HomeGroupsTalkMoreZeitgeist
Search Site
This site uses cookies to deliver our services, improve performance, for analytics, and (if not signed in) for advertising. By using LibraryThing you acknowledge that you have read and understand our Terms of Service and Privacy Policy. Your use of the site and services is subject to these policies and terms.

Results from Google Books

Click on a thumbnail to go to Google Books.

Loading...

Johan III : en biografi

by Lars Ericson Wolke

MembersReviewsPopularityAverage ratingConversations
351695,555 (3.71)None
Johan III är en av de kungar som suttit längst på den svenska tronen 23 år. Men han har ofta hamnat i skuggan av fadern, Gustav Vasa, brodern, Erik XIV och brorsonen, Gustav II Adolf. Trots allt var det han som beredde vägen för och lade grunden till den svenska stormakten som Gustav II Adolf sedermera fullbordade. Johan III en biografi är en bred skildring av en verklig renässansfurste i kontinentaleuropeisk mening. Han var beläst, berest och språkkunnig. Hovlivet fylldes i renässansanda av böcker, studier, musik och konst. Några av de viktigaste händelserna i Sveriges dramatiska utveckling under 1500- och 1600-talen inträffar under Johan III:s tid vid makten. Han försökte bland annat återknyta banden med den katolska kyrkan och ville reformera den statliga förvaltningen, inte minst kontrollen av statsfinanserna. Men de långa krigen mot Ryssland och flera enorma byggnadsprojekt som Stockholms slott »Tre Kronor» och Kalmar slott undergrävde tyvärr hans försök att få kontroll över de statliga utgifterna. Lars Ericson Wolke ger här en bild av människan Johan III och målar ett rikt porträtt av hans personkrets. Vi får följa Johan III både som son, familjefar och bror. Som hertig och kung. I Sverige och ute i Europa. [Elib]… (more)
None
Loading...

Sign up for LibraryThing to find out whether you'll like this book.

No current Talk conversations about this book.

Av alla de färgstarka kungar som Vasaätten frambringade är nog Johan III den mest anonyme, i viss konkurrans med sin son. Om de överhuvudtaget fastnat i minnet är det väl i huvudsak som misstänkta hantlangare för påven. Lars Ericson (numera med tillägget Wolke) tycker dock att Johan förtjänar mer än så: han må inte vara en spektakulär galning som bror Erik eller en lika hänsynslös maktmänniska som bror Karl, eller uppnått de storstilade resultat som hans far och brorson nådde, men likväl var han den som påbörjade det svenska stormaktsbygget, och även om han knappast var lätt att göra med så var han troligen den av de tre bröderna som var minst farlig för sin omgivning (undantaget då när han bjöd på ärtsoppa).

Det är ändå inte en helt smickrande bild som målas upp: Johan var halsstarrig, satsade på att nå kortsiktiga mål på bekostnad av långsiktiga, oekonomisk, troligen också som sagt brodermördare. Men han var också lärd, uppriktig i sina försök att närma de evangeliska och katolska kyrkorna, och dock ändå troligen inte fullt förtjänt av de misstankar om hans religion senare historiker omgett honom med. Men: under hans regeringstid drogs Sverige in i och hölls kvar i sitt näst längsta krig någonsin, och hans oförmåga att balansera den sökta unionen med Polen och de estländska erövringarna skulle senare dra in landet i det allra längsta.

Ericson är militärhistoriker, och det märks: styckena om Johans religionspolitik och byggnationer är inte direkt hafsiga, men de kunde gott varit lite djupare så man fått en tydligare bild av vad den förmedlingsteologi han försökte genomdriva gick ut på i praktiken. Kapitlen om Johans krigspolitik svävar istället iväg, och plötsligt läser man detaljerade uppställningar över förlusterna i olika fänikor – förvisso något som borde framhållas för att visa hur kostsamt det ryska kriget var, men det intrycket förtas när ögonen börjar glida över texten. Ericson är också endast en passabel stilist, med en del små underligheter på samvetet, men inte ens sammantaget drar dessa två saker ner läsbarheten i någon större grad.

Johan III är som sagt något bortglömd, och det är i stort sett hans eget fel: även om han bemödade sig om sitt eftermäle, så lyckades det honom i stort sett bara att rättfärdiga upproret mot brodern. Hans religiösa politik, och de svårigheter han sedan lämnade åt Sigismund att försöka hantera, gjorde honom dock senare om inte direkt avskydd så i alla fall misstänkt. Det betyder dock inte att glömskan är förtjänt. ( )
  andejons | Aug 15, 2013 |
no reviews | add a review

Belongs to Series

You must log in to edit Common Knowledge data.
For more help see the Common Knowledge help page.
Canonical title
Original title
Alternative titles
Original publication date
People/Characters
Important places
Important events
Related movies
Epigraph
Dedication
First words
Information from the Swedish Common Knowledge. Edit to localize it to your language.
Varför
Quotations
Last words
Information from the Swedish Common Knowledge. Edit to localize it to your language.
Disambiguation notice
Publisher's editors
Blurbers
Original language
Canonical DDC/MDS
Canonical LCC

References to this work on external resources.

Wikipedia in English (1)

Johan III är en av de kungar som suttit längst på den svenska tronen 23 år. Men han har ofta hamnat i skuggan av fadern, Gustav Vasa, brodern, Erik XIV och brorsonen, Gustav II Adolf. Trots allt var det han som beredde vägen för och lade grunden till den svenska stormakten som Gustav II Adolf sedermera fullbordade. Johan III en biografi är en bred skildring av en verklig renässansfurste i kontinentaleuropeisk mening. Han var beläst, berest och språkkunnig. Hovlivet fylldes i renässansanda av böcker, studier, musik och konst. Några av de viktigaste händelserna i Sveriges dramatiska utveckling under 1500- och 1600-talen inträffar under Johan III:s tid vid makten. Han försökte bland annat återknyta banden med den katolska kyrkan och ville reformera den statliga förvaltningen, inte minst kontrollen av statsfinanserna. Men de långa krigen mot Ryssland och flera enorma byggnadsprojekt som Stockholms slott »Tre Kronor» och Kalmar slott undergrävde tyvärr hans försök att få kontroll över de statliga utgifterna. Lars Ericson Wolke ger här en bild av människan Johan III och målar ett rikt porträtt av hans personkrets. Vi får följa Johan III både som son, familjefar och bror. Som hertig och kung. I Sverige och ute i Europa. [Elib]

No library descriptions found.

Book description
Haiku summary

Current Discussions

None

Popular covers

Quick Links

Rating

Average: (3.71)
0.5
1
1.5
2
2.5
3 1
3.5 2
4 4
4.5
5

Is this you?

Become a LibraryThing Author.

 

About | Contact | Privacy/Terms | Help/FAQs | Blog | Store | APIs | TinyCat | Legacy Libraries | Early Reviewers | Common Knowledge | 204,246,369 books! | Top bar: Always visible