HomeGroupsTalkMoreZeitgeist
Search Site
This site uses cookies to deliver our services, improve performance, for analytics, and (if not signed in) for advertising. By using LibraryThing you acknowledge that you have read and understand our Terms of Service and Privacy Policy. Your use of the site and services is subject to these policies and terms.

Results from Google Books

Click on a thumbnail to go to Google Books.

Loading...

Människor som har haft fel : en bok

by Kalle Lind

MembersReviewsPopularityAverage ratingConversations
1611,302,759 (3.75)None
En bok om människor journalister, jurister, andliga coacher som sagt fel, hört fel, tyckt fel, antagit fel eller bara varit fel, som fått saker om bakfoten och spått i fel kaffesump, som varit ute och cyklat käpprätt mot Häcklefjäll, på vägen mot fanders, utan lyse och reflex. Med Människor som har haft fel avslutar Kalle Lind sin trilogi om människor som ställt till det för sig själva och andra. Liksom i Människor det varit synd om och Människor som gått till överdrift har han här plockat fram det dummaste och det dammigaste ur arkiven. Här får vi detaljerna om migrationsministern som tolkade ett långfinger som en klapp på axeln, partiledaren som uppmanade en död kollega att rösta på honom och propagandaministern som inte kunde skilja Israel från Krypton. Vi läser om tobaksbolagen som förberedde sig på att börja sälja hasch och läkaren som skrev ut tobak som medicin. [Publit]… (more)
None
Loading...

Sign up for LibraryThing to find out whether you'll like this book.

No current Talk conversations about this book.

Jag skulle säga att en mer korrekt titel på Kalle Linds Människor som har haft fel vore »Människor som borde hållit käft«: visst, de har i princip alla varit ute och cyklat, men t.ex. Göran Perssons sekreterare (sekreterare till Sveriges f.d. statsminister) som skrev en svars-rap på Timbuktus »Ett brev« hade egentligen inte fel (eller jo, på vissa sätt: det var troligen fel att propagera för euron), bara taskig känsla. Och när Börje Ahlstedt (dramaten-skådespelare) mindes Astrid Lindgren genom att berätta en historia om en prostituerad så var det inte så mycket att han hade fel i sin historia om en rysk prostituerad som att han inte kunde uppföra sig.

Andra har bara fått fel i efterhand: Svenska Tobak (svenskt tobaksbolag) som förberedde sig på att få börja sälja hasch, eller kungen (kung av Sverige) som gav serafimerorden till Ceaușescu. Vissa har inte haft fel så mycket som de ljugit, som Kjell Albin Abrahamsson (utrikesreporter) och Mats och Mikael Peterson (autografsamlare).

Vissa har dock faktiskt haft direkt fel: från att ha använt överdrivna metaforer som Axel Oxenstierna (rikskansler som inte såg skillnad på Norrland och Indien), till att ha varit direkt dum i huvudet som Sara Lidman (författare som inte fattade att film är på låtsas) över bara märkliga uttalande, som att Moneybrother (artist) skulle ha gått på gynekologundersökning och Runar Søgaard (predikant) som inte hade mer koll på tungan än att han fick det att låta som kvinnor inte är människor.

En hel del av innehållet faller faktiskt under »elakt valda exempel«. Vilket inte hindrar att personer som Jan Guillou (kunnigast, bäst och skickligast), Amelia Adamo (tidningsmakare) eller Leif Silbersky (advokat) faktiskt kan behövas tas ner ett par pinnhål ibland. Och det är faktiskt snällt av Lind att påpeka för oss att Ulf Adelsohn (f.d. moderat partiledare) troligen är trött på allt tjat om att han en gång dansat i bastkjol, så att vi kan sluta skriva om hur Ulf Adelsohn dansat i bastkjol (det fel han gjort var att skicka tiggarbrev för moderaterna till Erlander. Som då var död sedan en månad).

Det liknar mycket de tidigare böckerna Lind skrivit om andra människor som tagit mer plats än man kanske önskat. Gillade man dem gillar man den här. Gillar man dem inte kan man glädjas åt att det inte tycks komma några fler. ( )
  andejons | Jan 9, 2014 |
no reviews | add a review
You must log in to edit Common Knowledge data.
For more help see the Common Knowledge help page.
Canonical title
Original title
Alternative titles
Original publication date
People/Characters
Important places
Important events
Related movies
Epigraph
Dedication
First words
Quotations
Last words
Disambiguation notice
Publisher's editors
Blurbers
Original language
Canonical DDC/MDS
Canonical LCC

References to this work on external resources.

Wikipedia in English

None

En bok om människor journalister, jurister, andliga coacher som sagt fel, hört fel, tyckt fel, antagit fel eller bara varit fel, som fått saker om bakfoten och spått i fel kaffesump, som varit ute och cyklat käpprätt mot Häcklefjäll, på vägen mot fanders, utan lyse och reflex. Med Människor som har haft fel avslutar Kalle Lind sin trilogi om människor som ställt till det för sig själva och andra. Liksom i Människor det varit synd om och Människor som gått till överdrift har han här plockat fram det dummaste och det dammigaste ur arkiven. Här får vi detaljerna om migrationsministern som tolkade ett långfinger som en klapp på axeln, partiledaren som uppmanade en död kollega att rösta på honom och propagandaministern som inte kunde skilja Israel från Krypton. Vi läser om tobaksbolagen som förberedde sig på att börja sälja hasch och läkaren som skrev ut tobak som medicin. [Publit]

No library descriptions found.

Book description
Haiku summary

Current Discussions

None

Popular covers

Quick Links

Rating

Average: (3.75)
0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5 2
4 2
4.5
5

Is this you?

Become a LibraryThing Author.

 

About | Contact | Privacy/Terms | Help/FAQs | Blog | Store | APIs | TinyCat | Legacy Libraries | Early Reviewers | Common Knowledge | 204,610,613 books! | Top bar: Always visible