide this

Results from Google Books

Click on a thumbnail to go to Google Books.

Splendor in the Grass [1961 film] by Elia…
Loading...

Splendor in the Grass [1961 film] (1961)

by Elia Kazan (Director), William Inge (Screenwriter)

MembersReviewsPopularityAverage ratingConversations
252428,870 (4.4)None

None.

None
Loading...

Sign up for LibraryThing to find out whether you'll like this book.

No current Talk conversations about this book.

Norwegian (1)  French (1)  All (2)
Showing 2 of 2
Kansas, 1928. La jeune Deanie est follement amoureuse de Bud qui l'aime en retour. Leurs étreintes et leurs baisers ne peuvent pourtant pas conduire à l'acte sexuel dans une société pudibonde, puritaine et hypocrite, dans laquelle les parents édictent leurs lois "pour le bien de leurs enfants".

Le désir sexuel grandissant, constamment tenu en laisse, est le symbole d'une société entière qui vit en cage, selon les propres préceptes de leurs parents et grands-parents, selon l'image qui pourrait convenir aux voisins et aux voyeurs. Car tout le monde s'observe et se scrute dans ce Kansas de la fin des années 20; on a beau descendre les stores et les jalousies, on ne parvient pas davantage à se soustraire à son propre regard, à souiller l'image qu'on se fait d'un gars ou d'une fille bien. Jusqu'à la folie.

Elia Kazan filme remarquablement les secousses d'une Amérique allant inexorablement vers le chaos du krach boursier et, à l'instar de ce qu'il a réalisé dans le film "À l'est d'Eden", il met en scène de mémorables moments de crise. Écrasées par le poids de la morale et de la peur d'une grossesse, ce sont évidemment les femmes qui paient le plus lourd tribut de cette camisole sociale. C'est paradoxalement entre les murs d'un hôpital psychiatrique qu'on trouve de réels moments de liberté et de création, la société extérieure étant au final filmée comme une vaste prison.

Splendor in the grass. Les mots de Wordsworth, beaux et tristes, résonnent à nouveau dans l'esprit de Dean. Il s'agit de la superbe dernière scène du film, dans laquelle toute vêtue de blanc, elle ose affronter sa plus grande peur : celle de revoir son grand amour perdu après un très long séjour en hôpital psychiatrique. Il apparaît en cotte de fermier, sale et affairé sur son ranch, privé de la richesse familiale que la crise financière a anéantie.
Moment de grande intensité où le passé et l'avenir se font face et se livrent bataille avec une grande économie de mots. Moment de temps suspendu, de renouveau et de beauté où il est montré que l'on peut survivre à une folle passion d'amour sans issue. Et où il est même permis d'espérer qu'on peut en sortir heureux et plus fort.

Nathalie Wood, amoureuse, émouvante, fragile, magnifique, est exceptionnelle. ( )
  biche1968 | Oct 4, 2015 |
Deanie og Bud (spilt av hhv. Natalie Wood og Warren Beatty) er hodestups forelsket i hverandre, og i filmens åpningsscene blir vi vitne til en het scene hvor de knapt kan styre seg. Deanie besinner seg imidlertid tidsnok til å vite å si "nei" før Bud går for langt med henne - til hans store fortvilelse. Deretter kjører han henne hjem.

Vel hjemme møter Deanie moren, som er nokså nysgjerrig på hva hun og Bud egentlig driver med når de treffes på kveldstid. Forsiktig forsøker Deanie å spørre ut moren om følelser og lyst. Hun får da en tirade fra moren om at gutter ikke respekterer jenter som "går hele veien". Ingen pene piker bryr seg om slikt, og selv etter at man blir gift stiller man i grunnen bare opp for mannen for å få barn. Deanie blir svært forvirret. Hva er dette? Er hun unormal? Eller kanskje hun ikke er en "pen pike"?

Da Bud kommer hjem, møter han sin far. Også han prøver å fritte faren ut, men møtes bare med at det finnes to typer jenter - dem man gifter seg med og dem man har det litt moro med. Men dersom han skulle få en jente "i trøbbel", må han gifte seg med henne ...

Så dukker Buds søster Virginia - eller Ginny som hun kalles - opp, hjemkalt som hun er fra college etter å ha levd litt vel løssluppent. Det ryktes at hun har tatt abort. Faren ønsker å straffe henne ved å tvinge henne til å være hjemme i ett år. Dette forhindrer imidlertid ikke at hun fortsetter å leve svært så løssluppent, og skaper skandaler hvor enn hun er.

Deanie og Bud forguder hverandre, men tidens moralkodeks setter mange grenser for dem. Spesielt Bud vet ikke om han klarer å vente i hele fire år - inntil han er ferdig på Yale - før han kan få Deanie ordentlig. Helst vil han gifte seg med henne med en eneste gang. Faren er imidlertid steil, og forlanger at han skal få seg en utdannelse først. Skal han gjøre det slutt med Deanie og heller finne en annen jente han kan ha det gøy med?

Kjærligheten og den undertrykte seksualiteten mellom Deanie og Bud får til slutt helt fatale konsekvenser for dem begge, og spørsmålet er hvor mye deres kjærligheten kan tåle ... Begge har de foreldre som ønsker å realisere sine egne drømmer gjennom dem, og som ikke klarer å se at de faktisk er i ferd med å bli voksne og har nok med å være seg selv ... Og morens spørsmål "did he spoil you?" ("ødela han deg?") får det for alvor til å gå opp for Deanie hvilke alvorlige konsekvenser kjærligheten til Bud kan få om hun ikke passer seg. Men her er det snarere galskap enn uønsket svangerskap som utgjør den største faren ...

