Recensie: Veren - Veronica Hazelhoff

TalkBoekenfeest

Join LibraryThing to post.

Recensie: Veren - Veronica Hazelhoff

This topic is currently marked as "dormant"—the last message is more than 90 days old. You can revive it by posting a reply.

1s1009231
May 15, 2012, 12:56 pm

Recensie: Veren – Veronica Hazelhoff

Uitgeverij: Querido kinderboeken
Jaar van uitgave: 1995

De tweelingzusjes Nini en Maja van tien jaar gaan met hun ouders op vakantie. Ze vertrekken naar een ‘land vol verhalen’ waar het erg grijs is en wat omringd is door de zee. Het vakantiehuisje is somber en spookachtig. Nini krijgt er bij aankomst de rillingen van. Nini en Maja zijn als water en vuur. Vooral Nini ergert zich ontzettend aan haar domme en trage tweelingzusje. Nini verveelt zich in eerste instantie ontzettend. Dit in tegenstelling tot haar zus die zich vermaakt met lucifersstokjes. Hiervan maakt ze figuurtjes. Op een gegeven moment gaat de tweeling wandelen. Ze komen aan bij de zee en zien daar plotseling een groot meisje met een veer in het haar, Nessa. Ze ziet er verwilderd uit maar wanneer ze je aankijkt met haar bruine ogen ben je meteen gebiologeerd. Dit gebeurde ook bij Nini. Helaas is het wederom Maja die goed met het meisje om kan gaan. Dit wederom tot ergernis van Nini. Op het eind van het boek raakt Maja gewond op het strand. Nini begrijpt opeens dat ze haar zusje echt niet kwijt wil. De tweeling komt dichter bij elkaar.

Dit verhaal leest bijna als een sprookje. De omgeving, het vakantiehuisje en bovenal het mysterieuze meisje Nessa. De compositie van dit boek is integrerend. Het vakantiehuisje is koud en somber. Er hangen geen gordijnen en bij aankomst kruipen de rillingen bij Nini over het lijf. Het huisje lijdt bijna zijn eigen leven. Achteraf blijkt dat Nessa in het huis gewoond heeft en hier veel ellende heeft meegemaakt.

De relatie tussen de tweelingzusjes is in het begin moeizaam. Nini is de slimme van het stel en Maja de domme. Maar dit lijkt niet helemaal te kloppen. Maja kan namelijk erg goed met Nessa overweg. Nessa spreekt een andere taal maar Maja begrijpt alles wat ze zegt. Daarnaast kan Maja vaak de gedachten lezen van haar zusje. Hierdoor krijgt dit boek bijna een spirituele lading. Uiteindelijk zou je kunnen stellen dat dit een boek is over verbondenheid en bezinning. Het einde van het boek heeft ook een religieuze lading. Nini komt tot inkeer en realiseert zich dat haar slimheid betrekkelijk is evenals de traagheid van haar zusje.

Een prachtig boek met een diepe betekenis. Hazelhoff laat je in slechts 73 pagina’s meeslepen in het verhaal. Een waardevol verhaal voor kinderen om hen de meerwaarde van het bestaan mee te geven. Door de sprookjesachtige plaatsaanduidingen wordt het een beeldend boek. Oftewel een sfeervolle en ontroerende aanrader.

2Leesfeest
May 16, 2012, 4:13 am

Je onderbouwt je oordeel goed; het voorbeeld van het huisje - sfeerbeschrijving en emotie - is helder. Maar gaat het hier echt om compositie, of om iets anders? En kun je nog nauwkeuriger aangeven waaruit het sprookjesachtige precies blijkt?

Join to post