HomeGroupsTalkZeitgeist
Big news! LibraryThing is now free to all! Read the blog post and discuss the change on Talk.
dismiss
This site uses cookies to deliver our services, improve performance, for analytics, and (if not signed in) for advertising. By using LibraryThing you acknowledge that you have read and understand our Terms of Service and Privacy Policy. Your use of the site and services is subject to these policies and terms.
Hide this

Results from Google Books

Click on a thumbnail to go to Google Books.

Loading...

Handboek communities : de kracht van sociale netwerken

by Erwin Blom

MembersReviewsPopularityAverage ratingConversations
294608,383 (3.61)None

None.

None
Loading...

Sign up for LibraryThing to find out whether you'll like this book.

No current Talk conversations about this book.

Showing 4 of 4
Handboek Communities is een helder gechreven boek over sociale media. Het is logisch opgebouwd en vormt een prima introductie voor eenieder die nog niet zo goed thuis is in deze materie.

Voor de kenners is het allemaal gesneden koek. Sinds een jaar is er enorm veel gezegd en geschreven en dan leest dit boek hooguit als een handige samenvatting. Voor de ingewijden had er dus meer "vlees op het bot" mogen zijn.

De lege pagina's tussen de hoofdstukken, de notitiepagina's en quotes maken dat je razendsnel door het boek heen bent. Tegelijk vormen al die loze pagina's meer dan 1/6 van het boek. Ik had daarvoor in de plaats liever wat illustraties gezien om de tekst te verlevendigen. ( )
  EricvO | Aug 12, 2010 |
Erwin Blom (The Crowds, voorheen VPRO) schreef met tientallen deskundigen, vrienden uit sociale netwerken en community vertegenwoordigers in herfst 2009 het Handboek Communities. De kracht van sociale netwerken is de ondertitel. Het boek werd – heel 2.0 – zowel in een traditionele boekvorm (€19,95) via Bruna als een gratis PDF variant uitgebracht.

Samen weten we meer, samen kunnen we meer. Het is een oud principe dat op internet meer op gaat dan waar ook. Dezelfde communicatiemiddelen waarmee vrienden of verenigingen communiceren, vinden hun weg naar bedrijven. Voor iedereen staan er praktijklessen in dit boek. Aan de aanbodzijde van het internet is er geen schaarste meer, de tijd om te consumeren is echter niet toegenomen. Het is die schaarste aan aandacht waar we allemaal mee te maken hebben. Het handboek wil je helpen om jouw aanbod zo goed mogelijk bij de vraag aan te sluiten. Wie start met het idee snel geld te verdienen, maakt volgens Blom een valse start. Creatie, communicatie, samenwerken en personalisatie komen samen in communities rondom passies, belangen of problemen.Internet is geen verzameling toeterende schreeuwers meer tegen wie je kunt praten tot je een ons weegt zonder gehoord te worden, internet is communicatie.

Met name bedrijven denken dat ze met het neerzetten van een platform een community hebben, niet dus. Je hebt wel degelijk een aantal mensen nodig die vanuit passie en kennis actief zijn en de rest meetrekken. Je hebt een lange adem nodig. En je moet openstaan voor reacties en kritiek. Bezint eer ge begint, ook hier. Blom geeft praktijkvoorbeelden van Sara Lee, Sanoma, Slijterijmeisje, Marketingfacts en de band Van Katoen.

Internet anno nu is delen van kennis, delen van passie. Wees niet bang om kennis en informatie weg te geven, maar deel in de overtuiging dat je uiteindelijk alleen maar meer terugkrijgt. Transparantie, incasseringsvermogen en realisme zijn nodig. De voorbeelden van NOS, Seats2Meet, iPhoneClub, Ambtenaar 2.0 en Nujij illustreren dit.

En hoewel de auteur waakt voor het suggereren van instant succes, biedt hij diverse checklists voor de stappen:

1. wie wil je bereiken?
2. waarom bij jou?
3. wat is het bindende element?
4. wat wil je bereiken?

Waarom zou het pub liek actief word en? Contact, expressie, krachtenbundeling, reputatie, beloning. Tom Coates van Yahoo wees ooit op het bestaan van de drietrapsraket tot community succes:

1. zorg ervoor dat de community van waarde is voor het individu.
2. zorg dat de waarde van de community toeneemt als de bezoeker met vrienden of gelijkgestemden gaat delen.
3. laat de optelsom van activiteit ook van waarde zijn voor de passieve bezoeker.

