sprookjes

TalkBoekenfeest

Join LibraryThing to post.

sprookjes

This topic is currently marked as "dormant"—the last message is more than 90 days old. You can revive it by posting a reply.

1Vroown
May 31, 2011, 2:28 pm

Presentatie sprookjes:
kenmerken van sprookjes
-Fantasie: sprookjes spelen zich volledig af in de fantasie wereld. De lezer wordt uitgenodigd in de wereld van reuzen, dwergen en pratende wolven. Bij peuters spelen illustraties daar ook een grote rol bij. dit verbeelden sluit aan bij de egocentrische manier waarop jonge kinderen de wereld benaderen. Net als in sprookjes maken kleuters geen onderscheid tussen fantasie en realiteit. voor hen is het dus niet vreemd dat roodkapje tegen een wolf praat.
Avontuur; prinsen gaan op reis om een opdracht te vervullen. Ondertussen komen ze in de meest gevaarlijke situaties en moeten ze de verschrikkelijkste monsters doden.
Humor; met humor in sprookjes moet je denken aan de overdrijvingen van verhaaltjes. Ook de mix van mens en dier is voor de kinderen al grappig, denk aan het verhaal van ‘De kikkerkoning’. De prinses moet de kikker bij haar aan tafel laten eten en hij mag zelfs in haar bed slapen. Voor de peuters is dit heel grappig.
-Zodra peuters ‘er was eens… horen weten ze dat het verhaal een goed einde krijgt.
-
-
-Moraal; in sprookjes wordt het goede beloond en het slechte gestraft. De sprookjesfiguren zijn altijd goed of slecht, held of slachtoffer. Uit sprookjes kun je ook bepaalde lessen halen. Bijvoorbeeld uit roodkapje kun je leren dat je moet gehoorzamen, en bij het lelijke jonge eendje leer je dat je moet geloven in jezelf.
- esthetische functie; de taal is beeldend zoals de wens van de koningin, haar zo zwart als ebbenhout, zo wit als sneeuw en zo rood als bloed. Ook de formules; spiegeltje, spiegeltje aan de wand, wie is het mooiste van het land? En knibbel knabbel knuisje, wie knabbelt er aan mijn huisje, vergeet je nooit meer. Ook door de illustraties ontstaat er een esthetische indruk.

1000 en 1 nacht.
Dit zijn de bekendste oosterse sprookjes. Ze komen uit Indië, Perzië, Egypte en de hele Arabisch-islamitische cultuur. Gedurende talloze nachten ( 1001 betekende gewoon heel veel.) las Sheherazade verhalen aan haar vorst voor. Dit deed ze om haar executie uit te stellen. De verhalen bestonden uit oa. Sprookjes, legenden, fabels en ridderverhalen.
Niet alle verhalen drongen door in de kinderliteratuur. Dit kwam omdat de thema’s die de meeste verhalen hadden gingen over; vrouwelijke ontrouw, de vreugden van de huwelijksnacht, verleidingen en ontvoeringen. Dit is dus niet echt geschikt voor de peuters.
De verhalen die wel doordrongen waren; Sindbad de zeeman, ali baba en de 40 rovers, en aladin en de wonderlamp.

-De volkssprookjes zijn vooral gebaseerd op mondelinge volksverhalen.
-De cultuursprookjes zijn geschreven door literaire auteurs.

Welke kinderen vinden dit leuk?
Jonge kinderen: de kinderen worden uitgenodigd om in de fantasiewereld te stappen. Hun belevingswereld sluit er goed mee aan.
Verder kunnen de kinderen de sprookjes lezen als ontspanning.
De spanning is ook goed te vinden.
Doordat de sprookjes ook humoristisch zijn, vinden de luisteraars het leuk om te luisteren. Denk maar aan kleinduimpje die de reus verslaat of ‘Duimedik’ die heel klein maar ook heel slim is, en dieven en een wolf fopt.
Gevoelens komen ook boven bij het lezen van sprookjes. De luisteraars kruipen vaak tegen de voorlezer aan uit angst voor de wolf, en na afloop klinkt er een zucht van opluchting als het verhaal weer tot een goed einde is gekomen.
De plaatjes maken het verhaal net even iets meer ‘waar’ en helpt ze bij het verbeelden van het verhaal.

Tieners:
in sprookjes ligt vaak een achterliggende gedachte. Dit is voor tieners makkelijker te begrijpen. Er zit informatie in sprookjes over hoe de mensen vroeger dachten en hoe ze leefden. Bij roodkapje kun je je indenken dat ze vroeger veel meer beschermend waren dan nu.
De sprookjes die uit andere landen komen, bieden je ook veel informatie over de manieren van leven in andere landen. Door deze sprookjes leer je de cultuur van deze landen beter kennen.
1001 nachten sprookjes zijn voor de tieners ook interessanter dan voor kinderen. Dit komt door de thema’s die in deze sprookjes naar voren komen. Denk maar weer aan die onderwerpen die we al besproken hadden. Dit zijn volwassene thema’s en dus voor tieners beter te begrijpen dan voor kinderen.

2Leesfeest
May 31, 2011, 3:27 pm

prima samenvatting!
Groet, Floor

Join to post