HomeGroupsTalkZeitgeist
This site uses cookies to deliver our services, improve performance, for analytics, and (if not signed in) for advertising. By using LibraryThing you acknowledge that you have read and understand our Terms of Service and Privacy Policy. Your use of the site and services is subject to these policies and terms.
Hide this

Results from Google Books

Click on a thumbnail to go to Google Books.

Allah in Europa het reisverslag van een…
Loading...

Allah in Europa het reisverslag van een ongelovige (edition 2018)

by Jan Leyers

MembersReviewsPopularityAverage ratingConversations
312,842,477 (4.75)None
Member:Fabian_vdbr
Title:Allah in Europa het reisverslag van een ongelovige
Authors:Jan Leyers
Info:[Amsterdam] Das Mag Uitgevers 2018
Collections:Your library
Rating:****1/2
Tags:None

Work details

Allah in Europa het reisverslag van een ongelovige by Jan Leyers

None.

None
Loading...

Sign up for LibraryThing to find out whether you'll like this book.

No current Talk conversations about this book.

Weer heeft uitgeverij Das Mag mij weten te verrassen met dit keer een boek naar aanleiding van een documentaireserie over de islam in Europa. Een boek dat als ik dat in de winkel had zien liggen, nooit had opgepakt maar nu het op mijn deurmat lag toch in ben begonnen en daar heel blij mee ben. Het heeft me nieuwe inzichten gegeven, het mooiste dat een boek kan opleveren.

Jan Leyers heeft achtereenvolgens in Bosnië, Hongarije, Oostenrijk, Frankrijk, Engeland, Zweden, Denemarken, Duitsland, Nederland en België moslimgemeenschappen bezocht en bevraagd. Hieruit komt al snel naar voren hoe verschillend deze landen tegenover andersdenkenden staan waarbij er geen groter verschil is tussen Frankrijk met 'iedereen moet zich gedragen als een Fransman' en Engeland met 'iedereen is vrij te denken en doen wat hij wil'. Met name deze houding van Engeland had ik nooit zo scherp op mijn netvlies staan en heeft me weer wat meer van deze cultuur doen begrijpen.

Ook wordt inzichtelijk hoe de moslims in de bezochte landen verschillend over de islam denken. Het doet mij denken aan hoe het christendom in de loop der tijd in vele splinters uiteengevallen is. De landen waarin deze gelovigen leven lijken wel zo hun eigen invloed te hebben welke afslag het geloof daar neemt.

Bijzonder prettig vond ik de achtergrondinformatie over ieder land en dan met name bij de Oost Europese landen waar ik nog maar bitter weinig van bleek te weten. Het zet het menselijke in een historisch perspectief (natuurlijk wel vanuit deze tijd gezien maar daar valt amper aan te ontkomen) en wordt daarmee een beetje beter te vatten.

Wat mij het meest schokte waren bepaalde ideeën die door gelovigen worden aangehouden. Het boek heeft als ondertitel Het Reisverslag van een ongelovige. Daarmee voelde ik me gelijk verbonden met de journalist. En was het soms moeilijk me te kunnen voorstellen dat er op grote schaal intelligente mensen zijn die geloven in wat in mijn ogen sprookjes zijn. Dit stemt mij dan weer wat meer somber omdat het daardoor moeilijker is om elkaar te begrijpen en uit onbegrip kunnen destructieve conflicten ontstaan. Aan de andere kant zijn er ook voorbeelden van dat het wel goed kan gaan zo lang men elkaar blijft respecteren. Dat Engelse model vind ik zo gek nog niet.

Oftewel een inzichtgevend boek over wat er nu in Europa zoal leeft en specifiek hoe mensen met elkaar omgaan. ( )
  Niekchen | Apr 14, 2018 |
no reviews | add a review
You must log in to edit Common Knowledge data.
For more help see the Common Knowledge help page.
Series (with order)
Canonical title
Original title
Alternative titles
Original publication date
People/Characters
Important places
Important events
Related movies
Awards and honors
Epigraph
Dedication
First words
Quotations
Last words
Disambiguation notice
Publisher's editors
Blurbers
Publisher series
Original language
Canonical DDC/MDS

References to this work on external resources.

Wikipedia in English

None

Book description
Haiku summary

No descriptions found.

No library descriptions found.

Quick Links

Popular covers

Rating

Average: (4.75)
0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5
4
4.5 1
5 1

Is this you?

Become a LibraryThing Author.

 

About | Contact | Privacy/Terms | Help/FAQs | Blog | Store | APIs | TinyCat | Legacy Libraries | Early Reviewers | Common Knowledge | 130,797,250 books! | Top bar: Always visible