HomeGroupsTalkMoreZeitgeist
Search Site
This site uses cookies to deliver our services, improve performance, for analytics, and (if not signed in) for advertising. By using LibraryThing you acknowledge that you have read and understand our Terms of Service and Privacy Policy. Your use of the site and services is subject to these policies and terms.
Hide this

Results from Google Books

Click on a thumbnail to go to Google Books.

Loading...

Den stulna njuren : sägner och rykten i vår tid (1994)

by Bengt af Klintberg

MembersReviewsPopularityAverage ratingConversations
311629,481 (3.9)None
None
Loading...

Sign up for LibraryThing to find out whether you'll like this book.

No current Talk conversations about this book.

Det är intressant att läsa även äldre klintbergare: Den stulna njuren utkom 1995, men exemplen är från i alla fall ett decennium innan dess. Det märks: förutom att det finns en hög historier som skrämde upp folk med hot om AIDS (förutom från främlingar som skriver meddelar att smittan överförts med hjälp av läppstift på badrumsspeglar så via citroner i mataffären som narkomaner försökt rengöra sprutor i, marodörer på tunnelbanan, tårar i sår och annat) så finns här också en historia om en ung man som satt och pratade högt i mobiltelefon när en olycka inträffade i närheten, och han tvingades erkänna att det var en attrapp, vilket idag framstår som rätt underligt, på flera sätt.

Annat är mindre tidsbundet, och skulle väl kunna spridas än idag: paret som hittade deras ägandes byrå i en katalog hos antikvitetshandlaren som sade att det skulle ta ett par veckor att få tag på den men att det skulle gå att ordna, mannen som fastnade olyckligt i dammsugarslangen då han trodde den skulle vara en lämplig sexleksak, historier om urspårade svensexor eller märkliga liftare. Annat kanske minskat i frekvens: berättelser om hur konstiga de är i det där utlandet, eller invandrare som håller höns i lägenheten, eller som sett kattmatsburkar och tror att de innehåller katt (fast vem vet vad som sägs på estlandskryssningar mellan sånger om Palmes biobesök och vit makt-låtar?).

En annan favorit är berättelsen om de (då) nya spärrarna som satt i Stockholms tunnelbana, som sades läsa av personnumret från månadskortet och registrera så myndigheterna kunde spåra en! Idag förefaller detta smått naivt. (Det måste också påpekas att det i sammanhanget talas om skräckvisionen om ett samhälle där alla övervakas av Big Brother skapat av en viss John Orwell). Således: en del är intressant för det visar på vad som hänt i samhället de senaste 20 åren, annat är intressant, punkt. ( )
  andejons | Feb 7, 2013 |
no reviews | add a review
You must log in to edit Common Knowledge data.
For more help see the Common Knowledge help page.
Canonical title
Original title
Alternative titles
Original publication date
People/Characters
Important places
Important events
Related movies
Awards and honors
Epigraph
Dedication
First words
Information from the Swedish Common Knowledge. Edit to localize it to your language.
Under en sportlovsvecka 1991 försvann en svensk skolpojke oförklarligt i Bad Gastein.
Quotations
Last words
Information from the Swedish Common Knowledge. Edit to localize it to your language.
(Click to show. Warning: May contain spoilers.)
Disambiguation notice
Publisher's editors
Blurbers
Original language
Canonical DDC/MDS
Canonical LCC

References to this work on external resources.

Wikipedia in English

None

No library descriptions found.

Book description
Haiku summary

Popular covers

Quick Links

Rating

Average: (3.9)
0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5 1
4 4
4.5
5

Is this you?

Become a LibraryThing Author.

 

About | Contact | Privacy/Terms | Help/FAQs | Blog | Store | APIs | TinyCat | Legacy Libraries | Early Reviewers | Common Knowledge | 163,228,167 books! | Top bar: Always visible