

Loading... Hur låter svenskan, ejengklien?by Olle Engstrand
None No current Talk conversations about this book. no reviews | add a review
Vad är det som utmärker svenskan i jämförelse med andra språk? Varför låter vi som svenske kocken i Mupparna i andras öron? Är svenska ett svårt språk att lära sig uttala? Vilka är de vanligaste uttalsfelen som svenskar gör när de ska tala engelska? Hur låter de svenska dialekterna? Det är några av de frågetecken som rätas ut i den här rika och intressanta boken om svenskt talspråk. Här kan man läsa om svenskans språkljud och satsmelodi, vad som kännetecknar de svenska dialekterna, hur talad svenska har utvecklats under århundradena, om skillnaden mellan talat och skrivet språk, om brytning, accenter, tvåspråkighet och mycket annat. Professor Olle Engstrand ger oss de stora sammanhangen. Men han ger oss även en mängd underhållande kuriosa. Hur var det med Karl den stores korta tungband? Finns det en koppling mellan engelska och Orsa-mål? Och varför gick det så illa för Lidvard Aslakson när han i all välmening önskade Arne Tolleifson ett Gott sint ju! (Gud vare med dig) en sen kväll i Telemarks fylke år 1489? E-boken innehåller ljudfiler. Tyvärr fungerar det inte att lyssna på dessa i alla typer av läsplattor. Ljudfilerna finns också att lyssna till på nätet: www.norstedts.se/OlleEngstrand [Publit] No library descriptions found. |
![]() RatingAverage:![]()
Is this you?Become a LibraryThing Author. |
Men ändå: det som är intressantast, uttalet, försvinner lite. Det är bara första kapitlet som egentligen handlar om detta, sedan blir det allmänt om vad som är ett språk till skillnad från läten, dialekter och språkhistoria, kopplingen språk-text, svenskans språkmelodi samt brytningar. Visst är detta intressant (speciellt vissa sidospår som annars är lite väl bortom – som att mellanslaget uppfanns av iriska munkar), men det är bara hälften av boken som kan sägas handla om det som titeln ger sken av.
Det som finns är förvisso hyfsat välskrivet och intressant, men som sagt: inte vad jag väntat mig. Något mer spännande är att författaren själv illustrerat texten. Modigt, men kanske inte helt välbetänkt: det finns väl viss talang här, men knappast mer än som skulle ge bra betyg i bild, och långt ifrån tränat nog för att verka professionellt nog. Att diskussionen av språkljud hålls i en ton förvånad över att ljuden passar in i en systematik som bygger på att det bara finns ett ändligt sätt att forma talapparaten om man vill få någorlunda separata läten ur sig är också lätt irriterande.
Det är egentligen inget fel på boken, men jag hade nog hoppats på lite mer fokus, och något fler nyheter. (