HomeGroupsTalkZeitgeist
Search Site
This site uses cookies to deliver our services, improve performance, for analytics, and (if not signed in) for advertising. By using LibraryThing you acknowledge that you have read and understand our Terms of Service and Privacy Policy. Your use of the site and services is subject to these policies and terms.

Results from Google Books

Click on a thumbnail to go to Google Books.

Kootut kertomukset by Edgar Allan Poe
Loading...

Kootut kertomukset (edition 2006)

by Edgar Allan Poe, Jaana Kapari ((KÄÄnt.))

MembersReviewsPopularityAverage ratingConversations
851288,769 (3.56)None
"Edgar Allan Poe on yksi kauhukirjallisuuden tunnetuimmista hahmoista ja hänet onkin usein leimattu koko suuntauksen synnyttäjäksi. Hän kunnostautui ennen kaikkea lyhyen proosan, pienten kauhu-, rikos- ja tieteiskertomusten kirjoittajana, mutta myös hänen Byronin muotokieltä tapailevat runonsa, kuten Korppi ja Kellot, ovat tunnettuja ja arvostettuja kaikkialla maailmassa. Kootut kertomukset on Poen koko proosatuotannon kattava kertomuskokoelma. Poen lukijat voivat vihdoin lukea myös hänen tuntemattomampia kertomuksiaan ylistettyjen novellien rinnalla yksissä kansissa. Jaana Kaparin ajan tasalla oleva ja monisärmäinen käännös tuo esiin Poen kielellisen taituruuden ja kyvyn luoda hyytävää tunnelmaa. Poe ei karta rujojakaan aiheita ja kirjoittaa laaja-alaisesti myyttisine hahmoineen ja kirjallisine viittauksineen. Merkittävää Poen novelleissa on analyyttinen kertojanääni, joka tuo niihin psykologista syvyyttä ja tietopohjaa. Poe onkin innoittanut lukemattomia kirjailijoita ja teoreetikkoja Charles Baudelairesta Lacaniin. Poe on kauhu-, tieteis- ja rikoskirjallisuuden Shakespeare, loppumaton runsaudensarvi. Hänen juonikehittelynsä ja kirjalliset hahmonsa ovat yhä vertaansa vailla. Sir Arthur Conan Doyle lainasi Poen C. August Dupin -salapoliisikertomuksista kuuluisan hahmonsa Sherlock Holmesin olennaisimmat piirteet." -- (Teos)… (more)
Member:simokala
Title:Kootut kertomukset
Authors:Edgar Allan Poe
Other authors:Jaana Kapari ((KÄÄnt.))
Info:Helsinki : Teos, 2006.
Collections:Currently reading
Rating:
Tags:None

Work Information

Kootut kertomukset by Edgar Allan Poe

None
Loading...

Sign up for LibraryThing to find out whether you'll like this book.

No current Talk conversations about this book.

Vihdoin sain tämän massiivisen luku-urakan päätökseen. Aloitin tämän tiiliskiven lukemisen joskus keväällä ja nyt sitten sain viimeisenkin novellin luettua. Nämä olivat yllättävän raskasta luettavaa ja siksi luku-urakka kesti niin kauan. Napsin novelleja hiljalleen aina silloin tällöin fiiliksen mukaan. Novelleja on yhteensä 66.

Viimeisen luettuani fiilis oli hiukan sekava. Olen aiemmin lukenut Poen juttuja vain satunnaisesti ja mielikuva hänestä on ollut ennen kaikkea kauhukirjallisuuden isänä. Muistan aikanaan lukiossa analysoineeni novellin Soikea muotokuva, joka löytyy tästäkin kokoelmasta. Pidin siitä jo silloin lukiossa ja pidin siitä nytkin. Tämän tyyppisissä novelleissa Poe on mielestäni parhaimmillaan, vaikka makuasiahan se toki on.

Yllätyin kuitenkin siitä kuinka paljon Poella oli tieteistyyppisiä novelleja. Niitä sellaisia, missä rakennetaan joku vekotin (joka tietysti pitää selittää lukijalle juurta jaksain) ja sitten sillä tehdään jotakin. Hyvin moni liittyi lentämiseen. Itseäni nämä tämäntyyppiset jutut eivät jaksa kiinnostaa, mutta sinnikkäästi luin nekin.

