HomeGroupsTalkMoreZeitgeist
Search Site
This site uses cookies to deliver our services, improve performance, for analytics, and (if not signed in) for advertising. By using LibraryThing you acknowledge that you have read and understand our Terms of Service and Privacy Policy. Your use of the site and services is subject to these policies and terms.

Results from Google Books

Click on a thumbnail to go to Google Books.

Loading...

Karkkipäivä

by Markus Nummi

Other authors: See the other authors section.

MembersReviewsPopularityAverage ratingConversations
262889,980 (4.11)None
"Äidin äänessä on lämpöä saman verran kuin hyvin toimivassa pakastimessa, kirjoittaisi Ari romaaniinsa. Mutta pienelle Tomille ja prinsessa Mirabellalle tosielämä on vaarallinen selviytymistaistelu, jonka säännöt ovat aikuisilta unohtuneet. Kun uransa alkuun juuttunut kirjailija Ari maksaa kaupassa vieraan pikkupojan karkkipussin, poika liimautuu häneen. Voisiko Ari auttaa? Jossain toisaalla tarmokas tilanhallintasuunnittelija Paula aikoo näyttää pystyvänsä hoitamaan mahdottomankin urakan. Tytär saisi sillä aikaa työstää itsekseen pieleen menneitä asioita. Sosiaalipäivystäjä Katrin työpöydällä pienen pojan ja tytön tarinat kohtaavat, mutta hänen ei kuulu rakastaa vierasta lasta, se olisi virkavirhe. Mutta entä jos jossain lukkojen takana pieni tyttö oikeasti odottaa pelastamista?" -- (Otava)… (more)
  1. 00
    Katariina by Marisha Rasi-Koskinen (julienne_preacher)
    julienne_preacher: Kirjoille yhteistä ovat ainakin yksinäisen lapsuuden ja hukassa olevan vanhemmuuden teemat sekä mysteerimäinen kertomuksen kaari.
Loading...

Sign up for LibraryThing to find out whether you'll like this book.

No current Talk conversations about this book.

Showing 2 of 2
Meidän maailmamme-lasten silmin:

"Mitä tämmöisessä tilanteessa tehtiin? Kenelle saattoi soittaa.
Hyvää päivää.
Anteeksi.
Mutta.
Mutta kun minulla on vain sellainen tunne, että kaikki ei ole...
Että kaikki ei ole aivan miltä näyttää. Tämän ihmisen, tämän naisen kohdalla.
Mutta eihän mikään tässä maailmassa ole miltä näyttää.
Niin. Mutta minulla on syytä epäillä, että tämän naisen ja hänen tyttärensä asiat ovat jotenkin...vinossa. Tytär on yksin kotona päivätolkulla. Yötolkulla."

Miten autetaan näkymättömiä lapsia. Lapsia joita ei voi havaita. Niitä jotka ovat lukittuna neljän seinän sisälle päivin ja öin. Markus Nummen koskettava romaani Karkkipäivä käsittelee lasten asemaa sekä sosiaalityötä 2000-luvun Suomessa. Romaani vie meidät 8-vuotiaan Tomi Jokelan maailmaan. Maailmaan ilman vanhempia, tukea ja turvaa. Selviytymiskeinona Tomi on luonut ympärilleen mielikuvitusmaan jossa hän itse on Tok Kilmoor, supersankari, jonka tehtävänä on pelastaa linnaan vangittu prisessa Mirabella. Todellisuudessa Mirabella on äitinsä laiminlyömä nuori tyttö nimeltä Mirja, joka joutuu viettämään päivänsä yksin asunnossa hänen äitinsä ollessa töissä. Helsingin laitamille asuva Ari Anttila huomaa pian jonkin olevan vinossa naapurustossa ja nähdessään ulkona harhailevan nuoren pojan hän ottaa tämän siipiensä suojaa ja pikku hiljaa Arille selviää lasten järkyttävät kohtalot.

Ari päättää ottaa yhteyttä sosiaalityöntekijä Katri Korhoseen saadakseen apua tilanteen selvittämiseksi. Pikkuhiljaa Arille ja Katrille selviää kuinka vakava lasten tilanne todellisuudessa on ja lopulta lapsille löydetään turvalliset kodit.

