Beoordeling De jongen in de gestreepte pyjama

TalkBoekenfeest

Join LibraryThing to post.

Beoordeling De jongen in de gestreepte pyjama

This topic is currently marked as "dormant"—the last message is more than 90 days old. You can revive it by posting a reply.

1Nienke91
Edited: May 17, 2011, 6:06 pm

Dit boek vertelt het verhaal over Bruno. Bruno is 9 jaar en heeft één oudere zus, Gretel. Vanwege de promotie van zijn vader moet Bruno verhuizen. Weg uit Berlijn. Naar een plek waar niets te doen is en waar niemand is om mee te spelen. Hier heeft Bruno het erg moeilijk mee, want hij moet zijn drie beste vrienden achterlaten. Als ze in het nieuwe huis wonen heeft Bruno veel tijd nodig om te wennen. Hij mist zijn drie beste vrienden heel erg.
Bruno wilde altijd al ontdekkingsreiziger worden en besluit op onderzoek te gaan. Hun nieuwe huis staat naast een hek dat zich heel ver uitstrekt. Achter dat hek ziet Bruno allemaal ‘rare’ mensen in dezelfde kleding. Hij besluit op onderzoek te gaan. Op een dag ontmoet hij een jongen wiens leven en omstandigheden zeer verschillen van die van hem. Toch sluiten de jongen een vriendschap, maar het is een vriendschap die zich niet zonder gevolgen blijft…

Het thema van dit boek is vriendschap en behoort tot het genre oorlogsroman. Bruno wordt bevriend met Shmuel. Dit wordt een steeds hechtere vriendschap. Bruno snapt alleen niet goed waarom hij achter dat hek zit en iedereen daar met dezelfde ‘pyjama’ rondloopt. Bruno en Shmuel spreken bijna elke dag af. Bruno aan de ene kant van het hek en Shmuel aan de andere kant van het hek. Bruno probeert dan eten mee te nemen voor Shmuel. Als Bruno en Shmuel op een middag weer met elkaar hebben afgesproken, ziet hij dat Shmuel verdrietig is. Shmuel vertelt dat zijn vader weg is en dat hij er niks van snapt. Bruno probeert Shmuel te troosten door te zeggen dat hij vast niet zomaar weg kan zijn. Als de vader van Shmuel de volgende dag nog niet terug is, wordt Bruno ook ongerust. Bruno besluit Shmuel te helpen bij het zoeken naar zijn vader…

Het boek leest erg makkelijk en je wordt snel geboeid door het verhaal. Het boek werd eigenlijk geschreven voor kinderen, maar al snel trok dit een breder publiek en is het boek verfilmd in 2009. Het mooie aan dit boek vind ik dat Bruno zelf niet goed begrijpt wat er allemaal gaande is. Hij stelt zichzelf continu vragen. Het wordt erg vlot geschreven, waardoor het makkelijk leest. Volwassenen zullen meer diepgang uit dit boek halen dan kinderen, bijvoorbeeld bij de gesprekken die Bruno heeft. In het boek zit veel spanning. Je wilt als kind, maar ook als volwassene, weten hoe het afloopt.
Dit boek zet je aan het denken, maar roept ook de nodige vragen op. Een boek die moet hebben gelezen.

Join to post