HomeGroupsTalkZeitgeist
This site uses cookies to deliver our services, improve performance, for analytics, and (if not signed in) for advertising. By using LibraryThing you acknowledge that you have read and understand our Terms of Service and Privacy Policy. Your use of the site and services is subject to these policies and terms.
Hide this

Results from Google Books

Click on a thumbnail to go to Google Books.

Het geheim van Carré by David Bronkhorst
Loading...

Het geheim van Carré

by David Bronkhorst

MembersReviewsPopularityAverage ratingConversations
312,841,328 (3)None

None.

None
Loading...

Sign up for LibraryThing to find out whether you'll like this book.

No current Talk conversations about this book.

Mijn familie bezit een zakhorloge met aan de ketting een kompas en een scheepje dat heen en weer geschoven kan worden. In het horloge staat de volgende inscriptie: "Souvenir van de wedstrijd Amateurs op het losse paard uitgereikt door Oscar Carré aan K. Siderius te Leeuwarden 22-7-1890".
In de Leeuwarder Courant van 22 juli staat een advertentie van Circus Carré. Het circus schreef voor de eerste maal een wedstrijd uit voor amateurs, waarbij degene die staand op een paard driemaal de manege rond zou rijden een horloge kon winnen. Dit horloge is dus bij die gelegenheid gewonnen door Klaas Siderius (lees meer op http://vandijksexbierum.blogspot.nl/2011/06/het-zakhorloge-van-jacob-van-dijk.ht...).
Ik heb Het geheim van Carré gelezen omdat ik nieuwsgierig was of er iets in zou staan over het uitloven van horloges aan het publiek zoals dat in 1890 in Leeuwarden plaatsvond. In het boek komt één keer een vergelijkbaar verhaal voor, namelijk op pagina 31 en 32.
Dit boek is het levensverhaal van Isaac Schuitenvoerder, die in de negentiende eeuw als August de Domme triomfeert in circus Carré. In de periode voordat hij bij circus Carré in dienst treedt bedenkt Isaac Schuitenvoerder een vergelijkbare act . De act wordt voor het eerst opgevoerd in 1863: de directeur van het circus houdt een gouden horloge omhoog en vraagt wie het wil winnen door drie ronden op een ezel de piste rond te gaan. Verschillende studenten in het publiek hebben er wel zin in, maar dan komt een halfdronken Zeeuwse boer naar voren. Het is Isaac zelf. Hij gaat op de ezel zitten en maakt de gekste capriolen bij het rondrijden door de piste. Vlak voor het einde van de derde ronde wil de ezel geen stap meer verzetten. Isaac wordt de lucht in gegooid en valt wijdbeens in het zaagsel. De circusdirecteur nodigt het publiek uit om het ook te proberen. De studenten uit het publiek, die op de uitnodiging ingaan, worden een voor en na een halve ronde afgeworpen en de directeur kan het horloge in zijn zak houden.
Uit dit verhaal trek ik de conclusie dat het een hele prestatie is om een horloge in de wacht te slepen. Klaas Siderius moet een ervaren paardenman zijn geweest. ( )
1 vote Maartje57 | Jul 22, 2012 |
saac Schuitenvoerder is in de negentiende eeuw de grote ster in het circus van Oscar Carré

Maar niemand kan zich zijn act als clown August de Domme meer herinneren. David Bronkhorst beschrijft in zijn debuutroman ‘Het geheim van Carré’ het leven van zijn over-, over-, overgrootvader Isaac Schuitenvoerder.
 
Deze roman gaat over een bijna vergeten persoon uit de geschiedenis van het circus, en later het theater Carré: Isaac Schuitenvoerder. Hij is artiest en wordt op een gegeven moment ‘ontdekt’ door circusdirecteur Oscar Carré. Samen trekken ze Europa rond met een zeer succesvol circusprogramma. Na een tragisch ongeval waarbij de vrouw van Carré omkomt, glijdt Isaac (artiestennaam August de Domme) af in drank en waanideeën. Schuitenvoerder is een voorouder van de schrijver: de gebeurtenissen in het boek zijn voor een groot deel gebaseerd op bronnenonderzoek en slechts voor een deel fictie. Bronkhorst is reisjournalist voor onder meer Het Parool en Spits en debuteert met deze intrigerende roman over een enorm tot de verbeelding sprekende hoofdpersoon. Daarnaast geeft hij meteen een kijkje in de fascinerende wereld van circus en theater aan het eind van de negentiende eeuw. Normale druk. - Marieke van Middelkoop
 
De teloorgang van een te ambitieus mens

door Awraham Meijers

Journalist David Bronkhorst brengt het klassieke verhaal over opkomst en ondergang van een ambitieuze circusartiest: een boek dat diep mededogen oproept.
 
You must log in to edit Common Knowledge data.
For more help see the Common Knowledge help page.
Series (with order)
Canonical title
Original title
Alternative titles
Original publication date
People/Characters
Important places
Important events
Related movies
Awards and honors
Epigraph
'Vergeten is hij niet. Iedereen kent Jacques Schuitenvoerder.' Het nieuws van den dag (1897)

'Schuitenvoerder verzon gelegenheden om te vallen. Als hij maar kon vallen dan was hij in zijn element. Het nieuws van den dag (1904)
Dedication
Voor Chantal, zonder wie dit boek niet geschreven had kunnen worden.
First words
Isaac Schuitenvoerder lag met zijn rug gekromd over een houten ton, als was het de rug van een paard.
Quotations
Last words
Disambiguation notice
Publisher's editors
Blurbers
Publisher series
Original language
Canonical DDC/MDS

References to this work on external resources.

Wikipedia in English

None

Book description
Meeslepende roman over exotisch artiestenleven en de schaduwkant van succes.
Isaac Schuitenvoerder, telg uit een paardenkunstenaarsfamilie, wil hogerop. Samen met zijn jeugdliefde Theresia jaagt hij zijn ambitie na om een groot circusartiest te worden.

Isaac triomfeert met de act van de dronken Zeeuwse boer en later als August de Domme. Dan biedt de beroemde circusdirecteur Oscar Carré hem de kans om werkelijk wereldberoemd te worden – maar tegen welke prijs?

Het geheim van Carré is een onvergetelijke pageturner vol liefde, roem, succes en conflicten tegen het decor van het exotische circusleven aan het einde van de negentiende eeuw.

Het verhaalt over de opkomst en ondergang van een artiest, wiens ambitie hem brengt van de ranzige kermis in Amsterdam, langs spectaculaire circus-shows voor Europese koningshuizen tot aan de elektrische pretpaleizen van New York.
Haiku summary
Een opwindend en tegelijkertijd tragisch verhaal over Isaac Schuitenvoerder: een cirusman die zich vast blijft klampen aan een droom. Tegen beter weten in.

No descriptions found.

(see all 2 descriptions)

No library descriptions found.

LibraryThing Author

David Bronkhorst is a LibraryThing Author, an author who lists their personal library on LibraryThing.

profile page | author page

Quick Links

Popular covers

Rating

Average: (3)
0.5
1
1.5
2
2.5
3 1
3.5
4
4.5
5

 

About | Contact | Privacy/Terms | Help/FAQs | Blog | Store | APIs | TinyCat | Legacy Libraries | Early Reviewers | Common Knowledge | 130,689,199 books! | Top bar: Always visible