HomeGroupsTalkZeitgeist
  • LibraryThing
  • Book discussions
  • Your LibraryThing
  • Join to start using.

L'estany de foc de Silvestre Vilaplana

Club de lectura en Català

Join LibraryThing to post.

This topic is currently marked as "dormant"—the last message is more than 90 days old. You can revive it by posting a reply.

1gamoia
Dec 14, 2010, 6:04pm Top

Últimament estem una mica ensopits. Us proposo doncs comentar l'últim de Bromera del programa Crítics Matiners, L'estany de foc de Silvestre Vilaplana.

És d'aquelles novel·les per llegir d'una revolada. Sang i fetge. Persecució. I, de fons, València. I molts elements històrics.

Algú s'anima?

2aniol
Dec 31, 2010, 8:50am Top

M'ha decepcionat la poca profunditat en el tema teològic de la bíblia... del protestantisme i les heretgies no se n'explica res més enllà de les traduccions de la Bíblia, i més quan en un moment l'inquisidor castellà parla dels alemanys però no diu res sobre el protestantisme. M'ha mancat aquesta explicació potser per entendre perquè de sobte es pretén fer una traducció de la Bíblia a la llengua "vulgar", fet no gens aïllat dins l'ambient religiós de l'època.
També m'ha incomodat una mica el tema jueus-cristians-musulmans, trobo que potser no s'ha donat una visió prou justa al tema dels musulmans ni tampoc al tema del poble. Potser s'ha donat una visió massa càndida dels jueus, i molt fosca dels musulmans, quan jo no puc diferenciar el tractament de cada religió ja que les dues aporten coneixements i riquesa a la població peninsular més enllà de la religió, i acaben sent perseguits igual. És possible que no sigui gens objectiu amb aquesta observació degut a que em trobi influït pel conflicte actual de Palestina, però a veure si algú més també ho ha vist això en el llibre i no és simple "paranoia" meva. El tema cristians seria més el tema del poble, que almenys jo l'he vist com una massa anònima, vaja, la visió que un pot tenir-ne si agafa al peu de la lletra els documents oficials, però que no hauria de ser així, el poble té entitat i també pensa però per intentar saber què pensa s'ha de llegir les informacions històries buscant-ne el que no es diu explícitament. Aquest és l'apartat que potser en puc fer la crítica més dura.
Tot i que ja sé que és una novel·la que ha de ser lleugera, i que no puc pretendre que sigui un totxo profund que ho expliqui tot, però me n'esperava potser una mica més de tot plegat.

De moment ho deixo aquí a veure si algú més comenta.

3gamoia
Dec 31, 2010, 3:00pm Top

Jo me'l vaig llegir d'una tacada, com a novel·la d'acció i en aquest sentit trobo que funciona molt bé.

Pel que fa al rerefons històric reconec que desconeixia totalment els fets a què es refereix i l'ambient de la València d'aquella època. M'ha sobtat el protagonisme de la comunitat jueva conversa. En el transcurs de la novel·la es mostra la profunda divisió social i els diferents estaments. Hi ha segregació segons l'origen i els moriscos ocupen la franja més baixa. Curiosament els personatges cristians de soca-rel apareixen poc i són tots extremadament antipàtics i classistes. Potser era així, vés a saber.

En tot cas, sembla que la història de la persecució de la Bíblia valenciana és veritable i que l'autor sols hi afegeix els elements de ficció per a fer-ne una novel·la. Fa venir ganes de saber-ne més.

4aniol
Edited: Jan 3, 2011, 4:20pm Top

Vaig a completar la meva part de crítica dura amb un fragment d'un article que estava fent servir ara per un Pràctica:
«Hauríem també de preguntar-nos perquè existeix aquesta animadversió vers el poble d’Israel i no vers els musulmans que habitaven a la Corona d’Aragó. La resposta és ben simple. Malgrat ésser tractats amb els mateixos tipus d’exclusió –la territorial, la visual- els primers detentaven encara un cert poder polític, més encara econòmic i cultural; els segons, en canvi, no eren res més que gent vençuda.»
CUADRADA, Coral, “Pobresa, marginació i sexe a l’edat mitjana”, en Daniel Piñol (coord.), La història dels altres. Exclusió social i marginació a les comarques tarragonines (segles XIII-XX),
Tarragona, Publicacions del Cercle d’Estudis Històrics i Socials Guillem Oliver, 2003, pg. 13

5gamoia
Edited: Sep 6, 2011, 6:13pm Top

Si heu llegit el llibre i us ve de gust conèixer l'autor, en Silvestre Vilaplana anirà a Barcelona amb motiu de la Setmana del llibre en català. Presentarà la novel·la el diumenge 18 de setembre de 2011 a les 12.30 h, a l'espai Rotonda de la paraula.

La web de la Setmana del llibre en català: http://www.lasetmana.cat

6gamoia
Edited: Feb 20, 2012, 3:49pm Top

En Silvestre Vilaplana acaba de publicar una nova novel·la de títol El quadern de les vides perdudes que m'ha impactat força. No té res a veure amb la novel·la històrica. És novel·la negra psicològica.

Us deixo l'enllaç a la fitxa de l'editor on trobareu un tràiler i el quadern amb les citacions. Si algú s'engresca i té ganes de tertúlia, ja sabeu on fer-la petar ;-)

7gamoia
Apr 7, 2013, 5:35pm Top

Acabo de llegir la novel·la La Bíblia valenciana de Rafael Tasis on aquest incunable també ocupa el lloc central de la trama. És una novel·la de policies i serenos ambientada a Ciutat Vella de Barcelona a principis del segle XX. Els personatges es belluguen en l'entorn dels llibreters de vell i dels bibliòfils. M'ha agradat força.

Group: Club de lectura en Català

73 members

358 messages

About

This topic is not marked as primarily about any work, author or other topic.

You are using the new servers! | About | Privacy/Terms | Help/FAQs | Blog | Store | APIs | TinyCat | Legacy Libraries | Early Reviewers | Common Knowledge | 115,169,519 books! | Top bar: Always visible