HomeGroupsTalkZeitgeist
Hide this

Results from Google Books

Click on a thumbnail to go to Google Books.

En het vergeten zo lang.. by Pauline Slot
Loading...

En het vergeten zo lang.. (2010)

by Pauline Slot

MembersReviewsPopularityAverage ratingConversations
205515,329 (3.85)None
Member:CurlyUP
Title:En het vergeten zo lang..
Authors:Pauline Slot
Info:
Collections:Your library
Rating:
Tags:Biografie, Maria Hagenaar, Pablo Neruda

Work details

En het vergeten zo lang : roman by Pauline Slot (2010)

None.

None
Loading...

Sign up for LibraryThing to find out whether you'll like this book.

No current Talk conversations about this book.

Dutch (4)  English (1)  All (5)
Mooi geschreven, tragisch verhaal over het lot van Maruca Hagenaar, de eerste vrouw van Pablo Neruda. In welluidende zinnen wordt het levensverhaal van de lange Indische vrouw geschreven, die behalve een strijd met haar man ook een strijd moest voeren op de verschillende plekken in de geschiedenis, de onafhankelijkheid van West-Indie, Franco, WO-2, de revolutie in Chili. En ook nog een blik geeft in literaire levens van Neruda en Frederico Gracia Lorca.

Het lijkt compleet en is het toch niet! Na het schrijven van deze biografie kwam men erachter dat Maruca óók nog vast heeft gezeten in Westerbork! Ik las het hier: http://bevrijdingsportretten.nl/portret/maruca-reyes-hagenaar/ Het is Pauline Slot nauwelijks kwalijk te nemen. Het is fantastisch dat ze Maruca Hagenaar een plaats in de geschiedenis heeft gegeven. ( )
  sjjk | Jan 2, 2017 |
Geen snippet, maar opmerking van pgcm: via de link kun je een naar een radio-interview luisteren met Pauline Slot over deze roman. Aanbevolen (PGCM)
added by PGCM | editVRT Radio
 

Slot’s erg mooie fictieve roman is gebaseerd op een indrukwekkende verzameling van historische feiten. Hoewel de ongelukkige hoofdpersoon soms meer medelijden dan sympathie opwekt, voelen we uiteindelijk wel met haar moeizame levensstrijd mee. De roman geeft ook een aardig beeld van Neruda’s bezigheden en karakter, zij het van een eenzijdig perspectief, in de periode 1930-1965. In de titel heeft Slot haar liefde voor Neruda’s gedichten weten te combineren met de kern van Maruca’s leven:

Ya no la quiero, es cierto, pero tal vez la quiero.
Es tan corto el amor, y es tan largo el olvido
 
Had dit zelf al hartverscheurende verhaal alleen door Pauline Slot verteld kunnen worden? Nee. Ook bij andere auteurs was het vast in goede handen geweest. Dat neemt niet weg dat Slot het, afgezien van die onmatig gedoseerde inleiding, goed gedaan heeft. Zij heeft Maruca een stem gegeven, waarmee nu haar radeloosheid weerklinkt, haar verdriet, maar ook haar onbenul en naïviteit. Slot heeft haar opgegraven, tot leven gewekt, haar karakter gegeven en dit in dramatisch opzicht uitgediept. Zou Neruda over het hoofd gezien hebben dat Maruca in potentie een prachtpersonage was?
 
Zo ontspon zich voor Reyes een tragisch leven dat geheel in het teken stond van verlies. Met als dieptepunt het overlijden van hun 8-jarig dochtertje, dat in Gouda werd begraven. Slot: “Terwijl Neruda de mensheid bezong in zijn poëzie, liet hij zijn vrouw in feite gewoon zitten met dat dode kind. Het was heel duidelijk dat Maria op een gegeven moment werd gereduceerd tot een soort blok aan het been van Neruda, met al zijn succes.”

Intrigerend voor Slot was vooral hoe een mens omgaat met zo’n serie aan verliezen. Slot: “In Spanje ging hun huwelijk definitief mis. Terwijl hij aan een onophoudelijke triomftocht bezig is, blijft zij naar hem hunkeren. Voor haar was er slechts verlies, voor hem enkel winst. Hoe je daarmee omgaat, vind ik heel interessant.”
 
You must log in to edit Common Knowledge data.
For more help see the Common Knowledge help page.
Series (with order)
Canonical title
Information from the Dutch Common Knowledge. Edit to localize it to your language.
Original title
Alternative titles
Original publication date
Information from the Dutch Common Knowledge. Edit to localize it to your language.
People/Characters
Important places
Information from the Dutch Common Knowledge. Edit to localize it to your language.
Important events
Information from the Dutch Common Knowledge. Edit to localize it to your language.
Related movies
Awards and honors
Epigraph
Information from the Dutch Common Knowledge. Edit to localize it to your language.
De liefde is zo kort, en het vergeten zo lang.
Pablo Neruda, Twintig liefdesgedichten en een wanhoopslied, gedicht XX
Dedication
First words
Information from the Dutch Common Knowledge. Edit to localize it to your language.
De mensen tussen wie Maruca haar hele leven had gewoond leken niet te kunnen wachten tot ze ging, zoveel werd er getoost op haar vertrek.
Quotations
Information from the Dutch Common Knowledge. Edit to localize it to your language.
De lucht was kobaltblauw. Op een pad dat parallel liep aan het spoor tussen Den Haag en Gouda lagen waterplassen als kwik te krimpen in de kou. Een sloot leek met goud bedropen, rietstengels waren gedoopt in koper, rood en geel. De wintermiddag maakte de wereld tot een smederij waarin het vuur ging dopen. Aan een groep beuken roestte ongevallen blad.
Last words
Disambiguation notice
Publisher's editors
Blurbers
Publisher series
Original language

References to this work on external resources.

Wikipedia in English

None

Book description
Maria Hagenaar, in Nederlands Indië geboren en getogen, trouwt midden jaren dertig vorige eeuw met Neftalí Reyes, een Chileens ambtenaar, consul voor dat land in Batavia. Neftalí is op dat moment in Spaanssprekende landen al een bekend dichter onder de naam Pablo Neruda. Na enkele miskramen bevalt Maria (Maruca genoemd door haar man) enkele jaren later van een gehandicapte dochter. Malva Marina. Het echtpaar woont dan in Barcelona en het huwelijk is in feite al kapot, al beseft Maruca dat niet ten volle. Het geestelijk en lichamelijk gehandicapte kindje is al van voor haar geboorte tot de dood van Maruca, het allerbelangrijkste in het leven van Maruca. Beter gezegd het enige wezen waar ze altijd onvoorwaardelijk van is blijven houden.
Haiku summary

No descriptions found.

No library descriptions found.

Quick Links

Swap Ebooks Audio

Popular covers

Rating

Average: (3.85)
0.5
1
1.5
2
2.5
3 1
3.5 2
4 6
4.5 1
5

Is this you?

Become a LibraryThing Author.

 

You are using the new servers! | About | Privacy/Terms | Help/FAQs | Blog | Store | APIs | TinyCat | Legacy Libraries | Early Reviewers | Common Knowledge | 115,196,137 books! | Top bar: Always visible