Markus Nummi on kirjoittanut tuotannossaan useita kirjoja lasten asemasta, mutta Nummi on kirjoittanut kirjoja myös lapsille. Romaani antaa realistisen kuvan niiden nuorten elämästä, jotka ovat joutuneet heiteille vailla tarvittavaa tukea ja turvaa. Romaanissaan Nummi yhdistää Tomin kertomaa lapsenomaista satua karuun todellisuuteen. Lapsen hätä ja avun pyynnöt kohtaavat kiireisen aikuisen elämän ja esille tulee myös se, kuinka mitätön lapsen sana on aikuisen sanan rinnalla. Aikuisen valhetta uskotaan herkemmin kun lapsen totuutta.

Karkkipäivä on romaani jota en tahtonut päästää käsistäni. Juoni koukuttaa lukijaa alusta loppuun, sillä Tomin ja Mirjan kohtaloa saa arvuutella kirjan viimeisille sivuille saakka. Karkkipäivä antaa todellisen kuvan siitä millaista lapsen elämä on, kun ympärillä ei ole huolta pitävää aikuista. Kirja herättää tietoisuutta soiaalityöstä sekä lasten avun tarpeesta. Uskon, että voimme oppia kirjasta paljon ja toivoisin, että tämä tietoisuus johtaisi näiden ongelmien ratkaisemiseen.

Uskon, että jos aukaisisimme silmämme ympäröivälle maailmalle, voisimme auttaa näitä näkymättömiä lapsia. Jokaisella on oikeus kotiin, vanhempiin ja huolenpitoon ja juuri siksi karkkipäivän kaltaiset romaanit ovat niin tärkeitä. ( )
  Rellu4KAB | Mar 26, 2012 |
Markus Nummen Karkkipäivä oli ehdolla vuoden 2010 Finlandia-palkinnon saajaksi. On tietysti epäreilua pitää tätä vahvana voittajaehdokkaana ja typerää, kun palkinto on jaettu jo aikapäiviä sitten. Mutta tämä oli kyllä todella hieno, kaunis ja karu romaani. Myös yksi ahdistavimmista mitä olen lukenut ja siksi työstin tätä pitkään. Uskon, että oma äitiyteni vaikutti asiaan. Oma poikani on lähes samanikäinen kuin 8-vuotias Karkkipäivän Tomi.

Kirjan rakenne on upea. Tarina etenee kronologisesti ja tapahtumat sijoittuvat kahteen päivään. Luvut on jaettu osiin, jotka on nimetty vuorokaudenaikojen mukaan. Kussakin luvussa on kertojana eri henkilö; useimmissa tietysti päähenkilöt Ari, Tomi, Paula ja Katri. Mutta osansa saa niin kauppias Erkki kuin vastavalmistunut sosiaalityöntekijä Helenakin.

Jokaisella henkilöllä on hienosti toteutettu oma äänensä ja tyylinsä. Paula puhuu videokameralle, Arin osuus on romaanimainen ja Katrin osuus virallishenkinen ja paikoin raporttimainen. Tomin osuus vaati eniten sulattelua enkä oikein löydä sen kuvaamiseen sopivia sanoja. Tässä yhden Tomi-luvun mittainen näyte:

Voi vittupaska
Valepaska äijä
Mira bella Sessa prinsessa
tuun oota vaan
Sessa Mira lupaan
Voi sua ku oot.
Tok tulee... Yksinäinen solttu.
Semmonen juttu. Kuolojuttu.
Ei pimee niin paha oo. Kun kattoo sielt valoon. Sinne pimeeseen meet niin ei voi olla pimeempää.
Semmonen on tää.
Kuolojuttu.
Roihu vaan.
Kaikki paskat palamaan...

Aluksi tyyli hämmensi, mutta tarkempi tutustuminen Tomiin sai tämän tuntumaan sittenkin parhaalta vaihtoehdolta. Ajatusten sekavuus, kieli ja tyyli tekevät Tomin osuudesta uskottavamman. Nummi ei sortunut lapsen liian aikuismaiseen ääneen. Pieni lorumaisuus teki osuudesta miltei hyytävän.

Markus Nummi teki rohkeasti myös pahan äidin hahmon. Ei edes äitipuolen, vaan äidin. Reipas, tehokas ja huoliteltu Paula saa lopulta jopa maanisia piirteitä. Paulan hahmossa näkyy hienosti miten äiti mustamaalaa isää ja kuinka helposti sosiaalityöntekijät ovat äidin vietävissä. Siisti ulkonäkö, kaunis koti, vuorosanansa opetellut lapsi ja Paulan suorastaan röyhkeä itsevarmuus... Karkkipäivä on tietyllä tapaa myös hätähuuto isiltä.

