Recensie: Spijt! - Carry Slee

TalkBoekenfeest

Join LibraryThing to post.

Recensie: Spijt! - Carry Slee

This topic is currently marked as "dormant"—the last message is more than 90 days old. You can revive it by posting a reply.

1s1049992
May 15, 2012, 2:53 pm

Carry Slee, sinds 1989 actief, is bekend geworden met haar boeken over tieners. De jeugdboeken die zij schrijft gaan over tieners die in de problemen zitten. In haar boek Spijt! zijn twee personen erg in de problemen. De eerste heet Jochem, een jongen die op zijn middelbare school ernstig gepest wordt. De tweede persoon is David. Een klasgenoot van Jochem die het erg vindt wat er gebeurt maar niet zelf durft in te grijpen. Als de klas Jochem het leven weer eens zuur maakt, door bijvoorbeeld bij gym zijn kleren te verstoppen zodat hij niet op de klassenfoto kan.

Het gepest wordt steeds erger, en David weet maar niet wat hij moet doen. Op een gegeven moment heeft de klas een klassenfeest waar Jochem weer flink te grazen wordt genomen door zijn pestende klasgenoten. Doordat David liefdesverdriet heeft merkt hij niet dat Justin, Remco en Sanne hem door zijn eigen braaksel heenrollen. Jochem roept David om hulp, maar David hoort hem niet. De volgende morgen wil David Jochem vertellen dat het hem spijt. Maar misschien is het al te laat…

Pesten is tegenwoordig steeds vaker in het nieuws. Vrijwel elke school heeft er mee te maken. Carry Slee weet met haar boek Spijt! de lezer te raken. Dit boek zal voor mensen die gepest wordt of gepest zijn heel herkenbaar zijn. Het is zou voor mensen die pesten goed zijn om het eens te lezen. Het zet de ‘pester’ aan het denken en deze zal zich wellicht meer beseffen welke sporen zijn pestgedrag achter kan laten.

In het boek komen goede, duidelijke karakters voor. Het verhaal is erg realistisch geschreven. Ik kan me goed verplaatsen in de rol van David. Wel willen helpen, en het pesten eigenlijk verafschuwen maar bang zijn om dan zelf het mikpunt van spot en gepest te worden.

2Leesfeest
May 16, 2012, 4:03 am

Deze recensie gaat meer over de inhoud; je had je oordeel wat uitebreider kunnen onderbouwen. Waarom kun je je goed verplaatsen in de rol van David? Geef dat aan met argumenten uit de tekst.

Join to post