Hoe? Door te luisteren, te vertellen en het gesprek aan te gaan. In het handboek staan zowel praktische gereedschappen als voorbeelden van Mobypicture, Raboblog, Sellaband en Redesignme.

Content is king, dus zorg voor goede inhoud, garandeer regelmaat en besef, dat het proces een product is (je mag gedachtenflarden delen, interviews publiceren en later met een tegenovergesteld verhaal komen). De optelsom van ideeën, meningen en de reacties daarop vormt uiteindelijk het verhaal. Kijk naar je publiek, maak je site ’social’, je inhoud deelbaar en benut de kracht van het netwerk. Hou het simpel, overvraag niet.

Blom legt eenvoudige principes rond community management uit en illustreert ze met de Adobe User Group, Wij bouwen een wijk en de Whedonesque community.

Wie toch geld wil verdienen, heeft potentiële directe inkomstenbronnen (advertenties, affiliates, sponsoring, abonnementen, premium accounts, merchandise) als – misschien onverwachte – indirecte bronnen als doorgifte / verkoop van data en afgeleide nieuwe producten of offline versies.
Communities leiden tot kostendaling, maar hebben zelf ook kosten. De auteur laat zien hoe je het rendement op je site kunt meten. Voorbeelden van Zygomatic en Garageselect sluiten de rij.

De toekomst van social media? Wat Erwin Blom betreft ’simpel’: “we spreken straks weer gewoon over media. We laten het voorvoegsel social vallen. Omdat het dan niet alleen voor de voorhoede van de media, maar voor iedereen de gewoonste zaak van de wereld is dat op sites de input, kennis en kunde van het publiek centraal staan.” ( )
  hjvanderklis | Dec 29, 2009 |
Mooi vormgegeven boek, leuk omdat er veel twittercontacten naar voren komen en ook oude kennissen van vroeger. Maar dat is een persoonlijke noot.

Eigenlijk zou dit boek overbodig moeten zijn. Hoe voorkom je dat je kopje onder gaat in je eigen publiek en benut je de kracht van je 'community' tbv productverbetering, publieksbereik of gewoon een hogere omzet. Dit boek zegt het ook het begint met 1 ding en dat is passie. ( )
  sjjk | Dec 2, 2009 |
Wie op internet een rol van betekenis wil spelen, stelt het publiek centraal. Het deelnemen aan communities en social media is voor steeds grotere groepen mensen een dagelijks terugkerend fenomeen. Bloggen, hyven en twitteren zijn werkwoorden geworden. Bedrijven, verenigingen, belangenorganisaties en overheidsinstellingen zien nog lang niet altijd het enorme potentieel van online communities en de positieve effecten die ze met het creëren van een community kunnen bereiken.

Erwin Blom stond aan de wieg van talrijke succesvolle sites en communities. In zijn boek geeft hij tal van best practices uit het rijke onlinemedialandschap en laat hij zien waarom bepaalde sites groot zijn geworden. Hij ontwikkelde een Social Media Model waarmee u zelf een succesvolle community kunt starten.

Erwin Blom heeft wat screenshots verzameld om het verhaal uit te beelden. Dankzij social media en zonder kosten aandacht voor een boek dat nog moet uitkomen. Mond-tot-mond-reclame is zo oud als de weg naar Rome, maar de huidige media vergroten de snelheid en het bereik:
  vpod2009 | Oct 27, 2009 |
Showing 4 of 4
no reviews | add a review
You must log in to edit Common Knowledge data.
For more help see the Common Knowledge help page.
Series (with order)
Canonical title
Original title
Alternative titles
Original publication date
People/Characters
Important places
Important events
Related movies
Awards and honors
Epigraph
Dedication
First words
Quotations
Last words
Disambiguation notice
Publisher's editors
Blurbers
Publisher series
Original language
Canonical DDC/MDS

References to this work on external resources.

Wikipedia in English

None

No library descriptions found.

Book description
Haiku summary

Quick Links

Popular covers

Rating

Average: (3.61)
0.5
1
1.5
2
2.5 1
3 2
3.5
4 6
4.5
5

Is this you?

Become a LibraryThing Author.

 

About | Contact | Privacy/Terms | Help/FAQs | Blog | Store | APIs | TinyCat | Legacy Libraries | Early Reviewers | Common Knowledge | 147,979,122 books! | Top bar: Always visible