HomeGroupsTalkMoreZeitgeist
Search Site
This site uses cookies to deliver our services, improve performance, for analytics, and (if not signed in) for advertising. By using LibraryThing you acknowledge that you have read and understand our Terms of Service and Privacy Policy. Your use of the site and services is subject to these policies and terms.

Results from Google Books

Click on a thumbnail to go to Google Books.

Deirdre by Wim Gijsen
Loading...

Deirdre (edition 1988)

by Wim Gijsen (Author)

Series: Deirdre (omnibus 1-3)

MembersReviewsPopularityAverage ratingMentions
1711,243,716 (3.6)1
Member:Monnikje
Title:Deirdre
Authors:Wim Gijsen (Author)
Info:Amsterdam Meulenhoff 1988
Collections:Locatie: huiskamer, Your library, Romans
Rating:
Tags:Fantasy

Work Information

Deirdre (Keerkringen; Bidahinne; Lure) by Wim Gijsen

None
Loading...

Sign up for LibraryThing to find out whether you'll like this book.

No current Talk conversations about this book.

» See also 1 mention

Ik had dit boek ooit al als beïnvloedbare tiener gelezen, maar er was na zoveel tijd niet veel meer van blijven hangen -- een paar zweverige gevoelsimpressies, een vervaagd idee van de chronologie van Deirdre's reistocht. Nu ik de trilogie weer herlezen heb weet ik ook waarom: ze heeft niet veel om het lijf.

Dat hoeft niet per sé een negatief oordeel in te houden: deze trilogie is helemaal niet geïnteresseerd in actie, geweld of veldslagen, maar richt zich in de plaats daarvan op de spirituele ontwikkeling van het hoofdpersonage en maakt alles daaraan ondergeschikt. Daarom is er ook opvallend weinig dialoog. De drie boeken vertellen het verhaal van Deirdre, een jonge priesteres, die, ontevreden met haar lot, begint rond te reizen, daarbij gaandeweg verschillende rollen vervult -- uitgestotene, handelsvrouwe, tempelhoer, uitverkorene, krijgsgevangene, tantrische leermeesteres -- en doorheen haar belevenissen dieper en dieper in zichzelf graaft om tot een steeds naaktere kern van zichzelf te komen.

Deze ontdekkingstocht is vakkundig neergeschreven en werkt bijwijlen meeslepend. Toch laat het geheel een tweeslachtige indruk op me na. Ik kan een kalm voortkabbelend verhaal wel smaken, en de spirituele reis van het hoofdpersonage werd niet dikwijls saai; maar het had een beetje korter gekund. Als de meeste gebeurtenissen in het boek ofwel rechtstreeks betrekking hebben op een meditatieve ontsluiering ofwel op een reistocht naar plaatsen waarop dergelijke ervaringen plaatsvinden, krijg je nogal snel last van sleur. Nochtans beheerst Gijsen het Nederlands erg goed; hij is bovendien geweldig in het schetsen van bevreemdende-en-toch-vertrouwde religies en maatschappijen, maar de trilogie mist hier en daar wat aan substantie om ze helemaal stabiel te houden.

De ontknoping, die lettterlijk op de laatste bladzij plaatsvindt, vond ik teleurstellend, omdat het hele derde boek naar de finale confrontatie opbouwde en zich er uiteindelijk zo vlug vanaf maakte, geheel indruisend tegen wat we wisten over het karakter van de voornaamste tegenstreefster. Maar misschien was dat wel de bedoeling: voor een meditatieleek als mezelf is dat moeilijk te beoordelen. Mocht ik meer van meditatie, yoga of tantra afweten had ik misschien meer uit deze trilogie gehaald dan nu.

Voor wat mij betreft dus is "Deirdre" snel weglezend leesvoer dat zich richt op een spirituele dimensie eerder dan op een zwaarden-en-magie-verhaaltje. Amusant als afwisseling, interessant en goed verteld bovendien. Kan weggelegd worden en enkele dagen later probleemloos weer ter hand genomen worden. ( )
  Petroglyph | Mar 8, 2012 |
no reviews | add a review

Belongs to Series

Deirdre (omnibus 1-3)
You must log in to edit Common Knowledge data.
For more help see the Common Knowledge help page.
Canonical title
Original title
Alternative titles
Original publication date
People/Characters
Important places
Important events
Related movies
Epigraph
Dedication
First words
Quotations
Last words
Disambiguation notice
Publisher's editors
Blurbers
Original language
Canonical DDC/MDS
Canonical LCC

References to this work on external resources.

Wikipedia in English

None

No library descriptions found.

Book description
Haiku summary

Current Discussions

None

Popular covers

Quick Links

Rating

Average: (3.6)
0.5
1
1.5
2
2.5
3 2
3.5 1
4 1
4.5 1
5

Is this you?

Become a LibraryThing Author.

 

About | Contact | Privacy/Terms | Help/FAQs | Blog | Store | APIs | TinyCat | Legacy Libraries | Early Reviewers | Common Knowledge | 204,466,491 books! | Top bar: Always visible