HomeGroupsTalkMoreZeitgeist
Search Site
This site uses cookies to deliver our services, improve performance, for analytics, and (if not signed in) for advertising. By using LibraryThing you acknowledge that you have read and understand our Terms of Service and Privacy Policy. Your use of the site and services is subject to these policies and terms.

Results from Google Books

Click on a thumbnail to go to Google Books.

Nooit meer slapen by Willem Frederik Hermans
Loading...

Nooit meer slapen

by Willem Frederik Hermans

MembersReviewsPopularityAverage ratingMentions
1,1152217,988 (4.05)40
The young Dutch geologist Alfred Issendorf is determined to win fame for making a great discovery. To this end he joins a small geological expedition, which travels to the far North of Norway, where he hopes to prove a series of craters were caused by meteorites, but ultimately realizes he's more likely to drown in a fjord or be eaten by parasites. Unable to procure crucial aerial photographs, and beset by mosquitoes and insomnia in his freezing leaky tent, Alfred becomes increasingly desperate and paranoid. Haunted by the ghost of his scientist father, unable to escape the looming influence of his mother, and anxious to complete the thesis that will make his name, he moves toward the final act of vanity which will trigger a catastrophe. A deadpan comedy often subtly calling up the works of Heller or Vonnegut at their best, Beyond Sleep is a unique and illuminating examination of how hard it is to be a true pioneer in the modern world. Beyond Sleep is a masterpiece.… (more)
Member:Trazer38
Title:Nooit meer slapen
Authors:Willem Frederik Hermans
Info:Amsterdam : De Bezige Bij; 251 p, 20 cm; http://opc4.kb.nl/DB=1/PPN?PPN=832277916
Collections:Your library
Rating:
Tags:None

Work Information

Beyond Sleep by Willem Frederik Hermans

Loading...

Sign up for LibraryThing to find out whether you'll like this book.

No current Talk conversations about this book.

» See also 40 mentions

Dutch (12)  English (8)  German (1)  Norwegian (1)  All languages (22)
Showing 1-5 of 8 (next | show all)
W.F. Hermans is named one of the big three top authors who dominated the Dutch literary scene during the second half of the Twentieth Century. «Nooit meer slapen» is one of his early novels, an all-time bestseller.

The novel is based on autobiographical experience as a geology student. The bureaucracy and envy as observed in the academic circle thwarting the graduate student's effort to collect material described in the novel are a typical theme of this author. The survival elements of the geological excursion in rugged terrain in Scandinavia was later parodied in the work of Jeff Last's «Indian Summer» and others. ( )
  edwinbcn | Feb 19, 2020 |
Zelden, en zeker in lange tijd niet, zo snel een boek uitgelezen. Het gaat dan ook als een gek, dit verhaal wat meer lijkt op een lange novelle dan op een roman, niet enkel vanwege die lengte maar evengoed vanwege de compactheid van het gebeuren, het claustrofobische universum waarin het zich afspeelt, de snelle omwenteling in geest en gevoelens bij het hoofdpersonage.

Nu goed, ik ga Nooit meer slapen hier niet recenseren maar voor mij is het niet het meesterwerk wat ik verwacht had (ik had geen idee, er was veel te verwachten) ook mede daardoor: het lijkt niet weids genoeg, niet diep genoeg. Enigszins als een Noorse mosvlakte blijft het toch kil en en bar, en daar kunnen kampvuurgesprekken over god en het heelal niets aan veranderen.

Maar: het is wel meesterlijk geschreven. Net zoals Alfred meedogenloos wordt overgeleverd aan omstandigheden buiten zijn controle, net zoals hij voortdurend wordt ingehaald, meegesleept, tegen de vlakte gaat, zo gaat ook Hermans met de lezer aan de haal.

Heel even, bij het begin, lijkt nog het of je aan een avonturenboek begint, een jongensverhaal naar het middelpunt van de aarde. Na 150 bladzijden is dat verhaal evenwel nog steeds nog niet begonnen, en heb je door dat er meer aan de hand is. En net als Alfred voel je je tegen die tijd volkomen onbekwaam en ben je als een lappenpop op sleep genomen door de meester, die je even een bolwassing geeft, nog even fijntjes het leven en de kosmos en je plaats daarin voorspiegelt, en je ten slotte beduusd achterlaat. Iedereen die ooit een creatieve, scheppende ambitie heeft gehad (van geologie tot schrijverschap) kan hierna wel inpakken.

Nog een reden waarom het mogelijk geen meesterwerk is (in de klassieke betekenis van dat woord dan, wat die ook is): het boek lijkt me erg een product van zijn tijd: de jaren zestig, existentialisme, het prille technologie- en ruimtevaarttijdperk en -- twintig jaar na de Tweede Wereldoorlog -- nog steeds Vietnam, nog steeds dreiging, nog steeds geen einde aan het lijden. Je lijdt, leef ermee, of ga dood.

