HomeGroupsTalkMoreZeitgeist
Search Site
This site uses cookies to deliver our services, improve performance, for analytics, and (if not signed in) for advertising. By using LibraryThing you acknowledge that you have read and understand our Terms of Service and Privacy Policy. Your use of the site and services is subject to these policies and terms.

Results from Google Books

Click on a thumbnail to go to Google Books.

Loading...

Den svåra konsten att leva : berättelser om evolution, elände och evigt liv

by Ulf Ellervik

MembersReviewsPopularityAverage ratingConversations
812,160,259 (4.5)None
I uppfl̲jaren till hyllade Ond kemi och Njutning tar Ulf Ellervik sig an tv ̄av vetenskapens str̲sta frḡor. Med glimten i g̲at och en vass penna beskriver han det kemiska kriget mot sjukdomar och, nr̃ dessa r̃ v̲ervunna, mñniskans chans till evigt liv. Genom vetenskapshistorien dr̃ kemi, biologi och medicin, men ocks ̄konst, litteratur och populr̃kultur spelar viktiga roller fr̄ vi veta hur kemin genom medicinen gjort det mj̲ligt fr̲ mñniskan att leva lñgre och lñgre fr̲ varje generation. Men hur lñge r̃ det mj̲ligt fr̲ kemin att st ̄emot dd̲en? Ellervik kan konsten att fr̲medla sitt brinnande intresse fr̲ kemiska formlers skn̲het och estetik, och han fr̄ oss att inse att kemi r̃ p ̄liv och dd̲.… (more)
None
Loading...

Sign up for LibraryThing to find out whether you'll like this book.

No current Talk conversations about this book.

Ulf Ellerviks tredje bok är lite av ett återtåg till mark han redan täckte i den första. Den svåra konsten att leva handlar dock om frågan från det motsatta perspektivet: hur kan vi undvika att dö ( företrädesvis med hjälp av kemi)? Detta låter som det kommer handla om läkemedel, och det gör det, i viss grad, men också om diverse dödsorsaker, främst sjukdomar, och varför åldersdöden på sitt sätt är oundviklig (hade vi inte åldrats hade vi troligen dött ännu tidigare, men i cancer istället).

Det är lättsmält, men sällan förenklat så långt att det blir felaktigt. Mycket bygger på ankedoter om enskilda forskare, ibland mer kända, ibland mindre. Många stora upptäckter verkar tillkomna på slump, även om det också förekommer de som kommit från hårt, systematiskt arbete (den inte obekante Ignaz Semmelweiss, som var den som först föreslog att läkare skulle tvätta händerna, kom fram till detta först efter att ha provat ett tjog andra hypoteser för att förstå varför barnaföderskor överlevde i så mycket högre grad på den avdelning där barnmorskor tränades jämfört med den där läkarstudenter fick öva, efter att tidigare på dagen varit med och obducerat lik).

Ett litet aber förekommer tidigt i boken, där det noteras att läkemedel är så kostsamma att ta fram att företagen bara är beredda att göra detta om de kan vara säkra på patent och möjligheter att dra in pengar, och att detta gör att den eventuelle filantrop som gjort en stor upptäckt och vill donera den till mänskligheten därmed gör att ingen kommer vilja plocka upp den: förvisso sant, men det innebär ju inte att detta är det enda tänkbara sättet världen kan ordnas på, inte ens det enda sättet som man kan finansiera läkemedelsforskning ens i ett kapitalistiskt system. Visserligen är det inte sådant som boken fokuserar på, men om frågan nu tas upp kunde man hoppats på en djupare diskussion.

Men som sagt: detta är bara en liten skavank i ett annars solitt bygge. Är man intresserad av forskning om hur den mänskliga organismen fungerar, och hur den slutar att fungera, är detta god läsning. ( )
  andejons | Mar 20, 2018 |
no reviews | add a review
You must log in to edit Common Knowledge data.
For more help see the Common Knowledge help page.
Canonical title
Original title
Alternative titles
Original publication date
People/Characters
Important places
Important events
Related movies
Epigraph
Dedication
First words
Quotations
Last words
Disambiguation notice
Publisher's editors
Blurbers
Original language
Canonical DDC/MDS
Canonical LCC

References to this work on external resources.

Wikipedia in English

None

I uppfl̲jaren till hyllade Ond kemi och Njutning tar Ulf Ellervik sig an tv ̄av vetenskapens str̲sta frḡor. Med glimten i g̲at och en vass penna beskriver han det kemiska kriget mot sjukdomar och, nr̃ dessa r̃ v̲ervunna, mñniskans chans till evigt liv. Genom vetenskapshistorien dr̃ kemi, biologi och medicin, men ocks ̄konst, litteratur och populr̃kultur spelar viktiga roller fr̄ vi veta hur kemin genom medicinen gjort det mj̲ligt fr̲ mñniskan att leva lñgre och lñgre fr̲ varje generation. Men hur lñge r̃ det mj̲ligt fr̲ kemin att st ̄emot dd̲en? Ellervik kan konsten att fr̲medla sitt brinnande intresse fr̲ kemiska formlers skn̲het och estetik, och han fr̄ oss att inse att kemi r̃ p ̄liv och dd̲.

No library descriptions found.

Book description
Haiku summary

Current Discussions

None

Popular covers

Quick Links

Rating

Average: (4.5)
0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5
4 1
4.5 1
5 1

Is this you?

Become a LibraryThing Author.

 

About | Contact | Privacy/Terms | Help/FAQs | Blog | Store | APIs | TinyCat | Legacy Libraries | Early Reviewers | Common Knowledge | 204,716,026 books! | Top bar: Always visible