HomeGroupsTalkZeitgeist
Search Site
This site uses cookies to deliver our services, improve performance, for analytics, and (if not signed in) for advertising. By using LibraryThing you acknowledge that you have read and understand our Terms of Service and Privacy Policy. Your use of the site and services is subject to these policies and terms.

Results from Google Books

Click on a thumbnail to go to Google Books.

Loading...

A bátorságpróba könyv a daganatos és leukémiás gyermekek számára

by Bartos Erika

MembersReviewsPopularityAverage ratingConversations
772,224,332NoneNone
Recently added byblueisthenewpink, Tabithahaz
None
Loading...

Sign up for LibraryThing to find out whether you'll like this book.

No current Talk conversations about this book.

Nagyon jó, hogy van ez a könyv. Biztos vagyok benne (na jó, remélem), hogy a nővérek és orvosok kedvesen és érthetően elmondják a gyerekeknek és a szülőknek is, hogy mi vár rájuk, mégis jó, hogy láthatják ismerősnek tűnő figurák közt rajzokon a gépeket is, a magyarázatot is. Ahányszor csak szeretnék.

Mégis jobban örültem volna, ha ez a teljes mértékben hiánypótló könyv tökéletesre sikerül. Ha nem áll neki időnként gügyögni, miközben más fejezetekben normális hangon szól, és olyan szavakat kénytelen használni, és a gyerekekkel megismertetni, mint a ferezis vagy a kemoterápia.

Tetszettek a magyarázatok a piros és fehér katicákkal (a trombocicák mondjuk akkor már lehettek volna macskaformák), őssejtekkel, fehér katicára hasonlító bajkeverő sejtekkel (a leukémiás kislánynál). Itt a rajzok tökéletesen segítették a szöveg megértését. (Volt olyan is – a lumbálás –, amit le kellett takarnom, hogy tudjam olvasni a szöveget.)

Jó lett volna, ha nem csúsznak be helyesírási hibák, ha nem kerül két sor váratlanul a következő oldal végére is, ha nem úsznak be olyasmik, hogy anya hazamehet a kórházból rendet rakni (kösz), ha nem csodálkozunk rá nem túl píszí módon, hogy „lehet, hogy pont egy indiántól” kap őssejteket (és akkor mi van?).

Azért zavarnak ezek különösen, mert egyébként egy nagyon jól átgondolt, és nem tudom eléggé hangsúlyozni, mennyire hiánypótló kötet. Külön kitérnek az egészséges testvérek helyzetére is, nekik mi a nehéz, hogyan tudnak segíteni.

A rajzok sokszor nagyon finoman jeleztek (akár előre is) valóságos helyzeteket. Hogy kendő és sapka kerül a fejekre, mert kihullik a hajuk, hogy az anyukák nem mindig mosolyognak, hanem sokszor aggódnak vagy akár sírnak.

Az épületrajzok fantasztikusak, biztos vagyok benne, hogy a gépek is tűpontosan jelennek meg a lapokon. Talán ez lehetne az alap, de most azért külön piros pont jár, hogy sem a mesekönyveknél, sem a diafilmeknél, sem a rajzfilmeknél nem a saját meséit rajzolta bele Bartos Erika (ez nem mindenkinél van így, csak azért emelem ki).

Gyomorszorító volt még olvasni is. Le kalappal minden hős kisgyerek, szülő, testvér, ápoló és orvos előtt. Jó, hogy van egy ilyen segítő könyvük.
  blueisthenewpink | Jul 2, 2022 |
no reviews | add a review
You must log in to edit Common Knowledge data.
For more help see the Common Knowledge help page.
Canonical title
Original title
Alternative titles
Original publication date
People/Characters
Important places
Important events
Related movies
Awards and honors
Epigraph
Dedication
First words
Quotations
Last words
Disambiguation notice
Publisher's editors
Blurbers
Original language
Canonical DDC/MDS
Canonical LCC

References to this work on external resources.

Wikipedia in English

None

No library descriptions found.

Book description
Bátorságpróba könyvet a Tűzoltó Utcai Gyermekklinika orvosaiból alakult Őrzők Alapítvány adja ki. Daganatos és leukémiás gyerekeknek készült, nem kerül kereskedelmi forgalomba, ingyen kapják az érintettek. A kis betegekre váró, embert próbáló vizsgálatokra, kezelésekre készíti fel a gyerekeket számukra érthető nyelven és rajzokkal. Sok ember jó szándéka, munkája, teherbírása rejlik abban, hogy ez a kötet megvalósulhatott, minden szereplő teljesen ingyen vett részt az alkotásban. Mint a legszebb kezdeményezések mögött, e mögött is anyai érzelmek állnak: a könyv alapötlete egy édesanyától származik, aki ezt az utat végigjárta saját gyermekével. Ő írta a kerettörténetet is, a többi szöveg orvosok, onkológus szakemberek, nővérek, gyermekpszichológusok munkája, az illusztrációkat Bartos Erika készítette. Ez egy egyedülálló, hiánypótló kiadvány, Magyarországon ilyen átfogó mű gyermekorvosi témában karitatív céllal még nem készült. A művet több nyelvre is lefordították.
http://www.bartoserika.hu/konyvek/seg...
Haiku summary

Popular covers

Quick Links

Genres

No genres

Rating

Average: No ratings.

Is this you?

Become a LibraryThing Author.

 

About | Contact | Privacy/Terms | Help/FAQs | Blog | Store | APIs | TinyCat | Legacy Libraries | Early Reviewers | Common Knowledge | 188,427,741 books! | Top bar: Always visible