HomeGroupsTalkMoreZeitgeist
Search Site
This site uses cookies to deliver our services, improve performance, for analytics, and (if not signed in) for advertising. By using LibraryThing you acknowledge that you have read and understand our Terms of Service and Privacy Policy. Your use of the site and services is subject to these policies and terms.

Results from Google Books

Click on a thumbnail to go to Google Books.

Kapgang : roman by Morten Kirkskov
Loading...

Kapgang : roman (original 2010; edition 2010)

by Morten Kirkskov

MembersReviewsPopularityAverage ratingMentions
1431,440,089 (3.9)1
Martins mor er lige død, kort før han skulle konfirmeres. Han sørger, er forvirret over voksenverdenen og sin egen spirende seksualitet, for han finder både veninden Kristine og vennen Kim tiltrækkende.
Member:Henrik_Madsen
Title:Kapgang : roman
Authors:Morten Kirkskov
Info:[Kbh.] : Gyldendal, 2010.
Collections:Your library, Skønlitteratur
Rating:****
Tags:roman, Danmark, 2010'erne

Work Information

Kapgang by Morten Kirkskov (2010)

None
Loading...

Sign up for LibraryThing to find out whether you'll like this book.

No current Talk conversations about this book.

» See also 1 mention

Showing 3 of 3
Martin er 14 år i midten af 1970’erne. Der er en måned til han skal konfirmeres, da hans mor dør efter ganske kort tids sygdom. Nu er han alene med sin far og storebroderen Jens, og sorgen er ikke det eneste han skal forholde sig til: Hormonerne buldrer rundt i kroppen, og begæret trækker ham i retning af både Kim og Katrine.

Vi møder Martin, da han cykler hjem fra skole efter at have fået besked om, at moderen er død. Han hilser høfligt på naboerne, der undrer sig over, at han ser så upåvirket og normal ud. Han ved ikke, hvordan han skal vise sine følelser eller hvad der er det rigtige at gøre, men under overfladen er de ved at boble over, og dem han møder derhjemme er alle sammen traumatiserede. Det gælder selvfølgelig faderen Anders, men det er ikke meget anderledes med den normalt livfulde Lizzi, der passede kontoret i familiens el-forretning sammen med moderen. Helt galt går det, da bedsteforældrene kommer kørende dagen efter. Mormoderen har tydeligvis aldrig haft den store fidus til svigersønnen, og sorgen er så voldsom, at hun begynder at bebrejde ham hendes død.

Dagene frem mod begravelsen snegler sig af sted. De voksne prøver at skylle sorgen ned med alkohol, storebror Jens kører hele tiden ud på den gård, hvor han arbejder, og Martin driver rundt i Sønder Omme. Han laver lektier og går i skole, og han flirter med både vennen Kim og med pigen Katrine. Begge deres familier undrer sig over, at han kommer rendende, men han får lov til at spise med, for en dreng i hans situation kan man ikke sende hjem igen. Martin er tydeligvis tiltrukket af dem begge to, men han er for umoden til at forstå det i forhold til Kim, og han ser heller ikke den tiltrækning, der er mellem Kim og Katrine.

Mængden af alkohol, der bliver fortæret før og efter begravelsen er imponerende. Alkohol er tydeligvis en vigtig del af samværet i almindelighed, og det bliver kun forstærket af krisestemningen. Samtidig slippes begæret løs, ikke mindst den frimodige Lizzie, der ikke nægter sig selv noget, og det gør hendes mand Rolf heller ikke. Til gengæld er han voldelig, og da han helt bogstaveligt får syn for sagen banker han hende.

Mere overraskende er det, at faderen allerede efter et par dage havner i kanen med en frisør, der skal have fikset sit køleskab og snart derefter tager til en prostitueret for at få lettet trykket, for hans kærlighed til moderen og sorgen er dyb og oprigtig. Mennesker reagerer selvfølgelig forskelligt på kriser, men lige denne del virker ude af trit med personerne.

Historien kulminerer til Martins konfirmation. Den sætter alle konflikterne i romanen på spidsen, og da de voksne har drukket Martin, Kim og Katrine fulde, går det hele op i et bakkanal af druk og hor. Martin kommer i den grad ind i de voksnes rækker, men det er mere ved påtvungen fornedrelse end festlig modtagelse.

Kapgang er en skarp roman om opvækst i Sønder Omme på et tidspunkt, hvor den seksuelle frigørelse, løssluppenheden og pengene til både køleskab og bajere var kommet til byen, men hvor kredsen omkring Martin ikke har lært at forvalte goderne endnu. Det er også en smertelig fortælling om overgangen fra barn til voksen og om tabet af en elsket forælder. ( )
  Henrik_Madsen | Jan 6, 2022 |
"Til anmeldelse", som der står forrest i bogen. Så det vil jeg gøre, men først når jeg har læst den...
  Tonny | Jan 10, 2015 |
Hvis Morten Kirkskov kunne finde på at droppe teaterkarrieren, måtte han da gerne skrive nogle flere bøger. Det må han da for så vidt gerne alligevel!
Det er i hvert fald en glimrende debutroman han har fået skrevet om den 13-årige Martin i Sønder Omme, hvis mor dør et par uger før hans konfirmation i 1976. Martin har kæresten Kristine, som han kysser med, samtidig med at han leger 'det der' med kammeraten Kim. Faderen får også trøst efter hustruens død af Mona - og der er i det hele taget sex parat til eksplosion lige under overfladen hos Martin og i hans omgivelser.
Morten Kirkskov tegner et fint billede af det næsten pubertære drengeliv i midthalvfjerdserne med Christiania-demonstrationer i TV-avisen, kassebukser og Love Hurts med Nazareth. Men jeg synes at Martins forhold til moderen ikke helt bliver tydeligt. godt nok fortrænger han meget og har et meget uvirkeligt forhold til hendes død, men jeg får som læser ikke rigtig noget indtryk af, hvem den Maya Østerby egentlig var. ( )
2 vote 2810michael | Jun 1, 2010 |
Showing 3 of 3
no reviews | add a review
You must log in to edit Common Knowledge data.
For more help see the Common Knowledge help page.
Canonical title
Original title
Alternative titles
Original publication date
People/Characters
Important places
Important events
Related movies
Epigraph
Dedication
Til Mads
First words
Der bliver flaget på halv op gennem hovedgaden.
Quotations
Last words
Information from the Danish Common Knowledge. Edit to localize it to your language.
Disambiguation notice
Publisher's editors
Blurbers
Original language
Canonical DDC/MDS
Canonical LCC

References to this work on external resources.

Wikipedia in English

None

Martins mor er lige død, kort før han skulle konfirmeres. Han sørger, er forvirret over voksenverdenen og sin egen spirende seksualitet, for han finder både veninden Kristine og vennen Kim tiltrækkende.

No library descriptions found.

Book description
Haiku summary

Current Discussions

None

Popular covers

Quick Links

Genres

No genres

Rating

Average: (3.9)
0.5
1
1.5
2
2.5
3 1
3.5 1
4 2
4.5
5 1

Is this you?

Become a LibraryThing Author.

 

About | Contact | Privacy/Terms | Help/FAQs | Blog | Store | APIs | TinyCat | Legacy Libraries | Early Reviewers | Common Knowledge | 204,383,918 books! | Top bar: Always visible