Beoordeling: Otje, Annie M.G.Schmidt

TalkBoekenfeest

Join LibraryThing to post.

Beoordeling: Otje, Annie M.G.Schmidt

This topic is currently marked as "dormant"—the last message is more than 90 days old. You can revive it by posting a reply.

1Mkouwen
May 17, 2011, 10:17 am

Actualiteit en fantasie

Het verhaal gaat over een meisje, Otje genaamd, die met haar driftige vader in een hotel woont. Otje kan met dieren praten, dit doet ze veel en hierdoor hoort ze vaak veel interessante informatie. Als Otjes vader ontslagen is, gaan ze opzoek naar een nieuwe baan. Door allerlei hulp van dieren belanden Otje en haar vader op de gekste plekken. Ze moeten namelijk vluchten omdat Otjes vader geen ‘papieren’ heeft. Over de papieren die Otjes vader niet heeft en daarmee ook geen werk, hierover gaat het verhaal verder.

Het genre is fantasie en het thema is een soort sprookje. Dit merk je omdat Otje met allerlei dieren praat en alles erg geromantiseerd beschreven wordt. Het is een typisch kinderboek omdat het verhaal vlot beschreven wordt, ondersteund met prachtige tekeningen. Het boek lees je erg snel uit. Wat ik het leuke vind aan dit boek is dat Otje steeds weer nieuwe mensen ontmoet en in andere situaties komt. In het boek worden wel erg stereotypes neergezet: De brommerige politieagent, de bezitterige tantes, de slimme meneer van de antiekwinkel en de lieve mevrouw van het eettentje.

Het boek is verfilmd en er zijn allerlei liedjes rondom het verhaal gemaakt. Het boek wordt veel voorgelezen voor kinderen, maar is ook prima geschikt voor de wat oudere lezers. Het mooie is dat het boek actueel ingezet kan worden en een probleem aan de orde stelt. Hier zijn jonge kinderen zich niet bewust van, maar leren hier wellicht wel iets door. Want als je geen ‘papieren’ hebt; een diploma of verblijfsvergunning, dan kun je amper aan het werk komen. Dat is iets wat al jaren in Nederland speelt en de laatste jaren ook in alle hevigheid. Kinderen leren door Otje al hoe vervelend het kan zijn om geen ‘papieren’ te hebben. Het is een prachtig boek en kan nog vele jaren mee.

Join to post