Katrin osuus valoittaa kyllä sosiaalityöntekijän arkea. Ketä uskoa? Miksi uskoa? Paljonko voi luottaa omiin vaistoihin vai onko se epäammattimaista? Hahmoista Katri jää kaukaisimmaksi ja tavallaan kylmimmäksi (kuin virkakoneisto...), hänen roolinsa on lähinnä yhdistää muita ja olla raporttien allekirjoittajana.

Arissa näkyy tavallinen suomalainen mies. Periaatteessa varsin huomaamaton heppu, mutta jolla on sydän paikallaan ja ajoittaisesta epävarmuudesta huolimatta järki päässä. Arin kautta otetaan kantaa myös pedofiliakysymyksiin. Eihän mies vieraan pikkupojan kanssa voi olla muuten kuin perversiot mielessään? Mediassa on viime aikoina paljonkin käsitelty sekä aiheellisia että aiheettomia pedofiliaepäilyjä ja tässä on yksi esimerkki mihin hysterisointi on viety.

Karkkipäivä on kerrassaan hieno teos enkä ainakaan tältä istumalta keksi siitä oikein mitään moitittavaa. Jopa dramaattisen romaanin loppu on onnistunut. Liian usein loppu lässähtää kun kirjan aihe itsessään on suuri. Nummi onnistui. Matti Mäkelä kirjoitti myös varsin positiivisen kritiikin tästä Helsingin Sanomissa. Suosittelen tätä itsekin niille, jotka ovat tarpeeksi vahvoja katsomaan tarinaa silmiin.

-Morre- ( )
  Murmelit | Feb 1, 2011 |
Showing 2 of 2
no reviews | add a review

» Add other authors

Author nameRoleType of authorWork?Status
Markus Nummiprimary authorall editionscalculated
Moster, StefanÜbersetzersecondary authorsome editionsconfirmed
You must log in to edit Common Knowledge data.
For more help see the Common Knowledge help page.
Canonical title
Information from the Finnish Common Knowledge. Edit to localize it to your language.
Original title
Alternative titles
Information from the Dutch Common Knowledge. Edit to localize it to your language.
Original publication date
People/Characters
Important places
Important events
Related movies
Epigraph
Dedication
First words
Kuka sen tekis?
Quotations
Last words
(Click to show. Warning: May contain spoilers.)
Disambiguation notice
Publisher's editors
Blurbers
Original language
Canonical DDC/MDS
Canonical LCC

References to this work on external resources.

Wikipedia in English

None

"Äidin äänessä on lämpöä saman verran kuin hyvin toimivassa pakastimessa, kirjoittaisi Ari romaaniinsa. Mutta pienelle Tomille ja prinsessa Mirabellalle tosielämä on vaarallinen selviytymistaistelu, jonka säännöt ovat aikuisilta unohtuneet. Kun uransa alkuun juuttunut kirjailija Ari maksaa kaupassa vieraan pikkupojan karkkipussin, poika liimautuu häneen. Voisiko Ari auttaa? Jossain toisaalla tarmokas tilanhallintasuunnittelija Paula aikoo näyttää pystyvänsä hoitamaan mahdottomankin urakan. Tytär saisi sillä aikaa työstää itsekseen pieleen menneitä asioita. Sosiaalipäivystäjä Katrin työpöydällä pienen pojan ja tytön tarinat kohtaavat, mutta hänen ei kuulu rakastaa vierasta lasta, se olisi virkavirhe. Mutta entä jos jossain lukkojen takana pieni tyttö oikeasti odottaa pelastamista?" -- (Otava)

No library descriptions found.

Book description
Haiku summary

Current Discussions

None

Popular covers

Quick Links

Rating

Average: (4.11)
0.5
1
1.5
2
2.5
3 1
3.5 2
4 3
4.5
5 3

Is this you?

Become a LibraryThing Author.

 

About | Contact | Privacy/Terms | Help/FAQs | Blog | Store | APIs | TinyCat | Legacy Libraries | Early Reviewers | Common Knowledge | 204,711,543 books! | Top bar: Always visible