Denne filmen, som har den norske tittelen "Feber i blodet", ble innspilt i 1961. (Filmen er for øvrig reinnspilt i 1981 - under Richard C. Sarafians regi.) Det er en voldsom kraft i historien om det unge paret som tæres i stykker av samfunnets og foreldrenes forventninger om at de skal holde seg i skinnet inntil de er gift. Uansett hvor de henvender seg for å få noen råd mht. det de baler med, blir de møtt med tåkeprat. Dette må de derfor finne ut av helt på egen hånd.

I "1001 filmer du må se før du dør", kan man lese følgende:

"Undertrykkelse finnes overalt i denne filmen, en kraft som tvinger mennesker i uhyrlige, abnorme retninger. Menn er forpliktet til å være vellykket og macho, mens kvinnene må velge mellom jomfruelighet og horeri - slik det er for Buds ukonvensjonelle tenåringssøster Ginny, uforglemmelig tolket av Barbara Loden." .... "Filmen byr på en klar konsentrert analyse av de sosiale motsetningene som bestemmes av klasse, rikdom, næringsliv, kirke og familie. Samtidig er "Feber i blodet" en film der rollefigurene fremstår som autentiske individer, og skuespillerne leverer prestasjoner som ligger langt fra Hollywood-klisjeen."

Mens Bud er en rikmannssønn, kommer Deanie fra mer alminnelige kår. Dette endrer seg imidlertid raskt i forbindelse med krakket i 1929, året etter at Deanie og Buds forhold strander. En ungdomsforelskelse som kanskje ikke var ment å skulle vare evig, men som like fullt er noe av det sterkeste et menneske kan oppleve ... Natalie Woods rolletolkning er i ypperste klasse, der hun fremstiller Deanie som helt overspent gjennom hele filmen. Jeg kunne faktisk kjenne den elektriske spenningen hun omga seg med - hele tiden på nippet til å tippe over. Tilsvarende synes jeg at Barbara Loden spilte ut hele Ginnys tragedie så troverdig at det gjorde vondt å se på. Warren Beatty leverte også en god rolletolkning av Bud, men det er i første rekke kvinnene i denne filmen som det er verdt å trekke frem, synes jeg. Som Audrey Christie i rollen som Deanies mor blant annet. Pat Hingle som Buds far var imidlertid en klisjé av verste Hollywood-merke, stereotypt fremstilt som han ble. Noe av det som gjorde at filmen tok skikkelig tak i meg, tror jeg er en kombinasjon av en god historie og måten den er filmet på. Med nærbilder spesielt av Deanies ansikt fikk jeg følelsen av man her har brukte skrekk-film-teknikker for å øke intensiteten i det følelsesspekteret som filmen spiller på. "Splendor in the Grass" er en henimot helt perfekt film, som jeg synes fortjener terningkast seks. Og slutten, der Deanie resiterer nettopp det diktet hvor strofen "Splendour in the Grass" dukker opp, er nydelig og dessuten trist, uansett hvor forsonende denne scenen var ment å skulle være ...

"Though nothing can bring back the hour
Of splendour in the grass,
of glory in the flower,
We will grieve not, rather find
Strength in what remains behind"

Innspilt: 1961
Originaltittel: Splendor in the Grass
Norsk tittel: Feber i blodet
Nasjonalitet: USA
Genre: Drama
Manus: William Inge
Skuespillere: Natalie Wood (Deanie Loomis), Warren Beatty (Bud Stamper), Barbara Loden (Ginny Stamper), Pat Hingle (Ace Stamper), Joanna Roos (Mrs. Stamper), Audrey Christie (Mrs. Loomis)
Spilletid: 124 min. ( )
  Rose-Marie | Mar 10, 2012 |
Showing 2 of 2
no reviews | add a review

» Add other authors (3 possible)

Author nameRoleType of authorWork?Status
Kazan, EliaDirectorprimary authorall editionsconfirmed
Inge, WilliamScreenwritermain authorall editionsconfirmed
Beatty, Warrensecondary authorall editionsconfirmed
Dennis, Sandysecondary authorall editionsconfirmed
Hingle, Patsecondary authorall editionsconfirmed
Wood, Nataliesecondary authorall editionsconfirmed
You must log in to edit Common Knowledge data.
For more help see the Common Knowledge help page.
Series (with order)
Canonical title
Original title
Alternative titles
Original publication date
People/Characters
Important places
Important events
Related movies
Awards and honors
Epigraph
Dedication
First words
Quotations
Last words
Disambiguation notice
Publisher's editors
Blurbers
Publisher series
Original language

References to this work on external resources.

Wikipedia in English

None

Book description
Haiku summary

No descriptions found.

A story of first love between two teenagers in a 1920s Kansas town. When their desire conflicts with the norms of respectable behavior, serious consequences ensue.

» see all 2 descriptions

Quick Links

Swap Ebooks Audio
1 wanted

Popular covers

Rating

Average: (4.4)
0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5 1
4 1
4.5 1
5 2

Is this you?

Become a LibraryThing Author.

 

About | Contact | Privacy/Terms | Help/FAQs | Blog | Store | APIs | TinyCat | Legacy Libraries | Early Reviewers | Common Knowledge | 119,429,037 books! | Top bar: Always visible