Toch, ook nu nog een ontnuchterend boek, ijzersterk vakmanschap, en zeer de moeite waard. Zelfs dat: je weet dat Hermans er uiteraard langer over gedaan heeft dan het je kostte om het te lezen maar dat lijkt niet zo. Zo vlot en met een ogenschijnlijk gemak staat het er. Dus denk je: verdomme, hoe doet ie het? en je hobbelt hem achterna. Groots. ( )
  rapiaria | Jul 29, 2018 |
Ook bij herlezing na tientallen jaren nog steeds heel goed, vlot geschreven en spannend. Wat mij nu vooral opviel waren de humor en slapstickachtige scenes en de originele beeldspraak: "De hand van mijn tong zoekt in een diepe zwarte zak naar woorden ..."; "de zon heeft schaduwen als zwarte ski's aan mijn voeten gebonden."; "De zon ... duwt licht en hitte naar ons toe als met een bulldozer."; "Zijn armen zijn dik en blubberig als de armen van een harpiste."; "Zeventien sigaretten. Bruine drab is opgetrokken in hun witte doktersjasjes." Verder leiden de recht-voor-zijn-raap discussies tussen de geologen soms tot hilarische conclusies. Ook de paranoide complottheorieen van Alfred over het hoe en waarom van de ontbrekende luchtfoto's werken op de lachspieren, want zijn heel herkenbaar.

Het Nederlands begint een beetje te verouderen met uitdrukkingen die we tegenwoordig niet meer gebruiken.

Dit is een voorbeeld van een roman waar veel betekenis in verstopt zit en waar nog veel over te zeggen valt, los van het verhaal zelf. Ik zie dat wat Alfred overkomt als een voorbeeld van wat hijzelf eerder in de roman aanhaalt, als uitspraak van de door Hermans zo bewonderde Wittgenstein: de manier waarop iemand ertoe gekomen is iets te begrijpen, verdwijnt in datgene wat hij begrepen heeft. Al zijn inspanningen zijn voor niets, dat wil zeggen dat hij zijn oorspronkelijke doel niet bereikt. Maar hij slaagt er wel in om zich los te maken van zijn door zijn moeder ingefluisterde obsessie: dat hij de dood van zijn vader zou moeten wreken. Dat er vlak na zijn vertrek een meteoriet inslaat, doet er niet meer toe: de obsessie is verdwenen.

Bijzonder indrukwekkend is de passage waar hij Arne terugvindt. Door theodoliet ziet Alfred een sneeuwhoen: is dat de ziel van Arne? Of is dat de prooi die Arne had moeten vangen, Arne=adelaar, neergestort. Ook zijn doel, iets groots verrichten ondanks zijn vader, heeft hij niet bereikt, netzomin als Alfred. Arne lijkt het spiegelbeeld van Alfred, zijn vadercomplex is het tegenovergestelde van dat van Arne.

Interessant en van belang is ook de theorie in een van de gesprekken over de drie stadia van het menselijk bewustzijn: 1. De onbewuste, instinctieve fase, 2. De narcistische fase, met een egocentrisch bewustzijn, het ik is het centrum van de wereld en 3. De schizofrene fase waarin het ik versplinterd is, zichzelf als een ander ziet, overbewust van de eigen daden. Alfred lijkt tijdens de tocht telkens in een van die drie fases te verkeren. Hij gaat eigenlijk puur instinctief de reis aan, gestuurd door onbewuste of halfbewuste motieven. Het egoistische ik krijgt de overhand in de passages waar hij gedwarsboomd wordt en tot moord in staat is. In de schizofase is Alfred zich helder bewust van de hopeloosheid van zijn project. Uiteindelijk wint dat besef het van de andere twee. ( )
  stef7sa | Jan 5, 2017 |
Written 45 years ago, but still very powerful stuff. And it reminds me why I always hated geography field trips... ( )
1 vote thorold | Apr 14, 2012 |
Dutch geology grad student Alfred travels to far north Norway seeking to prove a discredited theory that certain circular craters were caused by meteors rather than glacial movements. Alfred hopes to win fame, professional status, and a new type of rock named after him.

Instead, his entire journey is a comedy of errors. He arrives in Norway to discover that the expert his professor referred him to is a doddering, blind idiot, who moreover detests Alfred's professor. He is unable to obtain the aerial photos he needs to locate the craters. And he arrives at base camp totally unprepared for the mosquitos, the rigors of carrying pounds of gear on rigorous mountain hikes, and ill-equipped for the weather. However, he learns some life lessons along the way.

