HomeGroupsTalkZeitgeist
Hide this

Results from Google Books

Click on a thumbnail to go to Google Books.

Den bästa av världar : skapelse, slump,…
Loading...

Den bästa av världar : skapelse, slump, apokalyps, död

by Ulf Danielsson

MembersReviewsPopularityAverage ratingConversations
121768,668 (3.75)None

None.

None
Loading...

Sign up for LibraryThing to find out whether you'll like this book.

No current Talk conversations about this book.

Var skall jag sortera in Ulf Danielssons Den bästa av världar? Skall jag utifrån dess beskrivningar av modern fysik (den gamla vanliga populärvetenskapliga uppsättningen: en del partikelfysik, lite kvant, lite relativitetsteori) ställa den bland andra naturvetenskapliga böcker, skall jag ta fasta på dess försök att förstå människans roll och dess framtid och ställa den i filosofihyllan , eller skall jag kanske ta dess angrepp på organiserad religion och ställa den bland debattböckerna? En knepig fråga, men inte lika knepig som den som gjort att boken skrivits: vad är människans roll i universum? Är allt bara slump? (»ja, såvitt vi kan förstå«, svarar Danielsson.) Hur kan vi veta något över huvudtaget?

Fast det blev nog lite för enkelt: ämnet för boken verkar lite diffusare än så, och Danielsson förklarar som sagt både modern fysik och ger sig på att attackera kreationister, tala om livets skörhet och vart det kommer ta vägen. Somligt av detta klara han bra, annat blir småfånigt (som när han gissar att människans framtid antingen kommer gestalta sig som borgerna i Star Trek, som i The Matrix eller som i – Sagan om ringen), och även om han i bokens sista kapitel säger sig stå för en syn på religion och andlighet som jag kan skriva under på – diskutera gärna moralfrågor, men förvänta er inte att det att ni påstår er ha en viss gud på er sida kommer ses som ett stöd, och håll er för allt i världen från att klampa in på vetenskapens område – så har denna tidigare genererat både rätt tillåtande stycken och vad som sett ut som direktattacker på religionen, en splittring som inte ger pluspoäng.

Fysiken i sig är för det mesta redigt beskriven, även om jag starkt ifrågasätter att han påstår att Stora smällen var det som skedde precis efter det att universums inflationsfas avstannat (Danielsson är dock den som arbetar med området, så hans auktoritet är klart överlägsen min). Annars är det som vanligt i att populärvetenskapliga böcker lite tråkigt att fysik nästan enbart framstår som högenergifysik, trots att denna är ett ganska begränsat forskningsområde (om också ett av de mest filosofiskt intressanta: upptäckten av jättemagnetoresistans må ha varit viktig nog att ge nobelpris, men den har knappast fått någon att ifrågasätta sin roll i skapelsen).

På det hela taget är Den bästa av världar en intressant och välskriven bok som lyckas röra sig över stora områden, dock kanske utan att riktigt lyckas knyta ihop dem till en tydlig helhet (För tillfället har den placerats i hyllan för essäsamlingar, men det kan komma att ändras). Rekommenderas den intresserade av fysik och filosofi. ( )
  andejons | Apr 19, 2010 |
Ulf Danielsson heter en fysikprofessor från Uppsala som skriver som en ängel.
added by andejons | editExpressen, Lars Gustafsson (Jun 19, 2008)
 
Det är inte riktigt populärvetenskap, snarare en rätt så personlig ansats att dela med sig av en kunskap som kräver sin författare för att få en (av undersökningar att döma) växande skara naturvetenskapliga analfabeter på kroken.
 
Ulf Danielsson är en stor berättare, som man kanske måste vara för att hantera the greatest story ever told i en liten populärvetenskaplig pärla.
 
You must log in to edit Common Knowledge data.
For more help see the Common Knowledge help page.
Series (with order)
Canonical title
Original title
Alternative titles
Original publication date
People/Characters
Important places
Important events
Related movies
Awards and honors
Epigraph
Dedication
First words
Quotations
Last words
Disambiguation notice
Publisher's editors
Blurbers
Publisher series
Original language

References to this work on external resources.

Wikipedia in English

None

Book description
Haiku summary

No descriptions found.

No library descriptions found.

Quick Links

Swap Ebooks Audio

Popular covers

Rating

Average: (3.75)
0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5 1
4 1
4.5
5

Is this you?

Become a LibraryThing Author.

 

About | Contact | Privacy/Terms | Help/FAQs | Blog | Store | APIs | TinyCat | Legacy Libraries | Early Reviewers | Common Knowledge | 119,444,870 books! | Top bar: Always visible