HomeGroupsTalkZeitgeist
This site uses cookies to deliver our services, improve performance, for analytics, and (if not signed in) for advertising. By using LibraryThing you acknowledge that you have read and understand our Terms of Service and Privacy Policy. Your use of the site and services is subject to these policies and terms.
Hide this

Results from Google Books

Click on a thumbnail to go to Google Books.

Untimely Meditations by Friedrich Nietzsche
Loading...

Untimely Meditations

by Friedrich Nietzsche

MembersReviewsPopularityAverage ratingMentions
628115,448 (3.94)5

None.

None
Loading...

Sign up for LibraryThing to find out whether you'll like this book.

No current Talk conversations about this book.

» See also 5 mentions

Cultuur, geschiedenis, filosofie en muziek, die vier grote thema's grijpt Nietzsche in Oneigentijdse beschouwingen (1873-1876) successievelijk aan om zichzelf een podium als cultuurfilosoof te verschaffen.
In het eerste polemische stuk wordt het in Nietzsches ogen schrijnende gebrek aan cultuur in Duitsland in de persoon van de destijds bekende, knusse zondagstheoloog David Friedrich Strauss aan de kaak gesteld.
'Over nut en nadeel van de geschiedenis voor het leven' is een inmiddels klassiek essay over geschiedenis, cultuur, traditie en canonvorming. Aan de hand van een kritiek op de historiserende geest van de negentiende eeuw ontwikkelt Nietzsche verschillende opvattingen over hoe wij op een creatieve manier met de geschiedenis kunnen omgaan.
In 'Schopenhauer als opvoeder' en 'Richard Wagner in Bayreuth' dient Nietzsches ogenschijnlijke lofzang op zijn twee grote voorbeelden als dekmantel om zijn eigen missie als toekomstduider en cultuurvernieuwer in de steigers te zetten.

Recensie(s)

In de jaren 1873-1876 schreef Nietzsche onder de titel 'Unzeitgemässe Betrachtungen' vier van de twaalf essays die hij oorspronkelijk gepland had. In fel verzet tegen een ingeslapen burgermanscultuur, en in even fel verlangen naar het genie dat nieuwe wegen wijst, vernietigt hij met de ene hand, en verheerlijkt hij met de andere. De eerste twee beschouwingen, resp. over de theoloog David Friedrich Strauss en over nut en nadeel van de geschiedenis, zijn vernietigend; in de beide andere verheerlijkt hij zijn helden: Schopenhauer en Wagner, al was zijn verering voor Wagner op dat moment al op zijn retour. De werken van Nietzsche hebben in de loop in der tijd zwaar te lijden gehad van ingrepen van tekstbezorgers; pas sinds de kritische uitgave van Colli en Montinari uit 1988 hebben we een betrouwbare grondtekst. Vandaar dat in de tien delen van de Nietzsche-bibliotheek van de Arbeiderspers, waar dit er een van is, de eerdere vertalingen van Hawinkels en Graftdijk deskundig zijn herzien. Dit deel bevat een kort nawoord en beknopt notenapparaat.
  aitastaes | May 23, 2016 |
no reviews | add a review
You must log in to edit Common Knowledge data.
For more help see the Common Knowledge help page.
Series (with order)
Canonical title
Original title
Alternative titles
Original publication date
People/Characters
Important places
Important events
Related movies
Awards and honors
Epigraph
Dedication
First words
Quotations
Last words
Disambiguation notice
Publisher's editors
Blurbers
Publisher series
Original language

References to this work on external resources.

Wikipedia in English (3)

Book description
Haiku summary

Amazon.com Product Description (ISBN 0521585848, Paperback)

The four early essays in Untimely Meditations are key documents for understanding the development of Nietzsche's thought and clearly anticipate many of his later writings. They deal with such broad topics as the relationship between popular and genuine culture, strategies for cultural reform, the task of philosophy, the nature of education, and the relationship among art, science and life. This new edition presents R. J. Hollingdale's translation of the essays and a new introduction by Daniel Breazeale, who places them in their historical context and discusses their significance for Nietzsche's philosophy.

(retrieved from Amazon Thu, 12 Mar 2015 18:06:12 -0400)

(see all 3 descriptions)

No library descriptions found.

Quick Links

Popular covers

Rating

Average: (3.94)
0.5
1 2
1.5
2 2
2.5 1
3 9
3.5 3
4 16
4.5
5 19

Is this you?

Become a LibraryThing Author.

 

About | Contact | Privacy/Terms | Help/FAQs | Blog | Store | APIs | TinyCat | Legacy Libraries | Early Reviewers | Common Knowledge | 127,188,766 books! | Top bar: Always visible