HomeGroupsTalkZeitgeist
Hide this

Results from Google Books

Click on a thumbnail to go to Google Books.

Handelaars in onrust : de strijd om de macht…
Loading...

Handelaars in onrust : de strijd om de macht bij de Nederlandse Spoorwegen

by Arie van der Zwan

MembersReviewsPopularityAverage ratingConversations
521,436,638 (2.5)None

None.

None
Loading...

Sign up for LibraryThing to find out whether you'll like this book.

No current Talk conversations about this book.

Showing 2 of 2
Een stukje geschiedenis van De Nederlandse Spoorwegen.

Een ambitieus spoorwegbedrijf dat op een breukvlak van technologische en strategische inzichten, van de overheid haar zelfstandigheid verkrijgt op een moment dat ook noodzakelijke moderniseringen moeten worden doorgevoerd. Waarbij ook nog komt dat diezelfde overheid weliswaar privatiseert, doch door middel van het opleggen van inspanningsverplichtingen een stevige vinger in de pap houdt. Ziedaar de tekening van een ongunstig gesternte.
Vanaf 1995 is het gaan rommelen bij dit vervoersbedrijf. Niet in de laatste plaats doordat bij onderhandelingen over een nieuwe organisatie en een efficiëntere bedrijfsvoering alle daarbij betrokken partijen een andere koers wensten te varen. De concernleiding wilde tegen elke prijs het bedrijf ‘beursklaar’ maken, de vakbonden trapten op de rem en de overheid wilde haar invloed niet ongecondioneerd van de hand doen. Het vacuüm dat toen ontstond werd moeiteloos opgevuld door personeelscollectieven die op sommige momenten het bedrijf letterlijk en figuurlijk lamlegden. De protesten rond ‘het rondje om de kerk’ verdeelden de partijen tot op het bot en verziekten niet alleen de onderlinge verhoudingen, doch masseerden ook de publieke opinie.

Van der Zwan heeft over dit stukje bedrijfsgeschiedenis -hij was commissaris bij de NS- een informatief boek geschreven dat inzicht wil verschaffen over het mechanisme van machtsuitoefening bij het nastreven van wijzigingen in een bedrijfscultuur.
Hoewel ik had verwacht dat de spelers door hem wat meer ontleed zouden worden, is de schrijver toch wel in zijn opzet geslaagd. Maar niet meer dan dat. ( )
  deklerk | Mar 14, 2010 |
Zelden werd met zo veel publieke belangstelling de handel en wandel van een bedrijf gevolgd als die van de Nederlandse Spoorwegen rond de eeuwwisseling. Het conflict om het ‘rondje om de kerk’ werd dagelijks voor de camera’s uitgevochten door onder anderen minister Tineke Netelenbos, NS-directievoorzitter Hans Huisinga, personeelsaanvoerder Dick van der Meulen en de voorzitter van de raad van commissarissen, Jan Timmer. De machtsstrijd leidde tot intriges, vertragingen en stakingen, kortom, een algehele malaise op het spoor.

In dit boek laten de betrokkenen zich voor het eerst vrijelijk uit over de gang van zaken. Arie van der Zwan- ooit zelf commissaris bij de NS – geeft een haarscherp beeld van de strijd, ook achter de schermen. Zijn relaas begint bij de privatisering van de NS in 1995 en eindigt met de problematiek rond de verlenging van het contract met de overheid, waarover het kabinet in 2010 een beslissing neemt.

Inhoudsopgave
1. ‘Het rondje om de kerk’- de teerling geworpen
2. Marktwerking: botsing van ambities en reflexen (1992-2000)
3. Verzuring: van arbeidsconflict naar machtsstrijd (2001)
4. Regime change: hoe de NS zichzelf opnieuw moesten uitvinden
5. Strategische ambities NS: grote speler worden

Achtergrond
Verantwoording
Geraadpleegde bronnen
Personenregister
  Documentatie | Feb 19, 2010 |
Showing 2 of 2
no reviews | add a review
You must log in to edit Common Knowledge data.
For more help see the Common Knowledge help page.
Series (with order)
Canonical title
Original title
Alternative titles
Original publication date
People/Characters
Important places
Important events
Related movies
Awards and honors
Epigraph
Dedication
First words
Quotations
Last words
Disambiguation notice
Publisher's editors
Blurbers
Publisher series
Original language

References to this work on external resources.

Wikipedia in English

None

Book description
Haiku summary

No descriptions found.

No library descriptions found.

Quick Links

Swap Ebooks Audio

Popular covers

Rating

Average: (2.5)
0.5
1
1.5
2
2.5 1
3
3.5
4
4.5
5

Is this you?

Become a LibraryThing Author.

 

About | Contact | Privacy/Terms | Help/FAQs | Blog | Store | APIs | TinyCat | Legacy Libraries | Early Reviewers | Common Knowledge | 119,595,835 books! | Top bar: Always visible