Wat is het verschil tussen jeugdliteratuur en volwassenenliteratuur?

TalkBoekenfeest

Join LibraryThing to post.

Wat is het verschil tussen jeugdliteratuur en volwassenenliteratuur?

This topic is currently marked as "dormant"—the last message is more than 90 days old. You can revive it by posting a reply.

1Leesfeest
Apr 8, 2011, 10:33 am

This message has been deleted by its author.

2Anna19
May 16, 2011, 3:17 pm

Recensie

Cynthia Voigt – Met het mes op tafel

Schrikbarend goed!

De voorkant en de titel zeggen al genoeg. Het laat zien dat het om een ingrijpend verhaal gaat. Iedere keer als ik terug denk aan het verhaal, voel ik de spanning in het boek. Dit merk je al, zo gauw je de allereerste zinnen leest. “Ze legde het overlevingsmes op tafel. Het wees naar hem aan de andere kant. Ze kon niet ademen.” Een fantastisch begin en het leest zo weg.

Prachtig dat het verhaal in één dag wordt verteld, terwijl het probleem zich al veel langer afspeelt. Moeder weet van Tish geheim, maar doet er niets aan. Iedereen weet dat Tish niet de waarheid spreekt en alleen maar staat te liegen. Probeer daar maar eens tussen te komen. Je voelt zo goed de emoties die Tish heeft dat je zou willen dat je in het boek kon stappen. Het verbaast je, als lezer zijnde, dat er toch nog hoop is. Chrissie is hier een belangrijke schakel in, maar Tish wil het niet weten en duwt haar weg.

Op het eind zit je met allerlei vragen die je niet beantwoord krijgt. Met name deze zin roept vragen op: “Ze keek over haar rechterschouder, over haar linker. Ze voelde de leegte achter zich.” Wat zal haar stiefvader gaan doen? Dit boek is echt een aanrader, want het neemt je helemaal mee naar haar wereld en je weet alleen haar gedachten.

In de klas kan dit boek ook goed worden gebruikt als er mensen zijn die worden gepest. Het is weliswaar een iets ander thema, maar het zal bij iedereen grote indruk achterlaten. Daar ben ik van overtuigd!

3Leesfeest
May 31, 2011, 3:35 pm

Dit is op zich een prima bespreking, maar je zou iets meer woorden kunnen gebruiken, zodat de lezer je beter kan volgen. Leuk dat je opent met je eigen leeservaring en vertelt wat het boek met je doet. Dat komt overtuigend over. Later bespreek je de vertelde tijd, de opbouw van het verhaal en de geloofwaardigheid van de emoties. Je geeft aan waar de spanning vandaan komt: door wat Tish weet en wat de personages weten. Hier zou je wat uitgebreider mogen zijn, want het is wat lastig te volgen als je het boek niet gelezen hebt. Je mag het dus wat meer uitleggen. Ook de laatste regel zou ik iets meer uitgelegd willen zien; hoezo kun je het gebruiken als er iemand wordt gepest? Als je eerst een paar regels schrijft over de inhoud, kun je daar later in de recensie naar terugverwijzen.
Verder: prima!

Join to post