Osa novelleista oli sellaisia, mistä en saanut kerta kaikkiaan mitään oteta. Mikä oli tarinan idea, mistä siinä puhuttiin tai mitä tapahtui. Esim. kokoelman päättävä novelli Landorin mökki meni ohitse ja kovaa. Ajattelin sen olevan jonkinlainen raamatullinen paratiisikertomus, mutta novellin äkkinäinen loppu jätti senkin ajatuksen tyhjän päälle. Muutamassa novellissa puhuttiin myös mesmerismistä ja ylipäätään mielenvikaisuus, psykologia ym. olivat keskeisiä monissa Poen novelleissa.

-Morre-
Rikosnovelleja löytyi tästä muutama ja ne olivatkin todella loistavia!Esim. Rue Morguen murhat oli äärimmäisen hilpeä juttu. Poe osasi hienosti kuljettaa monimutkaistakin päättelyketjua ja tehdä lopulta uskomattomasta ihan uskottavan.

Kaikenkaikkiaan olen iloinen, että luin koko kokoelman. Raskaudestaan huolimatta se oli ihan palkitsevaa ja edelleen on helppoa ymmärtää, miksi Poe on niin arvostettu kun on. ( )
  Murmelit | Sep 27, 2010 |
no reviews | add a review
You must log in to edit Common Knowledge data.
For more help see the Common Knowledge help page.
Canonical title
Original title
Alternative titles
Original publication date
People/Characters
Important places
Important events
Related movies
Awards and honors
Epigraph
Dedication
First words
Quotations
Last words
Disambiguation notice
Publisher's editors
Blurbers
Original language
Canonical DDC/MDS
Canonical LCC

References to this work on external resources.

Wikipedia in English

None

"Edgar Allan Poe on yksi kauhukirjallisuuden tunnetuimmista hahmoista ja hänet onkin usein leimattu koko suuntauksen synnyttäjäksi. Hän kunnostautui ennen kaikkea lyhyen proosan, pienten kauhu-, rikos- ja tieteiskertomusten kirjoittajana, mutta myös hänen Byronin muotokieltä tapailevat runonsa, kuten Korppi ja Kellot, ovat tunnettuja ja arvostettuja kaikkialla maailmassa. Kootut kertomukset on Poen koko proosatuotannon kattava kertomuskokoelma. Poen lukijat voivat vihdoin lukea myös hänen tuntemattomampia kertomuksiaan ylistettyjen novellien rinnalla yksissä kansissa. Jaana Kaparin ajan tasalla oleva ja monisärmäinen käännös tuo esiin Poen kielellisen taituruuden ja kyvyn luoda hyytävää tunnelmaa. Poe ei karta rujojakaan aiheita ja kirjoittaa laaja-alaisesti myyttisine hahmoineen ja kirjallisine viittauksineen. Merkittävää Poen novelleissa on analyyttinen kertojanääni, joka tuo niihin psykologista syvyyttä ja tietopohjaa. Poe onkin innoittanut lukemattomia kirjailijoita ja teoreetikkoja Charles Baudelairesta Lacaniin. Poe on kauhu-, tieteis- ja rikoskirjallisuuden Shakespeare, loppumaton runsaudensarvi. Hänen juonikehittelynsä ja kirjalliset hahmonsa ovat yhä vertaansa vailla. Sir Arthur Conan Doyle lainasi Poen C. August Dupin -salapoliisikertomuksista kuuluisan hahmonsa Sherlock Holmesin olennaisimmat piirteet." -- (Teos)

No library descriptions found.

Book description
Haiku summary

Popular covers

Quick Links

Rating

Average: (3.56)
0.5
1
1.5
2 2
2.5
3
3.5 3
4 1
4.5
5 2

Is this you?

Become a LibraryThing Author.

 

About | Contact | Privacy/Terms | Help/FAQs | Blog | Store | APIs | TinyCat | Legacy Libraries | Early Reviewers | Common Knowledge | 185,610,466 books! | Top bar: Always visible