HomeGroupsTalkZeitgeist
This site uses cookies to deliver our services, improve performance, for analytics, and (if not signed in) for advertising. By using LibraryThing you acknowledge that you have read and understand our Terms of Service and Privacy Policy. Your use of the site and services is subject to these policies and terms.
Hide this

Results from Google Books

Click on a thumbnail to go to Google Books.

Sprakeloos by Tom Lanoye
Loading...

Sprakeloos

by Tom Lanoye

Other authors: Vincent Schmitz (Editor)

Series: De Wase trilogie (3)

MembersReviewsPopularityAverage ratingMentions
3781744,081 (4.09)4
None
Loading...

Sign up for LibraryThing to find out whether you'll like this book.

No current Talk conversations about this book.

» See also 4 mentions

Dutch (15)  English (2)  All languages (17)
Showing 2 of 2
Unbelievable subtle seemingly spontaneous flow of thoughts and stories about his mother after his parents have died. Only after his father died could he write the book about his mother although or because his father asked about the book every time he visited his father.
Reading this book I thought about the process of change and growing dementia of my own mother and I even started dreaming about my parents after so many years. I think this is the best compliment one can make a writer. ( )
  Dettingmeijer | May 7, 2012 |
Bijzonder boek over de moeder van Tom Lanoye. Prachtige en ongebruikelijke taal, Lanoye eert zijn moeder door bloemrijk te schrijven en is daarmee het tegendeel van sprakeloos. De aftakeling als gevolg van herseninfarcten wordt aangrijpend beschreven, de tragiek van afasie en ondanks alles toch ook humor. Pittige vrouw, die moeder! Ook de relatie tussen zijn ouders beschrijft Lanoye erg mooi. ( )
  elsmvst | Jun 8, 2011 |
Showing 2 of 2
Hij heeft daarbij flink het schijt aan het adagium ‘Less is more’. ‘Minder is minder’, luidt zijn ijzeren logica en nadat hij die bladzijde na bladzijde beargumenteerd heeft, geef je hem gelijk. Al was het maar om zijn woordenvloed te stoppen.

In dit boek trekt Lanoye alle registers van het Nederlands en het Vlaams open. Een tijdje terug kroonden wij Dimitri Verhulst op deze pagina’s tot ‘dé stylist van de Nederlandse Letteren’. Jammer voor Verhulst, maar die wisselbeker moet hij afgeven. ‘Sprakeloos’ is een feest van taal, een vuurwerk van prachtige zinnen en sappige woorden. Daarbij balanceert Lanoye hier en daar op de grens van de overdaad. De ellenlange beschrijvingen van voornamelijk kleinburgerlijke, Vlaamsche interieurs gaan na een tijdje vervelen.

Maar dat is detailkritiek. Lanoye vraagt zich in ‘Sprakeloos’ meermaals af wat hij nu aan het schrijven is. Is het een roman of is het iets anders? Wij weten het ook niet precies. Wat we wel weten, is dat dit een meesterlijk mooi boek is.
 
Lanoye verkondigt bij wijze van zelfverdediging dat hij een maximalist is die zweert bij de magie van een vuilniswagen 'die zijn scheefhangende laadbak leegt boven een bodemloze afgrond' en dat hij niet houdt van minimalistische, uitgepuurde kunst die volgens hem neerkomt op 'gemakzuchtig bedrog': 'Minder ís minder. En daarmee uit.' Wit is altijd schoon , de meesterlijke moederroman van Leo Pleysier, bewijst echter met grote vanzelfsprekendheid dat minder wel degelijk meer kan zijn.

Te veel is trop en trop is te veel, zoals die andere zelfstandige slager-populist besefte. En ook Lanoye zelf trouwens, zoals hij eerlijk toegeeft: 'Ik ben natuurlijk ook zelf een soort toneelspeler, een gemankeerde, een hopeloze divo zonder rem.' Op het podium werkt Lanoyes magie van de vuilniswagen meestal wel, maar in de romanliteratuur is schrijven maar al te vaak schrappen en durven te remmen.

Dat de jonge Lanoye als proza-auteur wel degelijk kon doseren, bleek trouwens uit zijn autobiografische pareltjes Een slagerszoon met een brilletje en Kartonnen dozen . Spijtig dat de oudere Lanoye daar blijkbaar anders over denkt.
 
