HomeGroupsTalkMoreZeitgeist
Search Site
This site uses cookies to deliver our services, improve performance, for analytics, and (if not signed in) for advertising. By using LibraryThing you acknowledge that you have read and understand our Terms of Service and Privacy Policy. Your use of the site and services is subject to these policies and terms.

Results from Google Books

Click on a thumbnail to go to Google Books.

Loading...

Het bloed in onze aderen (2011)

by Miquel Bulnes

MembersReviewsPopularityAverage ratingConversations
645410,279 (3.76)None
None
Loading...

Sign up for LibraryThing to find out whether you'll like this book.

No current Talk conversations about this book.

Dutch (4)  English (1)  All languages (5)
Spannend, goed geschreven, meeslepend. Wel wat verwarrend in het begin: als je nog niet alle karakters kent zijn alle verhaal-fragmenten moeilijk te volgen, maar na een tijdje ga je de grote verhaallijn zien, en zorgen alle fragmenten juist voor een opbouw van de spanning. Een aanrader voor wie van verhalen in een historisch echte context houdt (periode voorafgaand aan wat vooraf ging aan de Spaanse burgeroorlog). ( )
  Marjoos | Nov 16, 2022 |
Het is een volbloed historische roman geworden, met historische feiten die de hoofdlijn bepalen en daarnaast talloze plots en nevenplots. Me dunkt dat er in geen jaren zo'n overvloedige, klassiek historische roman, in de trant van 'De schaapherder' van Oltmans zou ik bijna zeggen, in Nederland is verschenen.
Bulnes ontpopt zich hier verhaaltechnisch als een ware meester. Hij weet de lezer temidden van een wirwar aan gebeurtenissen en personages knap in de ban te houden met historische terugblikjes, intermezzi, cliffhangers en achtergehouden informatie. Hij laat je getuige zijn van cruciale scenes waarin je de personages maar half kunt onderscheiden, stuurt je verkeerde paden op, kortom, hij weet precies hoe je 'suspense' in een verhaal moet brengen.
Zeker, 'Het bloed in onze aderen' is behalve een historische roman ook een romantische thriller: het is eerder het spannende verhaal dan de stijl die de aandacht trekt, het heeft geen hoog-literair, filosofisch of psychologisch gehalte. Maar ik geef het je te doen om zo'n onbekend stukje geschiedenis (voor de Nederlandse lezer althans) zo groots en levendig neer te zetten.

De flaptekst heeft het over een monumentaal boek en daar kan ik het wel mee eens zijn.
added by sneuper | editTrouw (Mar 26, 2011)
 
Die rechte lijn in de Spaanse geschiedenis heeft Bulnes proberen te vangen in een epos vol historische informatie, politieke intriges, opportunisme, couleur locale, eerzucht, moord en heldendom (dat laatste met name van een jonge prostituee). Belangrijker: het is een erg goed boek geworden.
De verhaallijnen worden door Bulnes met grote vaardigheid in de hand gehouden, waarbij hij om de zoveel pagina’s zijn lezers bij de les houdt door een fysieke confrontatie. Wat dat betreft heeft hij goed gekeken naar schrijvers als Carlos Ruiz Zafón, zij het dat Bulnes niet geplaagd wordt door de neiging tot platheid en pathos die het werk van de Spaanse superseller vaak zo onverteerbaar maakt.
Een gevolg van die klinische aanpak is dat de diepe gronden van de personages amper aan de oppervlakte komen, voor grote psychologische inzichten of stilistische hoogstandjes hoeft niemand Het bloed in onze aderen te lezen. Maar meer is er niet aan te merken op deze ijzersterke historische roman, die het verdient om snel vertaald te worden. In elk geval in het Spaans.
 
De manier waarop Bulnes deze enorme maatschappelijke verscheurdheid - in grote lijnen dezelfde die zo'n vijftien jaar later tot de Burgeroorlog zou leiden - presenteert, hinkt op twee gedachten. Aan de ene kant geeft hij een uitvoerig tijdsportret dat getuigt van een negentiende-eeuwse ambitie om de historische werkelijkheid zo getrouw en indringend mogelijk voor het voetlicht te brengen. Maar daarnaast heeft hij zijn toevlucht genomen tot de trukendoos van de hedendaagse bestseller om de historische feiten te organiseren tot een verhaal.
Op zichzelf is er niets mis met de historische vrijheden die Bulnes heeft genomen. Een schrijver mag de geschiedenis op smaak brengen zoals hij wil. Maar de ingrediënten en technieken die hij daarbij gebruikt, bepalen het resultaat, en daar wringt het hier nogal.
 
You must log in to edit Common Knowledge data.
For more help see the Common Knowledge help page.
Canonical title
Information from the Dutch Common Knowledge. Edit to localize it to your language.
Original title
Alternative titles
Original publication date
People/Characters
Important places
Information from the Dutch Common Knowledge. Edit to localize it to your language.
Important events
Related movies
Epigraph
Dedication
First words
Information from the Dutch Common Knowledge. Edit to localize it to your language.
Mensen die menen dat de hel een plek is onder de grond, met veel vuur en duivels die je prikken, hebben duidelijk nog nooit een zomer doorgebracht in het Rif.
Quotations
Last words
Information from the Dutch Common Knowledge. Edit to localize it to your language.
(Click to show. Warning: May contain spoilers.)
Disambiguation notice
Publisher's editors
Blurbers
Original language
Canonical DDC/MDS
Canonical LCC

References to this work on external resources.

Wikipedia in English

None

No library descriptions found.

Book description
Haiku summary

Current Discussions

None

Popular covers

Quick Links

Rating

Average: (3.76)
0.5
1
1.5
2
2.5
3 5
3.5 2
4 7
4.5 2
5 1

Is this you?

Become a LibraryThing Author.

 

About | Contact | Privacy/Terms | Help/FAQs | Blog | Store | APIs | TinyCat | Legacy Libraries | Early Reviewers | Common Knowledge | 204,239,482 books! | Top bar: Always visible