HomeGroupsTalkMoreZeitgeist
Search Site
This site uses cookies to deliver our services, improve performance, for analytics, and (if not signed in) for advertising. By using LibraryThing you acknowledge that you have read and understand our Terms of Service and Privacy Policy. Your use of the site and services is subject to these policies and terms.
Hide this

Results from Google Books

Click on a thumbnail to go to Google Books.

Loading...

De röda kattorna (1965)

by Maria Lang

MembersReviewsPopularityAverage ratingConversations
311613,932 (2.92)None
None
Loading...

Sign up for LibraryThing to find out whether you'll like this book.

No current Talk conversations about this book.

Sverige, ca 1965
Ingalil Odén er nitten år og arbejder som guide på Mårbacka, der er Selma Lagerlöfs gård. Hun holder kontakt med storesøsteren Bodil Odén på 25, men da der er gået en måned siden sidste postkort og telefonen også er tavs, bliver Bodil urolig og tager hjem fra Cambridge et par uger før tiden.
Kæresten Jonas By har set Ingalil en enkelt gang, men ellers ikke. Bodil tager til Mårbacka og forstanderinden fortæller at Ingalil tog afsted før tid, så det er ikke bare tre, men næsten seks uger at Ingalil har været pist væk. En af mændene på gården kan fortælle at hun tog to røde kattekillinger med.
Bodil er Ingalils halvsøster. Bodils mor døde ved fødslen og Ingalils mor og deres fælles far døde i en trafikulykke for snart længe siden.
Ingalil delte værelse på Mårbacka med en anden pige og Bodil vil også snakke med Ursula og Ragnar Karlman, der står for at sælge Värmland til turisterne og har skaffet Ingalil jobbet. Ursula er 52 og Ragnar 42, så måske har Ragnar haft kig på Ingalil? Der er også en student, Gert Berger, som hun gerne vil tale med.
Hun starter med at kontakte Ragnar og mens de snakker, indfanger Bodil også Madeleine Samzelius, som måske har en af Ingalils katte? Medeleines kat hedder Sintram, men hun siger at hun ikke har talt med ingalil.
Næste stop er i Byn, hvor Bodil vil finde Gert Berger, der er cand. phil og på vej til at tage en magistergrad i litteraturhistorie. Stort set alle hun taler med skjuler noget og hun tager ikke konsekvensen og kontakter politiet. I stedet sender hun et brev til Christer Wijk, som hun kender privat. En af hendes venner hjælper brevet hurtigt på vej og Christer kontakter hende samme aften.
Han brokker sig selvfølgelig over at ingen har tilkaldt politiet før, og da han dukker op, er han heller ikke begejstret for at Bodil tilsyneladende er forsvundet på en køretur til Rämen. Han finder hende dog og til hans overraskelse har hun samlet Gert Berger op.
De tager tilbage til Rämen og mødes med de andre. Gert fortæller at han er stødt på en død kattekilling oppe ved den sø, der forsyner herregårdens turbine med vand. Gårdarbejderen Frithiof, Christer, Ragnar Karlman, Jonas By og Gert Berger går i regnvejr op og kigger nærmere på søen, men i stedet for katten finder de liget af Ingalil. Men det er ikke nemt at bjærge, så de går i stedet tilbage.
Regnvejr og lyn sætter telefonen ud af kraft, så det må vente med at tilkalde ordenspolitiet, men i mellemtiden holder Christer forhør. Han finder ud af at Regnar har en affære med Madeleine Samzelius, men også har været ven med Ingalil. Faktisk har han ført Madeleine og Ingelil sammen og af de kattekillinger Ingalil havde med da hun forsvandt, var den ene til Madeleine.
Ursula var godt klar over at Ragnar var hende utro, men derfor var hun nu ikke tilfreds med det. Ragnar elsker Madeleine, men hans job afhænger i den grad af Ursula at han har ladet det bestemme. Ursula tror at Ragnar også havde en affære med Ingalil og at han har slået hende ihjel. Jonas By kunne det også godt være. Ditto med næsten alle de andre.
Christer kan dog ikke finde beviser for hvem morderen er, så han lader dem alle gå i fred til teknikerne kan komme til. Bodil går en tur op til søen og er lige ved at blive kvalt af hendes kæreste Jonas, for det er nemlig ham, der er morderen.
Ingalil havde forelsket sig i ham og var en sand plage og umulig at blive af med. Og da hun på et tidspunkt havde trængt ham helt op i en krog, slog det klik for ham. Eller det er i alt fald hans udgave af historien. Han stikker af og ender med at køre sig ihjel med vilje. Christer har en mere dyster teori, nemlig at Jonas for længst havde styr på at Bodil havde arvet mange penge efter sin mor, mens Ingalil ikke havde penge. Han ville derfor ikke risikere at sætte forholdet til Bodil over styr, så mordet på Ingalil var mere overlagt mord end pludselig indskydelse.
Bodil og Gert finder måske sammen, selv om hun synes at han er mere kynisk end godt er.

Krimien er pustet op med en masse detaljer om Selma Lagerlöf og Mårbacka, men det er jo ikke uventet i en Maria Lang bog. Der er også en masse citater fra digte og sange, som man kan synes om eller irriteres over som unødigt fyld. Esaias Tegner og hans epigrammer fx. ( )
  bnielsen | Nov 28, 2015 |
no reviews | add a review
You must log in to edit Common Knowledge data.
For more help see the Common Knowledge help page.
Canonical title
Information from the Finnish Common Knowledge. Edit to localize it to your language.
Original title
Alternative titles
Original publication date
People/Characters
Important places
Important events
Related movies
Awards and honors
Epigraph
Dedication
First words
Quotations
Last words
Disambiguation notice
Publisher's editors
Blurbers
Original language
Canonical DDC/MDS

References to this work on external resources.

Wikipedia in English

None

No library descriptions found.

Book description
Swedish title translates as, The Red Cats
Haiku summary

Quick Links

Popular covers

Rating

Average: (2.92)
0.5
1
1.5
2 1
2.5
3 4
3.5 1
4
4.5
5

Is this you?

Become a LibraryThing Author.

 

About | Contact | Privacy/Terms | Help/FAQs | Blog | Store | APIs | TinyCat | Legacy Libraries | Early Reviewers | Common Knowledge | 159,076,146 books! | Top bar: Always visible