Het is haar stilte die hij wil goedmaken in deze op theatrale toon – dat was misschien al opgevallen – geschreven roman. Afgezien van de momenten dat het allemaal al te larmoyant wordt (welbewust over the top is ook over the top) is Lanoye daarin geslaagd: Sprakeloos is onderhoudend en ontroerend. Het is ook een boek waarin toon en inhoud op elkaar aansluiten: het pathos waarmee Lanoye vertelt past bij het rauwe verdriet om een dode ouder. Het is wat dan ‘een monument voor een overleden moeder’ heet en zo zal het wel ergens worden genoemd, waarna de uitgever het op de achterflap van de (welverdiende) tweede druk kan zetten.

Toch is dat het verkeerde etiket. Want veel meer dan zijn moeder onderzoekt Lanoye in Sprakeloos zichzelf. En dan niet de zoon Lanoye, maar de schrijver Lanoye. Achter de schmierende uithalen over hoe dit boek bijna, bijna niet en uiteindelijk wel geschreven kon worden, zie je een schrijver die de balans opmaakt: dit boek gaat over literatuur.
 
Want het lezen van Sprakeloos is uiteindelijk wel de moeite waard. We moeten, al dan niet allitererend en rijmend, door wat wijsheden heen ('Literatuur is loslaten. Schrijven is verdrijven'), maar als Lanoye eenmaal gewoon aan het werk gaat, zet hij op prachtige wijze het aan elkaar geklonken echtpaar neer dat zijn ouders zijn geweest, en van wie eerst de moeder sterft en dan de vader, een man die totaal verknocht was aan zijn vrouw en die er bij zijn zoon voortdurend op aandringt dat hij nu eindelijk eens dat boek over haar schrijft.
 

» Add other authors (2 possible)

Author nameRoleType of authorWork?Status
Tom Lanoyeprimary authorall editionscalculated
Schmitz, VincentEditorsecondary authorall editionsconfirmed
You must log in to edit Common Knowledge data.
For more help see the Common Knowledge help page.
Series (with order)
Canonical title
Original title
Alternative titles
Original publication date
People/Characters
Information from the Dutch Common Knowledge. Edit to localize it to your language.
Important places
Important events
Related movies
Awards and honors
Epigraph
Information from the Dutch Common Knowledge. Edit to localize it to your language.
ni le bien qu'on m'a fait, ni le mal
tout ça m'est bien égal.

edith piaf
non, je ne regrette rien
falling falling
down in silence to the ground

antony and the johnsons
rapture
Dedication
First words
En dit is het relaas van een beroerte, vernietigend als een inwendige blikseminslag, en van de tergende aftakeling die zich daarna twee jaar lang voltrok aan een vijfvoudig moederdier en anateuractrice eersteklas.
Quotations
Information from the Dutch Common Knowledge. Edit to localize it to your language.
Inmiddels had ze, de laatste keer dat ze zich werkelijk een ligbad had gegund, enkel nog uit de tobbe tevoorschijn kunnen klauteren door eerst het waterpeil tot aan het overlooproostertje te laten stijgen, vervolgens op haar hurken te gaan zitten met haar gezicht naar de de betegelde muur toe, zoals een kikvors die zich half onder water opmaakt voor een achterwaartse salto, om zich daarna - in de rug geholpen door haar Roger, die zelf gewrongen stond tussen rand en wand - onder haar oksels te laten optillen tot ze met haar zitvlak op de overgebleven badrand kon zitten. Daarna kon ze zich voorzichtig om haar as draaien, daarbij eerst het ene en dan het andere been over de spekgladde barrière tillend, op het gevaar af tijdens dat ;laatste manoeuvre achterover te schuiven en ruggelings weer dat bad in te kukelen, met haar twee benen omhoog alsook het risico kopje-onder te gaan, of misschien zelfs wel tegen de muur kwakkend haar nek te breken. of minstens haar krakkemikkige ruggengraat, die alleen nog zo'n capriool mankeerde om uiteen te mogen spatten als een legpuzzel op een trampoline....
Last words
Information from the Dutch Common Knowledge. Edit to localize it to your language.
Disambiguation notice
Publisher's editors
Blurbers
Publisher series
Original language
Canonical DDC/MDS

References to this work on external resources.

Wikipedia in English

None

Book description
Haiku summary

No descriptions found.

Familierelaas over de aftakeling van de moeder van de schrijver, wier taalvermogen na een beroerte is geminimaliseerd.

Quick Links

Popular covers

Rating

Average: (4.09)
0.5
1 2
1.5 1
2 2
2.5
3 17
3.5 12
4 50
4.5 19
5 38

Is this you?

Become a LibraryThing Author.

 

About | Contact | Privacy/Terms | Help/FAQs | Blog | Store | APIs | TinyCat | Legacy Libraries | Early Reviewers | Common Knowledge | 138,088,629 books! | Top bar: Always visible