HomeGroupsTalkMoreZeitgeist
Search Site
This site uses cookies to deliver our services, improve performance, for analytics, and (if not signed in) for advertising. By using LibraryThing you acknowledge that you have read and understand our Terms of Service and Privacy Policy. Your use of the site and services is subject to these policies and terms.
Hide this

Results from Google Books

Click on a thumbnail to go to Google Books.

Loading...

Seven Brief Lessons on Physics (2014)

by Carlo Rovelli

Other authors: See the other authors section.

MembersReviewsPopularityAverage ratingMentions
1,596648,171 (3.74)67
'Here, on the edge of what we know, in contact with the ocean of the unknown, shines the mystery and the beauty of the world. And it's breathtaking' These seven short, simple lessons guide us through the scientific revolution that shook physics in the twentieth century and still continues to shake us today. Theoretical physicist Carlo Rovelli, a founder of the loop quantum gravity theory. explains Einstein's theory of general relativity, quantum mechanics, black holes, the complex architecture of the universe, elementary particles, gravity, and the nature of the mind. In under eighty pages, readers will understand the most transformative scientific discoveries of the twentieth century and what they mean for us.… (more)
Loading...

Sign up for LibraryThing to find out whether you'll like this book.

No current Talk conversations about this book.

» See also 67 mentions

English (53)  Italian (7)  Dutch (3)  Catalan (1)  All languages (64)
Showing 1-5 of 53 (next | show all)
Brief indeed, but an outstanding basal physics primer. ( )
  chrisvia | Apr 29, 2021 |
“Në rini, Albert Ajnshtajni e kaloi një vit duke u endur kot, pa bërë gjë prej gjëje. Po nuk e çove kohën dëm nuk arrin dot asgjë, gjë që për fat të keq prindërit e adoleshentëve shpesh e harrojnë.Ndodhej në Pavia. Iu bashkua familjes pas braktisjes së studimeve në Gjermani. Ishte fillimi i shekullit dhe Italia po hidhte hapat e parë të revolucionit industrial. I ati, inxhinier, instalonte centralet e para elektrike në ultësirën padane. Alberti lexonte Kantin dhe kur i shkrepte në kokë ndiqte leksionet në Universitetin e Pavias: për zbavitje, pa qenë i regjistruar dhe pa iu nënshtruar provimeve. Kështu bëhesh me tërë mend shkencëtar.”“Ekzistojnë kufij, aty ku mësojmë, dhe digjet dëshira jonë për dije. Ndodhen në thellësitë më të imëta të indit hapësinor, në origjinën e kozmosit, në natyrën e kohës, në pashmangshmërinë e vrimave të zeza, dhe funksionimin e vetë mendimit tonë. Këtu, në bordin e asaj që dimë, në kontakt me oqeanin e asaj që nuk dimë, vezullojnë misteri i botës, bukuria e botës, dhe na lënë pa frymë”.I tillë është parakushti i këtyre “leksioneve të shkurtra”, që na prijnë udhë, me transparencë të admirueshme, përmes disa etapave të pashmangshme të revolucionit që tronditi fizikën në shekullin XX dhe vazhdon ta tronditë sot e gjithë ditën; duke filluar nga teoria e relativitetit të përgjithshëm të Ajnshtajnit dhe mekanikës kuantike deri në çështjet e hapura që kanë të bëjnë me arkitekturën e kozmosit, grimcat elementare, gravitetin kuantik, natyrën e kohës dhe të mendjes.”
  BibliotekaFeniks | Mar 15, 2021 |
Brief and accessible essays on a few key ideas of physics. ( )
  duchessjlh | Jan 19, 2021 |
A very “philosophical” overview of a few areas of modern physics. Pretty much exactly the presentation of science I like the least — not anything rigorous (which is fine; this is supposed to be for non physicists), but also not presenting interesting problems (simply) and how they would be solved by physics. Part of the problem might be that it is a translation, and written for newspaper readers in Italy, but it managed to make topics I already enjoy actually boring and uninteresting. ( )
  octal | Jan 1, 2021 |
Brilliant. Accessible. Reality altering. ( )
  PhilipJHunt | Nov 28, 2020 |
Showing 1-5 of 53 (next | show all)

» Add other authors

Author nameRoleType of authorWork?Status
Carlo Rovelliprimary authorall editionscalculated
Carnell, SimonTranslatorsecondary authorsome editionsconfirmed
Segre, EricaTranslatorsecondary authorsome editionsconfirmed
You must log in to edit Common Knowledge data.
For more help see the Common Knowledge help page.
Canonical title
Original title
Alternative titles
Original publication date
People/Characters
Important places
Important events
Related movies
Awards and honors
Epigraph
Dedication
First words
These lessons were written for those who know little or nothing about modern science. (Preface)
In his youth Albert Einstein spent a year loafing aimlessly.
Quotations
Last words
(Click to show. Warning: May contain spoilers.)
Disambiguation notice
Publisher's editors
Blurbers
Original language
Canonical DDC/MDS

References to this work on external resources.

Wikipedia in English

None

'Here, on the edge of what we know, in contact with the ocean of the unknown, shines the mystery and the beauty of the world. And it's breathtaking' These seven short, simple lessons guide us through the scientific revolution that shook physics in the twentieth century and still continues to shake us today. Theoretical physicist Carlo Rovelli, a founder of the loop quantum gravity theory. explains Einstein's theory of general relativity, quantum mechanics, black holes, the complex architecture of the universe, elementary particles, gravity, and the nature of the mind. In under eighty pages, readers will understand the most transformative scientific discoveries of the twentieth century and what they mean for us.

No library descriptions found.

Book description
«Ci sono frontiere, dove stiamo imparando, e brucia il nostro desiderio di sapere. Sono nelle profondità più minute del tessuto dello spazio, nelle origini del cosmo, nella natura del tempo, nel fato dei buchi neri, e nel funzionamento del nostro stesso pensiero. Qui, sul bordo di quello che sappiamo, a contatto con l'oceano di quanto non sappiamo, brillano il mistero del mondo, la bellezza del mondo, e ci lasciano senza fiato». Tale è il presupposto di queste «brevi lezioni», che ci guidano, con ammirevole trasparenza, attraverso alcune tappe inevitabili della rivoluzione che ha scosso la fisica nel secolo XX e la scuote tuttora: a partire dalla teoria della relatività generale di Einstein e della meccanica quantistica fino alle questioni aperte sulla architettura del cosmo, sulle particelle elementari, sulla gravità quantistica, sulla natura del tempo e della mente.
(piopas)
Haiku summary

Quick Links

Popular covers

Rating

Average: (3.74)
0.5
1 4
1.5 1
2 19
2.5 6
3 92
3.5 23
4 144
4.5 18
5 60

Is this you?

Become a LibraryThing Author.

 

About | Contact | Privacy/Terms | Help/FAQs | Blog | Store | APIs | TinyCat | Legacy Libraries | Early Reviewers | Common Knowledge | 157,906,375 books! | Top bar: Always visible