Picture of author.

Henri Bergson (1859–1941)

Author of Creative Evolution

153+ Works 4,647 Members 46 Reviews 12 Favorited

About the Author

Born in Paris in 1859 of Jewish parents, Henri Bergson received his education there and subsequently taught at Angers and Clermont-Ferraud before returning to Paris. He was appointed professor of philosophy at the College de France in 1900 and elected a member of the French Academy in 1914. Bergson show more developed his philosophy by stressing the biological and evolutionary elements involved in thinking, reasoning, and creating. He saw the vitalistic dimension of the human species as being of the greatest importance. Bergson's writings were acclaimed not only in France and throughout the learned world. In 1927 he was awarded the Nobel Prize for literature. In defiance of the Nazis after their conquest of France, Bergson insisted on wearing a yellow star to show his solidarity with other French Jews. Shortly before his death in 1941, Bergson gave up all his positions and renounced his many honors in protest against the discrimination against Jews by the Nazis and the Vichy French regime. (Bowker Author Biography) show less

Works by Henri Bergson

Creative Evolution (1907) 914 copies
Matter and Memory (1896) 760 copies
Mind-Energy (1919) 92 copies
Dreams (1901) 47 copies
Mémoire et vie (1975) 46 copies
Oeuvres (1959) 14 copies
Selections from Bergson; (1949) 10 copies
Bergson (1996) 9 copies
L'âme et le corps (2000) 5 copies
L'energia spirituale (2008) 4 copies
L'intuition philosophique (1911) 4 copies
La conscience et la vie (2011) 4 copies
Metafizik Dersleri (2014) 4 copies
Bergson - Sa vie, son oeuvre, sa philosophie (1950) — Author — 4 copies
OBRAS ESCOGIDAS 3 copies
Os Pensadores 3 copies
Henri Bergson (2015) 3 copies
E qeshura 2 copies
Opere 1889-1896 2 copies
Storia dell'idea di tempo (2019) 2 copies
Fantasmi 2 copies
La energia espiritual (2012) 2 copies
La Risa. 1 copy
uvres / 1 copy
Works of Henri Bergson (2013) 1 copy
Lezioni di metafisica (2018) 1 copy
Correspondances (2002) 1 copy
Écrits philosophiques (2011) 1 copy
Opere 1 copy
INTELIGENCIA, LA (2014) 1 copy
RISA, LA 1 copy
OEuvres (Tome 1) (2015) 1 copy
Oeuvres (Tome 2) (2015) 1 copy
lecons clermontoises (2003) 1 copy

Associated Works

Tagged

Common Knowledge

Members

Reviews

Vepra përbëhet nga një sërë esesh të shkruara në vitet 1903-1923, dhe përbëhet njëkohësisht nga një hyrje në metafizikë, një autobiografi filozofike e autorit dhe një kritikë tërësore të filozofisë.

Henri-Louis Bergson (1859-1941) lindi në Paris, i dyti ndër shtatë fëmijë, nga prindër hebrenj me origjinë polake dhe angleze. Fillimisht studioi matematikë, por më pas u fut në École Normale për letra dhe filozofi. Shkroi gjerësisht për çështje të ontologjisë dhe metafizikës dhe në gjallje gëzoi popullaritet të pazakontë për një filozof, për ta humbur mandej ndikimin rreth viteve 1940. Vepra e tij rifitoi vëmendje veçanërisht pas vitit 1966, që përkon me intersimin e Gilles Deleuze dhe konceptin bergsonian të “shumësisë” (multiplicité).… (more)
 
Flagged
BibliotekaFeniks | Dec 6, 2023 |
 
Flagged
DanielSTJ | 12 other reviews | Nov 20, 2023 |
 
Flagged
luvucenanzo06 | 12 other reviews | Sep 9, 2023 |
 
Flagged
luvucenanzo06 | 12 other reviews | Sep 8, 2023 |

Lists

Awards

You May Also Like

Associated Authors

Statistics

Works
153
Also by
5
Members
4,647
Popularity
#5,429
Rating
½ 3.7
Reviews
46
ISBNs
609
Languages
23
Favorited
12

Charts & Graphs