This was a mostly amusing journey to a rarely visited area of the world with a humorously delusional guide. ( )
  arubabookwoman | May 23, 2011 |
Showing 1-5 of 8 (next | show all)
Bij de publicatie in 1966 oefenden enkele besprekers kritiek uit op de opbouw van de roman. Zij zagen de dood van Arne aan voor de climax van de roman en beschouwden het vervolg als overbodig. Toch werd de roman na enige jaren in brede kring als een meesterwerk beschouwd. De Zweedse vertaling (1977) was aanleiding voor de criticus Rolf Yrlid om zich af te vragen of de Nobelprijs voor de literatuur naar Nederland zou gaan. De Duitse vertaling (1982) werd door criticus Joseph Quack omschreven als niet alleen vol met 'fonkelende observaties', maar 'voor alles een spannend verhaal'.
 
Een boek herlezen is als naar een reünie gaan: soms is het leuk maar het kan uitdraaien op een uitermate saaie gebeurtenis. Maar W.F. Hermans Nooit meer slapen herlezen is allesbehalve saai. Het is als een verfrissende kennismaking met een oude liefde. Het boek heeft nog dezelfde schoonheid van vroeger, alleen nu vallen je extra mooie dingen op die je vroeger niet zag.
 

» Add other authors (7 possible)

Author nameRoleType of authorWork?Status
Willem Frederik Hermansprimary authorall editionscalculated
Hermans, RuprechtNarratorsecondary authorsome editionsconfirmed
You must log in to edit Common Knowledge data.
For more help see the Common Knowledge help page.
Canonical title
Original title
Alternative titles
Original publication date
People/Characters
Important places
Important events
Related movies
Epigraph
Dedication
First words
Information from the Dutch Common Knowledge. Edit to localize it to your language.
De portier is een invalide.
Quotations
1. De meeste mensen baseren hun zelfrespect op een of ander gebrek aan comfort.

2. De bovenste laag van de bodem bestaat uit gele scherven van een schisteus gesteente (De leek die niet weet wat dit is, moet het maar opzoeken of voor kennisgeving aannemen. Een van de oorzaken waardoor de meeste leesboeken altijd over dezelfde dingen handelen, is de bezorgdheid van de auteurs dat iedereen zal kunnen begrijpen waar het over gaat. Vaktermen zijn uit den boze. Hele categorieën van bezigheden en beroepen zijn nooit in een roman beschreven, omdat het zonder vaktermen onmogelijk zou zijn de werkelijkheid te benaderen. Van andere beroepen: politie, dokters, cowboys, zeelui, spionnen, bestaan alleen de karikaturen die corresponderen met de waanvoorstellingen van leken voor wie de lectuur is bestemd.)

3. Maximale resultaten worden niet noodzakelijk alleen door maximale inspanning bereikt, maar door iemand die zich maximaal inspant op een terrein waar hij toch al maximaal in het voordeel was. Het scherpst geschoten wordt niet door de beste scherpschutter, maar door de beste scherpschutter die het beste schootsveld heeft en het beste geweer.
Last words
Information from the Dutch Common Knowledge. Edit to localize it to your language.
(Click to show. Warning: May contain spoilers.)
Disambiguation notice
Publisher's editors
Blurbers
Original language
Canonical DDC/MDS
Canonical LCC

References to this work on external resources.

Wikipedia in English

None

The young Dutch geologist Alfred Issendorf is determined to win fame for making a great discovery. To this end he joins a small geological expedition, which travels to the far North of Norway, where he hopes to prove a series of craters were caused by meteorites, but ultimately realizes he's more likely to drown in a fjord or be eaten by parasites. Unable to procure crucial aerial photographs, and beset by mosquitoes and insomnia in his freezing leaky tent, Alfred becomes increasingly desperate and paranoid. Haunted by the ghost of his scientist father, unable to escape the looming influence of his mother, and anxious to complete the thesis that will make his name, he moves toward the final act of vanity which will trigger a catastrophe. A deadpan comedy often subtly calling up the works of Heller or Vonnegut at their best, Beyond Sleep is a unique and illuminating examination of how hard it is to be a true pioneer in the modern world. Beyond Sleep is a masterpiece.

No library descriptions found.

Book description
Haiku summary

Current Discussions

None

Popular covers

Quick Links

Rating

Average: (4.05)
0.5 1
1 3
1.5
2 10
2.5 7
3 45
3.5 16
4 121
4.5 32
5 96

Is this you?

Become a LibraryThing Author.

 

About | Contact | Privacy/Terms | Help/FAQs | Blog | Store | APIs | TinyCat | Legacy Libraries | Early Reviewers | Common Knowledge | 204,474,157 books! | Top bar: Always visible