HomeGroupsTalkMoreZeitgeist
Search Site
This site uses cookies to deliver our services, improve performance, for analytics, and (if not signed in) for advertising. By using LibraryThing you acknowledge that you have read and understand our Terms of Service and Privacy Policy. Your use of the site and services is subject to these policies and terms.

Results from Google Books

Click on a thumbnail to go to Google Books.

Loading...

Het orakel van Napels : de alternatieve waarheid van Giambattista Vico (1668-1744)

by Mark Blaisse

MembersReviewsPopularityAverage ratingConversations
512,967,779 (2.5)None
Na een ongeluk met hersenletsel wist hij precies hoe de mens zich, eenmaal van God los, zou moeten bevrijden van allerlei mythen en angsten om eindelijk een onafhankelijk individu te worden. Maar de gedachten van deze eigenzinnige Napolitaanse filosoof druisten lijnrecht in tegen de gevestigde orde en stuitten op onbegrip en hoongelach. Want Vico vertrouwde eerder op poëzie, leugens en verbeelding dan op het 'meten is weten' van Descartes. En niemand kon vermoeden dat juist hij veel later de inspiratie zou worden van denkers als Nietzsche, Hegel, Marx, Berlin, Said, Eco en Sloterdijk. Zijn adagium 'Ik fabuleer, dus ik ben' zou bovendien naadloos in onze tijd hebben gepast. Mark Blaisse schreef een uiterst onderhoudend, geromantiseerd portret van deze briljante anarchist, een pechvogel op vrijwel elk gebied. In 'Het orakel van Napels' gidst de eigenzinnige Vico de lezer door barok Napels, langs schilderijen, theaters, castraten, vioolbouwers, verboden boekenkasten, bordelen en literaire salons. Een wereld vol populisme, corruptie en alternatieve feiten: Vico's leven en ideeën blijken verbazingwekkend actueel.… (more)
None
Loading...

Sign up for LibraryThing to find out whether you'll like this book.

No current Talk conversations about this book.

Giambattista Vico is ongetwijfeld één van de meest onderschatte figuren uit het begin van de 18de eeuw. De Napolitaan is een buitenbeentje die zich afzette tegen het modieuze cartesianisme en de hele moderne wetenschapsbenadering die eraan ten grondslag lag. Vandaar ook dat hij lange tijd buiten beeld bleef. Bovendien is het erg moeilijk om zijn ideeën samen te vatten, want ze zijn eerder een wanordelijk geheel van overdenkingen. Heel kort gezegd mogen we Vico gerust een voorloper noemen van het evolutionaire denken, het denken in organische gehelen dat pas eind 18de eeuw zo populair zou worden onder de noemer Romantiek. Zijn schets van de ontwikkelingsstadia van de menselijke beschaving zou in de 19de eeuw een enorme invloed uitoefenen op de geschiedenisfilosofie.
Daarmee is Vico dus best een interessant figuur en verdient hij een waardige biografie. De Nederlandse publicist Mark Blaisse heeft zich daar aan gewaagd. En hij heeft op zijn minst zijn werk grondig gedaan: uit het boek blijkt duidelijk dat hij alles gelezen heeft wat er over Vico en zijn omgeving maar te lezen is, en ook alle plekken heeft bezocht waar de Napolitaan geleefd heeft. Dat levert een bijzonder beeld op van zijn tijd, en vooral van het armoedige, maar nog altijd bruisende Napels, eind 17de- begin 18de eeuw. Blaisse zoomt in het bijzonder in op het zeer precaire bestaan van Vico, die een voortdurende overlevingsstrijd moest voeren, zowel inzake zijn gezondheid, zijn financiële toestand en de sociale en intellectuele tegenstand die hij ondervond.
Best interessant, alleen, al die details gaan effectief ten koste van de intellectuele biografie van Vico. Zo gaat hij uitgebreid in op een moordcomplot waarbij Vico betrokken was, maar krijgt zijn hoofdwerk “Scienza Nuova” amper enkele pagina’s aandacht. Dit boek leest vlot weg, geeft een mooi beeld van Napels in de 18de eeuw, met alle saillante details. Alleen in het slothoofdstuk waagt Blaisse zich aan een schets van het uitdagende denken van Giambatista Vico en zijn late invloed. Maar wat mij betreft: too little, too late. ( )
  bookomaniac | Aug 15, 2019 |
no reviews | add a review
You must log in to edit Common Knowledge data.
For more help see the Common Knowledge help page.
Canonical title
Original title
Alternative titles
Original publication date
People/Characters
Important places
Important events
Related movies
Epigraph
Dedication
First words
Quotations
Last words
Disambiguation notice
Publisher's editors
Blurbers
Original language
Canonical DDC/MDS
Canonical LCC

References to this work on external resources.

Wikipedia in English

None

Na een ongeluk met hersenletsel wist hij precies hoe de mens zich, eenmaal van God los, zou moeten bevrijden van allerlei mythen en angsten om eindelijk een onafhankelijk individu te worden. Maar de gedachten van deze eigenzinnige Napolitaanse filosoof druisten lijnrecht in tegen de gevestigde orde en stuitten op onbegrip en hoongelach. Want Vico vertrouwde eerder op poëzie, leugens en verbeelding dan op het 'meten is weten' van Descartes. En niemand kon vermoeden dat juist hij veel later de inspiratie zou worden van denkers als Nietzsche, Hegel, Marx, Berlin, Said, Eco en Sloterdijk. Zijn adagium 'Ik fabuleer, dus ik ben' zou bovendien naadloos in onze tijd hebben gepast. Mark Blaisse schreef een uiterst onderhoudend, geromantiseerd portret van deze briljante anarchist, een pechvogel op vrijwel elk gebied. In 'Het orakel van Napels' gidst de eigenzinnige Vico de lezer door barok Napels, langs schilderijen, theaters, castraten, vioolbouwers, verboden boekenkasten, bordelen en literaire salons. Een wereld vol populisme, corruptie en alternatieve feiten: Vico's leven en ideeën blijken verbazingwekkend actueel.

No library descriptions found.

Book description
Haiku summary

Current Discussions

None

Popular covers

Quick Links

Rating

Average: (2.5)
0.5
1
1.5
2
2.5 1
3
3.5
4
4.5
5

Is this you?

Become a LibraryThing Author.

 

About | Contact | Privacy/Terms | Help/FAQs | Blog | Store | APIs | TinyCat | Legacy Libraries | Early Reviewers | Common Knowledge | 204,404,510 books! | Top bar: Always visible